ΑΘΗΝΑ
19:36
|
25.04.2024
Η συγκλονιστική συνέντευξη του Αρνούφλο Ρέγες, ο οποίος είδε 11 μαθητές του να πεθαίνουν από τα πυρά του 18χρονου στο δημοτικό της Ουβάλντε στο Τέξας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο δάσκαλος Αρνούφλο Ρέγες τραυματίστηκε στην ένοπλη μαζική επίθεση στο σχολείο της μικρής πόλης του Τέξας, Ουβάλντε. Μια ακόμα επίθεση, που έχει συγκλονίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες και έχει κινήσει για άλλη μια φορά τη συζήτηση για αυστηροποίηση της νομοθεσίας για την οπλοκατοχή. Ο δάσκαλος είδε μπροστά στα μάτια του να «σβήνουν» 11 μαθητές του από τα πυρά του 18χρονου Σαλβαδόρ Ράμος.

Αυτός ο δάσκαλος σε μια συγκλονιστική συνέντευξή του στο δίκτυο ABC επέκρινε την αστυνομία για την καθυστερημένη επέμβασή της. «Είστε θρασύδειλοι. Εσείς φοράτε αλεξίσφαιρα γιλέκα. Εγώ δεν είχα τίποτα», είπε ο  Αρνούφλο Ρέγες μιλώντας για την επίθεση που στοίχισε τη ζωή 21 συνολικά ανθρώπων, 19 παιδιών και δύο δασκάλων. Θυμάται ακόμα να λέει στους έντρομους μαθητές του να προσποιούνται πως κοιμούνται ενώ ο 18χρονος κυκλοφορούσε ένοπλος και ανενόχλητος στη δική του και στη διπλανή αίθουσα.

Ο κ. Ρέγες είναι δάσκαλος στην τέταρτη τάξη του δημοτικού σχολείου της Ουβάλντε με προϋπηρεσία 17 ετών. «Θυμάμαι να φεύγω από το σπίτι για το σχολείο και να σκέφτομαι: ‘σήμερα θα είναι μια ωραία ημέρα’». Τα παιδιά παρακολουθούσαν μια ταινία όταν ακούστηκαν οι πρώτοι πυροβολισμοί. «Τους είπα να κρυφτούν κάτω από τα θρανία και να κάνουν πως κοιμούνται. Ο δράστης μπήκε από τη διπλανή αίθουσα και άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως. Εγώ τραυματίστηκα και έκανα αυτό που είχα ζητήσει από τα παιδιά νωρίτερα… έμεινα ακίνητος σαν να κοιμόμουν». Ενώ βρισκόταν πεσμένος δίπλα στην έδρα του ο Αρνούφλο Ρέγες είπε ότι άκουγε ήδη τις σειρήνες των περιπολικών να πλησιάζουν το σχολείο. Η αστυνομία ήταν εκεί αλλά δεν επενέβη. Χρειάστηκε να περάσει μία ώρα για να μπουν οι αστυνομικοί μέσα στο σχολείο και να αντιμετωπίσουν τον δράστη, ο οποίος έπεσε τελικά νεκρός από τα αστυνομικά πυρά.


«Προσευχόμουν συνέχεια και ανησυχούσα γιατί επικρατούσε απόλυτη σιωπή μέσα στην τάξη. Δεν άκουγα κανένα από τα παιδιά να μιλάει. Πίστευα ότι θα πεθάνω», είπε ο δάσκαλος στην εκπομπή «Good Morning America». Πρόσθεσε, «κάποια στιγμή ένας από τους μαθητές άρχισε να φωνάζει: ‘κύριε αστυνομικέ εδώ είμαστε. Είμαστε εδώ’. Αλλά οι αστυνομικοί είχαν ήδη φύγει. Τότε εκείνος (σ.σ. ο δράστης) σηκώθηκε, πήγε προς το μέρος του παιδιού που φώναξε και άρχισε να αδειάζει το όπλο του».

Ο δάσκαλος Αρνούφλο Ρέγες έκλεισε τη διήγησή του δηλώνοντας: «Οι αστυνομικοί μας εγκατέλειψαν. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία γι’ αυτό που έκαναν. Δεν θα τους συγχωρήσω ποτέ!»

Οι απελπισμένες κλήσεις που έκαναν προς την αστυνομία μερικά από τα παιδιά που ήταν παγιδευμένα δεν μεταβιβάστηκαν ποτέ εκεί που έπρεπε. Πρόκειται «για ένα σφάλμα του συστήματος», έχει δηλώσει ο Ρόλαντ Γκουτέρες, πρόεδρος της Γερουσίας του Τέξας, εξηγώντας ότι δεν γνωρίζει ποιος είχε ενημερωθεί για τις κλήσεις αυτές.

Η Υπηρεσία Δημόσιας Ασφάλειας του Τέξας (DPS) αποκάλυψε μια εβδομάδα μετά την ένοπλη επίθεση ότι 19 αστυνομικοί από διάφορες υπηρεσίες επιβολής της τάξης βρίσκονταν στον διάδρομο έξω από μία αίθουσα του σχολείου όπου είχε εισβάλει ο δράστης επί 45 λεπτά προτού τελικά εισέλθουν σε αυτή και τον σκοτώσουν. «Αποτύχαμε όλοι. Έγιναν πολλά λάθη», κατέληξε ο γερουσιαστής που τάσσεται υπέρ της υιοθέτησης ενός πιο αυστηρού πλαισίου για την οπλοκατοχή.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κλειστοί δρόμοι στην Αθήνα λόγω βλάβης σε αγωγούς της ΕΥΔΑΠ

«Η Ευρώπη το σπίτι μας» μένει χωρίς στέγη σε Ισπανία και Πορτογαλία

Τροχαίο στη Βουλή: Ενοχή του αστυνομικού για τον θάνατο του Λαλαούνη ζητά ο εισαγγελέας

Κέρκυρα: Πέντε χρόνια φυλακή σε τέως εισαγγελέα για χιλιάδες εξαφανισμένες δικογραφίες

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα