Το ζήτημα των μεγάλων ποσοτήτων σιτηρών που παραμένουν αποκλεισμένα στα ουκρανικά λιμάνια, απασχολεί όλο και περισσότερο τη διεθνή κοινότητα και οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται αμείωτες.
Η Ρωσία, η Ουκρανία, η Τουρκία και τα Ηνωμένα Έθνη διαπραγματεύονται τρόπους επίλυσης του ζητήματος, αναφέρει σήμερα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, προσθέτοντας ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να δημιουργήσει έναν λεγόμενο «κόμβο σιτηρών» στην Κωνσταντινούπολη, ενώ το θέμα θα απασχολήσει και τις επαφές του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ που επισκέπτεται σήμερα την Άγκυρα.
Να σημειωθεί ότι οι παγκόσμιες τιμές για το σιτάρι και το καλαμπόκι έχουν αυξηθεί σημαντικά από την αρχή του έτους. Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε κατά τη σύνοδό του στις 21 Μαΐου ότι ο κόσμος έχει αρκετό σιτάρι για δέκα εβδομάδες και οι προβλέψεις είναι χειρότερες από ό,τι κατά τα χρόνια της κρίσης του 2007 και του 2008.
Η ασφαλής διέλευση των πλοίων είναι απαραίτητη για τη ναυτιλία σιτηρών της Ουκρανίας. Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν παρουσίασε, σύμφωνα με το TASS, διάφορες παραλλαγές επίλυσης του προβλήματος και εξέφρασε την ετοιμότητά του να βοηθήσει τη διαδικασία. Ωστόσο, το Κίεβο επιμένει ότι τα ρωσικά στρατεύματα θα πρέπει να αποσυρθούν πριν ξεκινήσουν οι παραδόσεις.
Οι προτάσεις Πούτιν αφορούν τη μεταφορά σιτηρών μέσω των λιμανιών του Μπερντιάνσκ και της Μαριούπολης, καθώς η ασφάλεια της ναυσιπλοΐας μέσω της Μαύρης Θάλασσας και της Θάλασσας του Αζόφ είναι μεταξύ των πιθανών εγγυήσεων της Ρωσίας και η εκκαθάριση ναρκών στη θαλάσσια περιοχή έχει ολοκληρωθεί από τη ρωσική πλευρά.
Εναλλακτικά, όπως αναφέρει το TASS, η Μόσχα δεν αντιτίθεται στις προσπάθειες μεταφοράς σιτηρών μέσω του ελεγχόμενου από το Κίεβο λιμανιού της Οδησσού στο νότο της Ουκρανίας και είναι έτοιμη να εγγυηθεί την ασφαλή διέλευση των πλοίων.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, η Ρωσία και η Τουρκία συμφώνησαν προσωρινά να ξεμπλοκάρουν το λιμάνι της Οδησσού. Η Άγκυρα σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα ειδικό κέντρο στην Κωνσταντινούπολη για την παρακολούθηση και τον συντονισμό των φορτηγών πλοίων. Η Μόσχα, με τη σειρά της, επιμένει στην επιθεώρηση όλων των πλοίων που έρχονται στην Οδησσό για να αποτρέψει πιθανές παραδόσεις όπλων.
Ο πρόεδρος Πούτιν έχει επίσης υπαινιχθεί τη δυνατότητα μεταφοράς σιτηρών μέσω του ποταμού Δούναβη, προς λιμάνια της Ρουμανίας ή και σιδηροδρομικά προς Ουγγαρία, Ρουμανία και Πολωνία, ενώ ανοιχτή παραμένει και η δίοδος μέσω Λευκορωσίας
Ανοίγει το λιμάνι του Μπερντιάνσκ
Το λιμάνι του Μπερντιάνσκ άνοιξε ξανά μετά την αποναρκοθέτηση και τα πρώτα πλοία με σιτηρά αναμένεται να αναχωρήσουν από εκεί αργότερα αυτή την εβδομάδα, δήλωσε σήμερα στο TASS ο Βλαντιμίρ Ρόγκοφ, μέλος του επικεφαλής συμβουλίου της τοπικής διοίκησης.
«Όλα είναι έτοιμα για αποστολή φορτίων και τα σιτηρά είναι πιθανόν να προηγηθούν. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολλά σιτηρά εδώ, όλοι οι ανελκυστήρες σιτηρών είναι γεμάτοι. <…> Τα πρώτα σκάφη [με σιτηρά] αναμένεται να φύγουν από το λιμάνι αργότερα αυτή την εβδομάδα», ανέφερε.
Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου ανακοίνωσε την Τρίτη ότι τα λιμάνια της Μαριούπολης και του Μπερντιάνσκ λειτουργούν κανονικά και ότι όλα είναι έτοιμα για τη φόρτωση των σιτηρών εκεί.
Συνάντηση Σέρμαν με τον Αμερικανό ομόλογό της
Η παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια και η προσπάθεια να φτάσουν τα σιτηρά της Ουκρανίας στις διεθνείς αγορές, ήταν τα δύο θέματα που απασχόλησαν την συνάντηση της αναπληρώτριας υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουέντι Σέρμαν και του Ουκρανού υφυπουργού Εωτερικών Ντμίτρο Σενίκ, σήμερα Τρίτη στην Σεούλ.
Η Αμερικανίδα διπλωμάτης «τόνισε την ισχυρή, συνεχή υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας έναντι της απρόκλητης επίθεσης της Ρωσίας», αναφέρεται σε σχετική δήλωση, στην οποία προστίθεται ότι η κ. Σέρμαν ενημέρωσε τον Ουκρανό αξιωματούχο για τη βοήθεια των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της «δημοσιονομικής υποστήριξης και βοήθειας για μακροπρόθεσμες προσπάθειες».