ΑΘΗΝΑ
11:00
|
18.04.2024
Σύμφωνα με εκτιμήσεις έως και 10 εκατομμύρια Κονγκολέζοι έχασαν τη ζωή τους τα πρώτα 23 χρόνια της κυριαρχίας του Βελγίου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο βασιλιάς του Βελγίου Φίλιππος έφτασε την Τρίτη στην Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό με τη σύζυγό του, βασίλισσα Ματθίλδη, και τον πρωθυπουργό Αλεξάντερ Ντε Κρο για μια επίσκεψη διάρκειας μιας εβδομάδας. Ο Φίλιππος επιβεβαίωσε τη βαθύτατη λύπη του για την εκμετάλλευση, τον ρατσισμό και τις πράξεις βίας κατά τη διάρκεια του αποικισμού της χώρας από το Βέλγιο, αλλά δεν ζήτησε επισήμως συγγνώμη.

Πριν από δύο χρόνια, ο Φίλιππος έγινε ο πρώτος Βέλγος αξιωματούχος που εξέφρασε τη λύπη του για τον αποικισμό και ορισμένοι Κονγκολέζοι ήλπιζαν ότι θα ζητούσε επίσημη συγγνώμη κατά την πρώτη επίσκεψή του στο Κονγκό από την ανάληψη του θρόνου το 2013.

«Αν και πολλοί Βέλγοι επένδυσαν ειλικρινά, αγαπώντας βαθιά το Κονγκό και τον λαό του, το ίδιο το αποικιακό καθεστώς βασίστηκε στην εκμετάλλευση και την κυριαρχία», δήλωσε στο κοινοβούλιο της χώρας στην πρωτεύουσα Κινσάσα.

«Αυτό το καθεστώς ήταν ένα καθεστώς άνισων σχέσεων, αδικαιολόγητο από μόνο του, που χαρακτηρίστηκαν από πατερναλισμό, διακρίσεις και ρατσισμό», πρόσθεσε.

«Οδήγησε σε βίαιες πράξεις και ταπεινώσεις. Με την ευκαιρία του πρώτου μου ταξιδιού στο Κονγκό, ακριβώς εδώ, μπροστά στον λαό του Κονγκό και σε αυτούς που υποφέρουν ακόμα σήμερα, θέλω να επιβεβαιώσω τη βαθύτατη λύπη μου για αυτές τις πληγές του παρελθόντος».

Ο Πρόεδρος του Κονγκό, Φίλιξ Τσισεκέντι, και πολλοί πολιτικοί χαιρέτησαν με ενθουσιασμό την επίσκεψη του Φίλιππου. Μεγάλος αριθμός υποστηρικτών του κυβερνώντος κόμματος κυμάτισαν βελγικές σημαίες και ένα πανό που κρεμόταν από το κοινοβούλιο έγραφε: «Μια κοινή ιστορία».

Όμως άλλοι απογοητεύτηκαν από την απουσία συγγνώμης.

Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, οι δολοφονίες, η πείνα και οι ασθένειες προκάλεσαν το θάνατο έως και 10 εκατομμυρίων Κονγκολέζων κατά τα πρώτα 23 χρόνια της κυριαρχίας του Βελγίου από το 1885 έως το 1960, όταν ο βασιλιάς Λεοπόλδος Β’ κυβέρνησε το Ελεύθερο Κράτος του Κονγκό ως προσωπικό φέουδο.

Τα χωριά που δεν κατάφερναν να συλλέξουν αρκετό καουτσούκ αναγκάζονταν να προσφέρουν κομμένα χέρια αντ’ αυτού.

«Χαιρετίζω την ομιλία του Βέλγου βασιλιά. Ωστόσο, μπροστά στα εγκλήματα που διέπραξε το Βέλγιο, οι τύψεις δεν αρκούν», έγραψε στο Twitter η γερουσιαστής της αντιπολίτευσης από το Κονγκό, Φρανσίν Μουγιούμπα Νκάνγκα.

«Αναμένουμε μια συγγνώμη και μια υπόσχεση αποζημιώσεων από αυτόν. Αυτό είναι το τίμημα για να γυρίσουμε οριστικά σελίδα», είπε.

Ο Φίλιππος πρόσφερε μια παραδοσιακή μάσκα της φυλής Σούκου στο εθνικό μουσείο του Κονγκό ως «δάνειο αορίστου χρόνου». Η μάσκα φυλασσόταν εδώ και δεκαετίες στο Βασιλικό Μουσείο του Βελγίου για την Κεντρική Αφρική.

Το Βέλγιο θα παραδώσει επίσης ένα δόντι, που υποπτεύεται ότι είναι το μόνο λείψανο του πρώτου πρωθυπουργού του Κονγκό, Πατρίς Λουμούμπα, στην οικογένειά του αυτόν τον μήνα.

Η βελγική κυβέρνηση ανέλαβε μερική ευθύνη το 2002 για τον θάνατο του Λουμούμπα, ο οποίος δολοφονήθηκε από αποσχιστές που υποστηρίζονταν από το Βέλγιο το 1961.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μπέος: Αποκάλεσε «κοπρίτες» τους πολίτες και έκανε μηνύσεις

Συλλήψεις στη Γερμανία για υποψία κατασκοπείας υπέρ της Ρωσίας

Συνάντηση Τσίπρα με τον Οζγκιούρ Οζέλ του CHP

Οι ΗΠΑ «τιμωρούν» τον Μαδούρο με ξεπάγωμα των κυρώσεων σε πετρέλαιο και αέριο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα