ΑΘΗΝΑ
10:47
|
24.04.2024
Τσαβούσογλου: Μπορεί να υπάρξει διάδρομος σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ρωσία είναι έτοιμη για συντονισμό με τους Τούρκους εταίρους της προκειμένου να διασφαλίσει την ασφάλεια των πλοίων που φεύγουν από τα ουκρανικά λιμάνια, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σήμερα στην Άγκυρα.

«Είμαστε έτοιμοι να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των πλοίων που εγκαταλείπουν τα ουκρανικά λιμάνια και κατευθύνονται προς τα στενά του Βοσπόρου. Είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε αυτό σε συνεργασία με τους Τούρκους ομολόγους μας», δήλωσε ο Λαβρόφ.

Παράλληλα, τόνισε ότι η επίμονη άρνηση του Κιέβου για επίλυση του ζητήματος της αποναρκοθέτησης των ουκρανικών λιμανιών παραμένει το κύριο πρόβλημα. «Εάν τώρα έχουν αλλάξει γνώμη, τότε δεν θα υπάρξουν δυσκολίες από την πλευρά μας. Μένει να δούμε πώς οι προσυμφωνίες που συζητήσαμε χθες και σήμερα θα μεταφραστούν σε πρακτικά μέτρα», πρόσθεσε.

Τσαβούσογλου: Μπορεί να υπάρξει διάδρομος σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, από την πλευρά του, χαρακτήρισε «παραγωγικές» τις συνομιλίες και αναφερόμενος στο πρόβλημα της εξαγωγής σιτηρών ανέφερε πως μπορεί να επιλυθεί με τη δημιουργία ενός μηχανισμού από τον ΟΗΕ, τη Ρωσία, την Ουκρανία και την Τουρκία.

«Θεωρούμε πως πρόκειται για ένα ρεαλιστικό σχέδιο, όμως απαιτείται να συζητήσουμε μέτρα για το ασφαλές πέρασμα των πλοίων. Η Τουρκία θεωρεί λογική την πρόταση του ΟΗΕ, στην οποία συμπεριλαμβάνεται η συμμετοχή της Ρωσικής Ομοσπονδίας στον μηχανισμό» πρόσθεσε ο κ. Τσαβούσογλου.

Παράλληλα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, επανέλαβε την πρόταση της Άγκυρας να διαμεσολαβήσει για την πραγματοποίηση μιας συνάντησης μεταξύ Βλαντίμιρ Πούτιν και Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ενώ τόνισε ότι συζήτησε με τον Ρώσο ομόλογό του και για την κατάσταση στη Συρία, επισημαίνοντας ότι «υπάρχουν δυσκολίες στην περιοχή εκείνη».

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε πριν από δύο εβδομάδες ότι η Τουρκία θα ξεκινήσει σύντομα νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία κατά της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG, κίνηση που δημιουργεί πιθανές εντάσεις με την Μόσχα.

Με πληροφορίες από TASS, Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νέες κυρώσεις των ΗΠΑ στο Ιράν για κακόβουλη διαδικτυακή δραστηριότητα

Ενέκρινε και το Κογκρέσο το πακέτο των 95 δισ. για Ουκρανία-Ισραήλ

Σχέδιο Ανάν: Το βροντερό όχι των Ελληνοκυπρίων, η  εξαγορά των συνειδήσεων και οι παραχαράκτες

Το μεγάλο «Όχι» του 2004: Η δεύτερη επανάσταση των Κυπρίων

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα