ΑΘΗΝΑ
21:48
|
21.05.2024
Απέναντι στις προκλήσεις της Τουρκίας πρότεινε διεθνή περιφερειακή συνδιάσκεψη με όλες τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου με ένα μόνο ζήτημα: Την χάραξη θαλασσίων ζωνών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Έχουμε μία μεγάλη κρίση ως Ευρώπη, κρίση συνείδησης, κρίση πολιτικής, έλλειψη κοινής πολιτικής. Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι τουλάχιστον από το 2015 και μετά, και πιο πριν, είχαμε μεγάλες μάζες ανθρώπων που προσπαθούσαν να έρθουν στην Ευρώπη για τον α’ ή τον β’ λόγο και μία Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία λειτουργεί με έναν τρόπο που δεν μας τιμά ως Ευρωπαίους. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να σας θυμίσω ότι η ΕΕ αρχικά αντιμετώπισε την Ελλάδα σαν ένα χωράφι στο οποίο περικλείει ανθρώπινες ψυχές…Με άλλα λόγια δεν υπάρχει ΕΕ. Υπάρχει κάτι το οποίο λέγεται ΕΕ αλλά είναι η ευρωπαϊκή κατάρρευση, ηθική και ουσιαστική» τόνισε σήμερα το πρωί μιλώντας στο ραδιοσταθμό «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης.

Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 πρότεινε να μην παραβιάζεται το Διεθνές Δίκαιο «το οποίο το  επικαλούμαστε συνέχεια» τονίζοντας: «Όταν είμαστε σε μία ΕΕ η οποία η ίδια παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και εμείς έχουμε κλειστά μάτια και κάποιες φορές συμμετέχουμε…»

«Φταίει η ΕΕ και φταίει και η Κυβέρνησή μας.»

Ερωτηθείς εάν το λιμενικό «πνίγει μετανάστες» απάντησε:

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τα παιδιά μας που υπηρετούν στο Λιμενικό μπαίνουν σε μια πάρα πολύ δύσκολη θέση από την ΕΕ και από την Κυβέρνηση. Τους βάζουν να σπρώχνουν ανθρώπους που δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα με τα κύματα να κάνουν την επαναπροώθηση, αυτό είναι δεδομένο. Αυτό είναι ένα έγκλημα απέναντι στους λιμενικούς μας. Όταν έχεις έναν νέο άνθρωπο, μία νέα κοπέλα που έχει πάει να υπηρετήσει την πατρίδα στο Λιμενικό και της δίνεις εντολή να εγκληματήσει είσαι εσύ ο εγκληματίας. Δεν φταίνε οι άνθρωποι του Λιμενικού, φταίει η ΕΕ και φταίει και η Κυβέρνησή μας.»

Τόνισε δε πως η λύση δεν είναι να προσποιούμαστε ότι δεν γίνονται (επαναπροωθήσεις) αλλά να σταματήσουμε.

Για τις εντάσεις Ελλάδας-Τουρκίας

Σε σχέση με την ένταση στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας ο Γιάνης Βαρουφάκης εξήγησε πως υπάρχει εδώ και δεκαετίες. «Από μικρό παιδί φοβάμαι θερμό επεισόδιο. Δεν έχει αλλάξει η κατάσταση, είναι σταθερή» ανέφερε, επισημαίνοντας πως η τουρκική κοινωνία «έχει έναν μεγάλο δυναμισμό και ταυτόχρονα ένα μόνιμα απολυταρχικό δικτατορικό καθεστώς. Πάντοτε είναι ένα ασταθές δικτατορικό καθεστώς το οποίο πνίγει τους ανθρώπους κυρίως τους δημοκράτες στην Τουρκία» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Γιατί η Τουρκία δεν θα επιτεθεί στην Ελλάδα - slpress.gr

Εξηγώντας την πρόταση του ΜέΡΑ25 στο θέμα, απέρριψε τις διμερείς διαπραγματεύσεις αντιπροτείνοντας μία διεθνή περιφερειακή συνδιάσκεψη με όλες τις χώρες που βρέχονται από την Ανατολική Μεσόγειο, με ένα μόνο ζήτημα: Την χάραξη θαλασσίων ζωνών που περιλαμβάνονται υφαλοκρηπίδες και ΑΟΖ. «Προφανώς θα είναι και η Τουρκία» είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης, τονίζοντας πως σε μία τέτοια περίπτωση θα υπήρχαν δύο ενδεχόμενα: Το πρώτο, να έρθει ο Ερντογάν οπότε αμέσως τον έχεις εγκλωβίσει να μην συζητάει για αυτά που δεν θες, και η άλλη να μην έρθει, οπότε απομονώνεται.

Περί εκλογών

«Εκείνος λέει όχι σε μία λογική, σε ένα χάρτη από κοινού –να καταθέσουν όλες οι χώρες τις απαιτήσεις τους και να συμφωνήσουμε όλες οι χώρες μαζί ότι θα πάμε στο Δικαστήριο της Χάγης. Αυτή είναι η πρόταση του ΜέΡΑ25» επισήμανε.

Η αργκό των εκλογών: “Γκαστρωμένη κάλπη”, “μαύρισμα”, “δαγκωτό”,  “νεκρανάσταση” και “κουμπάροι” | ΑΘΗΝΑ 9,84

Σε ερώτηση για το εάν προβλέπει κυβέρνηση στις επόμενες εκλογές ο Γιάνης Βαρουφάκης το απέρριψε εκτιμώντας πως οι «Μητσοτάκης και ο κ. Τσίπρας θα θέλουν να ρίξουν τα ζάρια μία δεύτερη φορά για να σχηματίσουν αυτόνομη Κυβέρνηση».

Επανέφερε στο προσκήνιο τα 7+1 σημεία-τομές που κατέθεσε πρόσφατα το ΜέΡΑ25 για συνομιλίες μεταξύ των κοινοβουλευτικών κομμάτων εκτιμώντας πως δίχως αυτά ως βάση δεν θα πάμε μπροστά.

«Εγώ δεσμεύτηκα και ως Γραμματέας του ΜέΡΑ25 ότι ό, τι πρόταση μας δώσετε εγώ προσωπικά θα την καταθέσω στα μέλη του κόμματος και με εσωτερικό δημοψήφισμα θα αποφασίσουμε για να κάνουμε συγκυβέρνηση με αυτούς. Αλλά αυτό θα γίνει προεκλογικά. Εάν δεν έρθουν πριν την Κυριακή των εκλογών δεν υπάρχει πιθανότητα να πάρουν ψήφο εμπιστοσύνης από εμάς. Καμία. Μηδέν. Κανένας» ξεκαθάρισε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εντάλματα σύλληψης για Νετανιάχου και Γκάλαντ ζητά το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο-Είναι εξωφρενικό απαντά ο πρόεδρος Μπάιντεν

Οι ΗΠΑ «απορρίπτουν βασικά» τη σημερινή ανακοίνωση του εισαγγελέα του ΔΠΔ Καρίμ Χαν σχολίασε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών. Ποικιλία αντιδράσεων στην Ευρώπη.
ΣΥΝΑΦΗ

Απειλεί να μην υπογράψει τα μνημόνια των Πρεσπών ο Μητσοτάκης

Μεξικό: Θύματα θερμοπληξίας εκατοντάδες πίθηκοι στο Ταμπάσκο

ΛΔ Κονγκό: Αμερικανοί μεταξύ των υπόπτων για απόπειρα πραξικοπήματος

Βόρεια Μακεδονία: Η πρόεδρος αφαίρεσε την ονομασία της χώρας από την επίσημη ιστοσελίδα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα