ΑΘΗΝΑ
15:28
|
10.09.2024
Στροφή πολιτικής στόχευσης του Μακρόν, με επιθέσεις στις προγραμματικές δηλώσεις του Μελανσόν. Στήριξη της Γαλλικής διανόησης στον αριστερό πρόεδρο του NUPES.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε θρίλερ μετατρέπεται η εκλογική αναμέτρηση ανάμεσα στον Εμανουέλ Μακρόν και στον Ζαν-Λικ Μελανσόν στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές της Γαλλίας που θα διεξαχθούν τις δύο Κυριακές στις 12 και 19 Ιουνίου 2022. Με τα ποσοστά, μάλιστα, των δημοσκοπήσεων να αγγίζουν τα όρια στατιστικού σφάλματος.

Όπως υποδεικνύει δημοσκόπηση των ινστιτούτων Ipsos και CEVIPOF που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα Le Monde, η συμμαχία Ensemble («Μαζί») του κ. Μακρόν φέρεται να οδεύει να συγκεντρώσει το 28% των ψήφων στον πρώτο γύρο, έναντι 27,5% της συμμαχίας NUPES («Νέα Λαϊκή Οικολογική και Κοινωνική Ένωση») του Ζαν-Λικ Μελανσόν.

Η διαφορά των δύο παρατάξεων είναι εντός του ορίου στατιστικού σφάλματος (±1,1%).

Σημειώνεται πως από τον πρώτο γύρο εκλέγονται μόνο οι υποψήφιοι που λαμβάνουν πάνω από το 50% των ψήφων, ενώ στον δεύτερο γύρο περνάνε ο πρώτος και ο δεύτερος του πρώτου γύρου, ενδεχομένως δε και ο τρίτος αν έχει λάβει πάνω από το 12,5% των ψήφων εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

Μέσα στο ντέρμπι των βουλευτικών εκλογών, ο ακροκεντρώος Εμανουέλ Μακρόν φαίνεται να αλλάζει πολιτική στόχευση ώστε να προσελκύσει ψηφοφόρους από τη δεξαμενή του Μελανσόν. Σε αντίθεση με τις προεδρικές εκλογές, όπου στόχος του ήταν να πείσει τους ψηφοφόρους ότι το κόμμα της Μαρίν Λεπέν είναι ακροδεξιό, στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές στόχος του είναι να τον πείσει ότι το κόμμα του Ζαν-Λικ Μελανσόν είναι ακροαριστερό. Και αυτό διότι, ενώ στις προεδρικές εκλογές για να κερδίσει έπρεπε να πάρει τις ψήφους των μετριοπαθών δεξιών, στις βουλευτικές εκλογές, για να κερδίσει, πρέπει να πάρει τις ψήφους των μετριοπαθών αριστερών. Οι δημοσκοπήσεις άλλωστε δείχνουν πως στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στο σύνολο σχεδόν των εκλογικών περιφερειών της Γαλλιας, θα αναμετρηθούν ένας υποψήφιος από το κόμμα «Μαζί» του Μακρόν με ένα υποψήφιο από την «Λαϊκή Ένωση» του Μελανσόν. Κάτι που δεν είναι σύνηθες στη Γαλλία, όπου η δεξιά παράδοση έχει βαθύτατες ρίζες.

Σε ομιλία του μέσα στο πλαίσιο επιμορφωτικού σεμιναρίου υποψηφίων βουλευτών του κόμματός του, ο Μακρόν έθεσε τους βασικούς άξονες επί των οποίων θα κινηθούν προεκλογικά. Υποστήριξε ότι στη Γαλλία οι σοσιαλδημοκράτες και οι οικολόγοι αναγνωρίζουν τον εαυτό τους στις ιδέες της προεδρικής πλειοψηφίας και ότι οι ιδέες του Μελανσόν είναι ανεδαφικές και επικίνδυνες τόσο για την Γαλλία όσο και για την Ευρώπη. Θεωρούν ότι η «ανυπακοή» στην Ευρώπη, που προτείνει ο Μελανσόν, είναι ανιστόρητη και βλαβερή, αφού στη δημιουργία της σημερινής ΕΕ έχουν συμβάλει αποφασιστικά τόσο η γαλλική δεξιά όσο και η γαλλική αριστερά.

Τις απόψεις αυτές προσυπογράφουν άλλωστε και σχεδόν όλες οι ιστορικές προσωπικότητες του Σοσιαλιστικού Κόμματος και των Οικολόγων, με πρώτους τον Φρανσουά Ολάντ και τον Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ.

Έναντι αυτής της επιχειρηματολογίας, ο Ζαν-Λικ Μελανσόν θεωρεί πως κατάφερε να κλείσει ένα ρήγμα εκατό ετών, δηλαδή τη διάσπασή της αριστεράς σε σοσιαλιστές και κομμουνιστές. Επιχειρηματολογεί υπέρ της παραβίασης των «κοινοτικών κεκτημένων», όταν έρχονται σε αντίθεση με τα κεκτημένα των εργαζόμενων, κατηγορεί την προεδρική πλειοψηφία για τις ροπές της προς τον νεοφιλελευθερισμό και προβάλλει απόψεις, όπως του παγκόσμιου φήμης Γάλλου οικονομολόγου Τομά Πικετί, ο οποίος με άρθρο του στην εφημερίδα Le Monde χαιρέτισε το οικονομικό πρόγραμμα του Μελανσόν κυρίως σε σχέση με τη φορολόγηση των μεγάλων περιουσιών. Ωστόσο, σε ό,τι αφορά τα ευρωπαϊκά ζητήματα, η Λαϊκή Ένωση εμφανίζεται με μάλλον μετριοπαθείς θέσεις λέγοντας πως θέμα αποχώρησης της Γαλλίας από την ενωμένη Ευρώπη δεν υφίσταται, ενώ την Τρίτη δεν διαφώνησε ριζικά ούτε με τις θέσεις του Μακρόν περί αναθεώρησης των ευρωπαϊκών Συνθηκών.

Τις τελευταίες ημέρες, ο Ζαν-Λικ Μελανσόν δέχεται τα πυρά του κόμματους του Μακρόν, όπως και του δεξιού τύπου αλλά και των συνδικαλιστών της αστυνομίας, έπειτα από δήλωση που έκανε μετά από τη δολοφονία μιας νεαρής γυναίκας και τον τραυματισμό ενός άνδρα από πυρά αστυνομικών στο Παρίσι, το Σάββατο 4 Ιουνίου 2022.

Ο Γάλλος πολιτικός δήλωσε απερίφραστα ότι «η αστυνομία σκοτώνει», ενώ τόνισε την πολιτική εξυγίανσης των αστυνομικών δυνάμεων που προτείνει η αριστερή συμμαχία, ενώ δεν κρύβει τη φιλοδοξία του να μεταρρυθμίσει την αστυνομία από «πάνω μέχρι κάτω». Οι δηλώσεις του Μελανσόν έχουν προκαλέσει κύμα αντίδρασης στον συντηρητικό γαλλικό τύπο, όπως και σε συνδικαλιστές της αστυνομίας.

Βέβαια, αρκετοί άνθρωποι της γαλλικής διανόησης έχουν στηρίξει ανοιχτά τον Μελανσόν και τη Nupes, τονίζοντας ότι: «Είναι μόλις η έκτη φορά μέσα σε έναν αιώνα που ολόκληρη η αριστερά ενώνεται», θυμούνται οι Laurent Binet, Anny Duperey, Annie Ernaux, Robert Guédiguian, Pierre Lemaitre, Barbara Stiegler και Eric Vuillard.

Στο ίδιο κείμενο που συνυπογράφουν κορυφαία ονόματα του γαλλικού πνεύματος που δηλώνουν ανοιχτά την στήριξή τους στον Μελανσόν, καλούν τον γαλλικό λαό να στηρίξει με την ψήφο του την ιστορική ένωση της αριστεράς:

«Ας μην ξεχνάμε, αυτή είναι μόνο η έκτη φορά σε έναν αιώνα, η έκτη φορά από το «Cartel des gauches» -ένωση αριστερών κομμάτων την περίοδο του μεσοπολέμου-, η έκτη φορά που όλη η αριστερά έχει ενωθεί. Δεν είναι λοιπόν ένα απλό εκλογικό περιστατικό. Για να ξυπνήσει η ιστορία, για να αλλάξουν και να ζωντανέψουν οι καιροί, να ξαναρχίσουν οι αγώνες με περισσότερη ελπίδα, να αλλάξει η ατμόσφαιρα, να αναπνεύσει, πρέπει να πάτε να ψηφίσετε τους υποψήφιους του Νέου Λαϊκού Οικολογικού και Κοινωνική Ένωση (Nupes).»

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Επανασύνδεση… των White Stripes στα δικαστήρια χάρη στον Ντόναλντ Τραμπ

Απογοητευμένο το Κίεβο με τη δήλωση Φίτσο για νεοναζί Ουκρανούς στρατιώτες

Τουλάχιστον 196 υπερασπιστές της γης και του περιβάλλοντος δολοφονήθηκαν το 2023

Προσωρινός πρόεδρος της ΕΡΤ ο Γιάννης Παπαδόπουλος

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα