ΑΘΗΝΑ
07:29
|
20.04.2024
Το σχέδιο συμφωνίας φέρεται πως προβλέπει προσωρινό μηχανισμό δήθεν αλληλεγγύης στις χώρες με τις περισσότερες μεταναστευτικές ροές.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μετά από παζάρια 21 μηνών οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ που συνεδρίασαν σήμερα στο Λουξεμβούργο φάνηκε να καταλήγουν σε συμφωνία για έναν μηχανισμό «αλληλεγγύης» σε χώρες που υφίστανται μεγαλύτερες πιέσεις από ροές μεταναστών και προσφύγων, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία.

Αυξάνονται οι μεταναστευτικές ροές από Τουρκία | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Μεταξύ άλλων προτείνεται ένας μηχανισμός «εθελοντικής και προσωρινής» αλληλεγγύης που θα μειώσει το βάρος των ροών από τις χώρες υποδοχής. Ο μηχανισμός θα τίθεται σε ισχύ όταν το σύστημα μετανάστευσης μίας χώρας κρίνεται πως τελεί υπό πίεση από τις ροές μεταναστών. Μόλις ενεργοποιηθεί, οι άλλες χώρες της ΕΕ θα πρέπει να προσφέρουν βοήθεια με διάφορους τρόπους, όπως:

  • «Φιλοξενία» μέρους των μεταναστών στο έδαφος τρίτων χωρών.
  • «Χορηγία» στις επιστροφές εκείνων που απορρίφθηκαν οι αιτήσεις τους για μετανάστευση σε χώρες της ΕΕ.
  • Οικονομική συμβολή και επιχειρησιακή υποστήριξη προς τις χώρες που υφίστανται μεταναστευτικές πιέσεις.

Υπήρχε βεβαίως μία μικρή ομάδα χωρών που δεν κατονομάστηκε αλλά αντιδρά ακόμη και σε αυτή την «χλιαρή» συμφωνία «προσωρινού» μοιράσματος του βάρους των μεταναστευτικών  και προσφυγικών ροών (π.χ. Ουγγαρία). Ωστόσο, η μεγάλη πλειοψηφία των 27 χωρών της ΕΕ δείχνει να υποστηρίζει τη δημιουργία ενός «μηχανισμού αλληλεγγύης» δήλωσε η 58χρονη Σουηδέζα Επίτροπος Εσωτερικών της ΕΕ, Ίλβα Γιόχανσον.

frontex

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Νταρμανίν ανακοίνωσε πως θα πραγματοποιηθεί «τις επόμενες μέρες» μία νέα σύνοδος με στόχο μία νέα σύνοδος για μία «ιστορική συμφωνία» που θα οδηγήσει σε «χειροπιαστά αποτελέσματα». Η μεγάλη πλειοψηφία των χωρών-μελών τάσσεται υπέρ αυτής της αλληλεγγύης και πάνω από δέκα κράτη-μέλη δήλωσαν ότι είναι θετικά στο να δεχτούν μετανάστες», ανέφερε ο Νταρμαμίν, καταλήγοντας: «Συγχαρητήρια! Χάρη σε μια δυνατή συνεργασία, δυναμώνουμε την Ευρώπη!»

Το νέο σχέδιο συμφωνίας για μετανάστευση και άσυλο ακολουθεί μία σειρά νομοσχεδίων, οδικών «χαρτών» και συστάσεων που ξεκίνησαν με πρωτοβουλία της Προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τον Σεπτέμβρη του 2020.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Δύο χρόνια με αναστολή σε κατηγορούμενο για τη φωτιά στο Μάτι

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα