ΑΘΗΝΑ
08:01
|
10.05.2024
Τρίτο χτύπημα από ισραηλινές δυνάμεις μέσα σε μία εβδομάδα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Για δεύτερη φορά αυτή την εβδομάδα ισραηλινοί πύραυλοι εκτοξεύτηκαν, γύρω στις 4 τα ξημερώματα, εναντίον στόχων στα νότια περίχωρα της Δαμασκού, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης, που επικαλούνται στρατιωτικές πηγές.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η συριακή αντιαεροπορική άμυνα αναχαίτισε τους ισραηλινούς πυραύλους και κατέρριψε τους περισσότερους από αυτούς, όμως τουλάχιστον ένας άμαχος τραυματίστηκε και υπήρξαν υλικές ζημιές.

Πρόκειται για την τρίτη ισραηλινή επίθεση αυτή την εβδομάδα, καθώς το βράδυ της Δευτέρας ισραηλινοί πύραυλοι έπληξαν εγκαταστάσεις εργοστασίου στην Δαμασκό, ενώ το βράδυ της Τρίτης η συριακή πλευρά έκανε λόγο για επίθεση από ισραηλινά τανκς εναντίον θέσεων του συριακού στρατού κοντά στο Ελ Μάλγκα στην περιοχή Κουνέιτρα της νοτιοδυτικής Συρίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την επίθεση, ισραηλινά αεροσκάφη έριξαν φυλλάδια προειδοποιώντας ότι το Τελ Αβίβ δεν θα ανεχτεί καμία παρουσία του συριακού στρατού στην αποστρατικοποιημένη ζώνη, σύμφωνα με το Radio Houran που συνδέεται με την αντιπολίτευση.

Σε αντίθεση με τα δύο τελευταία πλήγματα που είχαν ελάχιστες απώλειες, στις 20 Μαΐου,  ισραηλινοί πύραυλοι εδάφους-εδάφους σκότωσαν τρεις Σύριους αξιωματικούς κοντά στη Δαμασκό, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ μια βδομάδα νωρίτερα πέντε ακόμα στρατιωτικοί έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια παρόμοιας επίθεσης εναντίον ιρανικών βάσεων και αποθηκών όπλων κοντά στην συριακή πρωτεύουσα.

Αφότου ξέσπασε το 2011 ο πόλεμος στη Συρία, το Ισραήλ έχει εξαπολύσει εκατοντάδες επιθέσεις, σχεδόν πάντα από αέρος, εναντίον θέσεων των ένοπλων δυνάμεων της συριακής κυβέρνησης και συμμάχων τους, ιρανικών και φιλοϊρανικών ένοπλων οργανώσεων, ιδίως της σιιτικής ένοπλης παράταξης Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

Το εβραϊκό κράτος σπανίως επιβεβαιώνει ή σχολιάζει δημόσια τα πλήγματα αυτά, διαμηνύει πάντως συχνά πως δεν θα επιτρέψει στο Ιράν, ορκισμένο εχθρό του, να στήσει προγεφύρωμα, ούτε να επεκτείνει την επιρροή του στη συριακή επικράτεια.

Ο περίπλοκος πόλεμος στη Συρία τα τελευταία έντεκα χρόνια, στον οποίο ενεπλάκησαν ξένες δυνάμεις και τζιχαντιστικές οργανώσεις, έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον μισό εκατομμύριο ανθρώπους, κατέστρεψε μεγάλο μέρος των υποδομών της χώρας και μετέτρεψε εκατομμύρια σε εσωτερικά εκτοπισμένους και πρόσφυγες.

Με πληροφορίες από Jerusalem Post

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

12 τραγούδια για την Παλαιστίνη

Το μήνυμα για τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και λευτεριά στην Παλαιστίνη προσπαθούν να περάσουν μέσα από τη μουσική 12 γνωστοί καλλιτέχνες.
ΣΥΝΑΦΗ

Στο Σύνταγμα οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ

Ο καιρός σήμερα: Νεφώσεις με βροχές και τοπικές καταιγίδες

Ένας νεκρός και μία τραυματίας από ένοπλη επίθεση στον Βύρωνα

Ενθουσιασμός για την εμφάνιση της Μαρίνας Σάττι στη Eurovision

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα