ΑΘΗΝΑ
18:39
|
28.04.2024
Για ειρηνικό έργο δημόσια υγείας μιλά η Ουάσιγκτον, για βιολογικά όπλα κάνει λόγο η Μόσχα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στην επίσημη αποκάλυψη πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ υποστήριξε με διάφορους τρόπους 46 εγκαταστάσεις βιολογικής έρευνας στην Ουκρανία τα τελευταία 20 χρόνια, προχώρησε χθες το αμερικανικό Πεντάγωνο.

Κατηγορώντας την Ρωσία και την Κίνα για «διασπορά παραπληροφόρησης», το υπουργείο Άμυνας σε ένα έγγραφο με τίτλο «Δελτίο πληροφοριών για τις προσπάθειες μείωσης των απειλών WMD», αποκάλυψε για πρώτη φορά τον συγκεκριμένο αριθμό εγκαταστάσεων που έχει στηρίξει η κυβέρνησή του στην Ουκρανία.

Το Πεντάγωνο ισχυρίστηκε ότι πρόκειται για εγκαταστάσεις που αποτελούν μέρος ενός ειρηνικού έργου δημόσιας υγείας και δεν επικεντρώθηκαν στην ανάπτυξη βιολογικών όπλων, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ «συνεργάστηκαν για να βελτιώσουν τη βιολογική ασφάλεια, την ασφάλεια και την επιτήρηση ασθενειών στην Ουκρανία», παρέχοντας υποστήριξη σε «46 ειρηνικά ουκρανικά εργαστήρια, εγκαταστάσεις υγείας και χώρους διάγνωσης ασθενειών τις τελευταίες δύο δεκαετίες».

Το Πεντάγωνο επέμεινε ότι το έργο αυτών των βιοεργαστηρίων πραγματοποιούνταν «συχνά» σε συνεργασία με οργανισμούς όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός για την Υγεία των Ζώων (OIE), και ότι ήταν «σύμφωνο με τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές και κανόνες για τη δημοσίευση ερευνητικών αποτελεσμάτων».

Επιμένει για «παράνομες δραστηριότητες» η Μόσχα

Σύμφωνα όμως με την Μόσχα, μόνο τρία εργαστήρια στην Ουκρανία διέθεταν τις απαραίτητες απαιτήσεις ασφάλειας για τη διεξαγωγή μελετών σαν κι αυτές στις οποίες υποστηρίζει ότι συμμετείχε το Πεντάγωνο. Ο υποστράτηγος Ιγκόρ Κιρίλοφ,  επικεφαλής των Δυνάμεων Ραδιενεργής, Χημικής και Βιολογικής Προστασίας, ανέφερε συγκεκριμένες πηγές της ουκρανικής κυβέρνησης για να επισημάνει ως παράδειγμα μια από αυτές τις τοποθεσίες στην Οδησσό.

Ο ρωσικός στρατός παρουσίασε στοιχεία για τη συμμετοχή του Πενταγώνου στη χρηματοδότηση εργαστηρίων στην Ουκρανία τον Μάρτιο. Στις αρχές Μαΐου, ο Ιγκόρ Κιρίλοφ, κατηγόρησε την Ουκρανία ότι εξαπέλυσε βιολογική επίθεση κατά της αποσχισθείσας περιοχής του Λουγκάνσκ και ότι διεξήγαγε «απάνθρωπα πειράματα» σε Ουκρανούς ασθενείς. 

Περαιτέρω στοιχεία, σύμφωνα με τους Ρώσους, υποδεικνύουν προσπάθειες οπλισμού drones για τη διασπορά παθογόνων μικροοργανισμών και προσπάθειες καταστροφής υλικών μετά την έναρξη της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης τον Φεβρουάριο. 

Η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ΗΠΑ διοχέτευσαν περισσότερα από 224 εκατομμύρια δολάρια σε βιολογική έρευνα στην Ουκρανία από το 2005 έως τις αρχές του 2022. Η Μόσχα πρόσθεσε ότι δυτικοί φαρμακευτικοί κολοσσοί, μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί, ακόμη και το Δημοκρατικό Κόμμα των ΗΠΑ, συμμετείχαν όλοι στο σχέδιο.

Παρά τα στοιχεία που υποδεικνύουν το αντίθετο, οι ΗΠΑ ισχυρίστηκαν ότι είχαν «πλήρη έγκριση» από τη ρωσική κυβέρνηση να απασχολήσουν «χιλιάδες πρώην Σοβιετικούς επιστήμονες για τη διεξαγωγή ειρηνικών βιολογικών ερευνητικών προγραμμάτων για σκοπούς δημόσιας υγείας».

Η εμπλοκή των ΗΠΑ με βιολογικά εργαστήρια στην Ουκρανία αποτελεί «ειρηνική προσπάθεια για τη βελτίωση της πυρηνικής και ραδιολογικής ασφάλειας, της επιτήρησης ασθενειών και της χημικής ασφάλειας », ανέφερε το Πεντάγωνο.

Πηγή: english.almayadeen.net

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Θεσσαλονίκη: Πολιορκία εκδήλωσης από αστυνομικές δυνάμεις

Μακρόν: Τα πυρηνικά όπλα της Γαλλίας θα πρέπει να αποτελούν μέρος της ευρωπαϊκής αμυντικής συζήτησης

Δύο νεκροί από έκρηξη πυρομαχικών στο Ναχιτσεβάν του Αζερμπαϊτζάν

Λευκός Οίκος: Το Ισραήλ συμφώνησε να ακούσει τις ανησυχίες των ΗΠΑ πριν από οποιαδήποτε κίνηση στη Ράφα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα