ΑΘΗΝΑ
09:56
|
26.04.2024
Στο περιθώριο της Συνόδου κορυφής για την Ασφάλεια Shangri-La Dialogue στην Σιγκαπούρη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, οι υπουργοί Άμυνας των ΗΠΑ και της Κίνας θα συναντηθούν σήμερα στη Σιγκαπούρη στο περιθώριο της συνόδου κορυφής για την Ασφάλεια Shangri-La Dialogue, στην οποία συμμετέχουν υπουργοί Άμυνας και ανώτεροι αξιωματούχοι από όλο τον κόσμο.

Καθώς οι δύο υπερδυνάμεις συνεχίζουν τον ανταγωνισμό τους για την Ταϊβάν αλλά και τις ζώνες επιρροής στην ευρύτερη περιοχή, ο Λόιντ Όστιν και ο Γουέι Φενγκ, αναμένεται να έχουν την πρώτη τους διά ζώσης συνάντηση, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Αμερικανού ΥΠΕΞ, ενώ είχε προηγηθεί μια τηλεφωνική συνομιλία τους τον Απρίλιο.

Η συνάντηση αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς η Ουάσιγκτον προσπαθεί να μετατοπίσει το επίκεντρο της εξωτερικής της πολιτικής από τον πόλεμο της Ουκρανίας προς τη νοτιανατολική Ασία την ίδια ώρα που οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν επιδεινωθεί λόγω μυριάδων ζητημάτων τα τελευταία χρόνια. Εκτός από την Ταϊβάν και τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, Πεκίνο και Ουάσιγκτον έχουν συγκρουστεί για μια σειρά ζητήματα, από την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο ως τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Χονγκ Κονγκ και στο Σιντζιάνγκ.

Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ιαπωνία τον περασμένο μήνα, φάνηκε να κάνει στροφή στην επί δεκαετίες πολιτική των ΗΠΑ όταν, απαντώντας σε ερώτηση, ανέφερε ότι η Ουάσιγκτον θα υπερασπιστεί στρατιωτικά την Ταϊβάν εάν δεχθεί επίθεση από την Κίνα.

Οι δύο πλευρές έχουν επίσης διαφωνία για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με την Ουάσιγκτον να κατηγορεί το Πεκίνο ότι παρέχει σιωπηρή υποστήριξη στη Μόσχα. Η Κίνα έχει ζητήσει συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου, αλλά έχει σταματήσει να καταδικάζει τις ενέργειες της Ρωσίας και έχει επανειλημμένα επικρίνει τις αμερικανικές δωρεές όπλων στην Ουκρανία. Στο τηλεφώνημά τους τον Απρίλιο, ο Κινέζος ΥΠΕΞ ζήτησε από τον Αμερικανό ομόλογό του να μην χρησιμοποιήσει την εισβολή προκειμένου να «καυτηριάσει, να απειλήσει ή να πιέσει την Κίνα».

Οι διεκδικήσεις της Κίνας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας έχουν επίσης πυροδοτήσει εντάσεις με την Ουάσιγκτον. Το Πεκίνο διεκδικεί σχεδόν όλη την πλούσια σε πόρους θαλάσσια περιοχή, μέσω της οποίας διέρχονται τρισεκατομμύρια δολάρια σε ναυτιλιακό εμπόριο ετησίως, με ανταγωνιστικές αξιώσεις από το Μπρουνέι, τη Μαλαισία, τις Φιλιππίνες, την Ταϊβάν και το Βιετνάμ.

Ο Όστιν έφτασε στη Σιγκαπούρη αργά το βράδυ της Πέμπτης και σήμερα πραγματοποιεί μια σειρά συναντήσεων με τους ομολόγους του που συμμετέχουν στην Σύνοδο.

Σε συνάντηση με τους υπουργούς Άμυνας της Νοτιοανατολικής Ασίας, μίλησε για τη «στρατηγική της Ουάσιγκτον για τη διατήρηση ενός ανοιχτού, περιεκτικού και βασισμένου σε κανόνες περιφερειακού περιβάλλοντος ασφάλειας», σύμφωνα με δήλωση της κυβέρνησης της Σιγκαπούρης.

Τα σχόλιά του ήταν μια συγκαλυμμένη αναφορά στην αντιμετώπιση της αυξανόμενης διεκδίκησης της Κίνας στην περιοχή.

Το Φόρουμ Shangri-La Dialogue

Το φόρουμ  Shangri-La Dialogue, που πήρε το όνομά του από το ξενοδοχείο της Σιγκαπούρης στο οποίο πραγματοποιείται διοργανώνεται από το βρετανικό Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών (IISS) και αναμένεται να συγκεντρώσει σχεδόν 500 εκπρόσωποι από περισσότερες από 40 χώρες, με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Φούμιο Κισίντα να κάνει την εναρκτήρια ομιλία, κατά τη διάρκεια της οποίας, σύμφωνα με πληροφορίες, θα περιγράψει το όραμα της Ιαπωνίας για την περιφερειακή ασφάλεια.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Λόιντ Όστιν θα εκφωνήσει ομιλία το Σάββατο και θα ακολουθήσει ο Γουέι Φενγκ, την Κυριακή. 

Στη συνάντηση αναμένεται να απευθυνθεί αύριο Σάββατο και ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μέσω βίντεο, ενώ ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ της Ουκρανίας βρίσκεται ήδη στη Σιγκαπούρη για να συμμετέχει στις εργασίες.

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου αναμένεται, τέλος, να πραγματοποιηθεί ένα φόρουμ για την κατάσταση στη Μιανμάρ, όπου ο στρατός κατέλαβε την εξουσία από την εκλεγμένη κυβέρνηση τον Φεβρουάριο του 2021 και έκτοτε προσπαθεί να εξαλείψει κάθε αντίσταση στην κυριαρχία του. Μεταξύ των ομιλητών θα είναι ο Ειδικός Απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τη Μιανμάρ Noeleen Heyzer και ο υπουργός Εξωτερικών της Μαλαισίας Σαϊφουντίν Αμπντουλάχ.

Με πληροφορίες από AFP

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Για νέα τοπία έντασης προειδοποίησε τον Μπλίνκεν ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη

Πικρία για ΠΑΣΟΚ και Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει η Εύα Καϊλή

Νέα ειδική απεσταλμένη ανθρωπιστικών υποθέσεων των ΗΠΑ, η Λιζ Γκράντε

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα