ΑΘΗΝΑ
09:44
|
03.05.2024
Σε συμφωνία εικοσαετούς συνεργασίας προχώρησε η Βενεζουέλα και το Ιράν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Μαδούρο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συμφωνία συνεργασίας διάρκειας δύο δεκαετιών υπογράφηκε το Σάββατο μεταξύ Βενεζουέλας και Ιράν, στο πλαίσιο της επίσκεψης του προέδρου Νικολά Μαδούρο στην ιρανική πρωτεύουσα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Middle East Eye. Η εν λόγω συμφωνία φέρεται να καλύπτει τους τομείς της ενέργειας και του χρηματοπιστωτικού τομέα, δεσμεύοντας ταυτόχρονα τις δύο χώρες «να συνεργαστούν από κοινού σε αμυντικά έργα».

«Η Βενεζουέλα πέρασε δύσκολα χρόνια, αλλά η αποφασιστικότητα του λαού, των αξιωματούχων και του προέδρου της χώρας ήταν να αντισταθεί στις κυρώσεις. Αυτό είναι ένα καλό σημάδι που αποδεικνύει σε όλους ότι η αντίσταση θα λειτουργήσει και θα αναγκάσει τον εχθρό να υποχωρήσει» σημείωσε κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου ο Ιρανός πρόεδρος, Εμπραχίμ Ραΐσι, σύμφωνα με το δημοσίευμα, προσθέτοντας πως η υπογραφή της συμφωνίας «δείχνει την αποφασιστικότητα των υψηλόβαθμων αξιωματούχων των δύο χωρών για την ανάπτυξη των σχέσεων σε διάφορους τομείς».

Από την πλευρά του, ο Ν. Μαδούρο υπογράμμισε πως «υπάρχουν σημαντικά σχέδια συνεργασίας μεταξύ του Ιράν και της Βενεζουέλας στους τομείς της ενέργειας, των πετροχημικών, του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και των διυλιστηρίων».

Εκτός από την εικοσαετή συμφωνία που υπέγραψαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, «το Ιράν και η Βενεζουέλα δεσμεύτηκαν με επιπλέον συμφωνίες για τη συνεργασία στους τομείς της πολιτικής, του πολιτισμού, του τουρισμού, της οικονομίας, του πετρελαίου και της πετροχημείας» σύμφωνα με το ιρανικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA που επικαλείται το δημοσίευμα του ΜΜΕ.

Απευθείας πτήσεις για την ενδυνάμωση των σχέσεων

Ο πρόεδρος του Ιράν υπογράμμισε επίσης τη σημασία των απευθείας πτήσεων μεταξύ των δύο πρωτευουσών, λέγοντας ότι αυτές θα μπορούσαν να ανοίξουν το δρόμο για την ενίσχυση των «εμπορικών και οικονομικών σχέσεων, καθώς και να φέρουν τα δύο έθνη πιο κοντά». Επισημαίνεται ότι από τις 18 Ιουλίου θα πραγματοποιούνται απευθείας πτήσεις μεταξύ Καράκας και Τεχεράνης «για την προώθηση του τουρισμού και της ένωσης μεταξύ των χωρών μας» όπως ανέφερε ο Μαδούρο, συμπληρώνοντας πως «η Βενεζουέλα είναι ανοιχτή σε τουρίστες από το Ιράν».

Οι διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο πετρελαιοπαραγωγών χωρών ήταν ισχυρές υπό τον εκλιπόντα σοσιαλιστή ηγέτη της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες και ενισχύθηκαν περαιτέρω υπό τον διάδοχό του Μαδούρο, όπως υπενθυμίζει το ΜΜΕ. Τον Μάιο, λίγες εβδομάδες μετά την επίσκεψη αξιωματούχων των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα εν μέσω της αύξησης των παγκόσμιων τιμών του πετρελαίου λόγω του ρωσικού πολέμου στην Ουκρανία, ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράν, Τζαβάντ Όουτζι, συναντήθηκε με τον Ν. Μαδούρο στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψής του στη χώρα, η οποία βρίσκεται ψηλά στα μεγαλύτερα αποδεδειγμένα αποθέματα αργού στον κόσμο.

Ο Ιρανός υπουργός συναντήθηκε επίσης με τον ομόλογό του της Βενεζουέλας, Ταρέκ Ελ Αϊσάμι προκειμένου να συνομιλήσουν σχετικά με την εξεύρεση τρόπων αντιμετώπισης των οικονομικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν στις δύο χώρες από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τον Απρίλιο, το Ιράν υποστήριξε ότι η παραγωγική του ικανότητα έχει πλέον επιστρέψει στο ίδιο επίπεδο με αυτό πριν από την εκ νέου επιβολή των αμερικανικών κυρώσεων το 2018. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια του 2020, η Βενεζουέλα έλαβε δύο φορτία πλοίων με καύσιμα και παράγωγα από το Ιράν για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των καταστροφικών εγχώριων ελλείψεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ιράν είναι η τρίτη χώρα που επισκέπτεται ο Ν. Μαδούρο αυτή την εβδομάδα μετά τα ταξίδια του στην Τουρκία και την Αλγερία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η διακοπή των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ και τι μπορεί να σημαίνει

Ιράν: Ελεύθερο το πλήρωμα του ισραηλινών συμφερόντων πλοίου

Μάχη δίνει στη ΜΕΘ ο 5χρονος που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο στην Πειραιώς

Οι πληρωμές από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 10 Μαΐου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα