ΑΘΗΝΑ
03:18
|
26.04.2024
Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς προέτρεψε τη Σερβία να είναι «ρεαλιστική στη διαδικασία αναγνώρισης του Κοσσυφοπεδίου».
German Chancellor Olaf Scholz, joined by Kosovo Prime Minister Albin Kurti, attends a joint press conference in Kosovo capital Pristina on Friday, June 10, 2022. Scholz is on a one day visit to the country. (AP Photo/Visar Kryeziu)
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σύμφωνα με το Tass, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς προέτρεψε τη Σερβία να είναι «ρεαλιστική στη διαδικασία αναγνώρισης του Κοσσυφοπεδίου», διότι χωρίς αυτό η χώρα δεν θα μπορέσει να ενταχθεί στην ΕΕ.

«Το Κοσσυφοπέδιο και η Σερβία πρέπει να καταλήξουν σε μια συνολική συμφωνία. Είναι σαφές ότι μια τέτοια συμφωνία θα επιλύει τελικά το ζήτημα της αναγνώρισης του Κοσσυφοπεδίου. Είναι αδύνατο για δύο χώρες που δεν αναγνωρίζουν η μία την άλλη να γίνουν μέρος της ΕΕ. Αυτή η διαδικασία πρέπει να είναι ρεαλιστική, » είπε ο Σολτς σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό της μη αναγνωρισμένης επικράτειας, Αλμπίν Κούρτι, στην Πρίστινα την Παρασκευή, αναφέρει η πύλη Kosovo Online.

Ο Σολτς υποσχέθηκε στην Πρίστινα υποστήριξη σχετικά με την απελευθέρωση των βίζα στις σχέσεις με την ΕΕ.

Από την πλευρά του, ο Κούρτι είχε μια πρωτοβουλία για την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στο ΝΑΤΟ. Δήλωσε ότι «το ΝΑΤΟ θα πρέπει να παραμείνει στο Κοσσυφοπέδιο μέχρι το Κοσσυφοπέδιο να γίνει μέρος του ΝΑΤΟ».

Η Σερβική Αυτόνομη Επαρχία Κοσόβου και Μετόχια κήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία της τον Φεβρουάριο του 2008. Τα τελευταία χρόνια, με την υποστήριξη της Δύσης, προσπαθεί ενεργά να ενταχθεί σε διάφορους διεθνείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένης της UNESCO και της Interpol. Περισσότερες από 60 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, της Ινδίας και της Κίνας, καθώς και πέντε κράτη μέλη της ΕΕ, αντιτίθενται στην αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πικρία για ΠΑΣΟΚ και Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει η Εύα Καϊλή

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών Θετικής Ατζέντας αύριο, στην Τουρκία

Νέα ειδική απεσταλμένη ανθρωπιστικών υποθέσεων των ΗΠΑ, η Λιζ Γκράντε

Οι ΗΠΑ και 17 χώρες ζητούν από τη Χαμάς να αφήσει τους ομήρους

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα