ΑΘΗΝΑ
07:32
|
26.04.2024
Ηχηρό όχι στην πανεπιστημιακή αστυνομία από εκατοντάδες αποφοίτους της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Να μην  επιτρέψει την αντιδημοκρατική εκτροπή» καλούν με ανακοίνωσή τους «κάθε άνθρωπο που ανέπνευσε τον αέρα ακαδημαϊκής και κοινωνικής ελευθερίας στα φοιτητικά του χρόνια» εκατοντάδες απόφοιτοι/-ες της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών, απευθύνοντας έκκληση σε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες «να θεωρήσουν και δική τους υπόθεση την υπεράσπιση του δημόσιου – δωρεάν πανεπιστημίου και των λαϊκών ελευθεριών». Την ίδια ώρα, εκφράζουν έντονη ανησυχία για το ενδεχόμενο πρόκλησης τραγικών γεγονότων εξαιτίας της αστυνομικής παρουσίας στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, αποδίδοντας ακέραιη την πολιτική ευθύνη στον Πρωθυπουργό, Κυριακο Μητσοτάκη, ενώ καλούν την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο, σε άμεση παραίτηση.

Όσες και όσους υπογράφουμε το παρακάτω κείμενο μάς συνδέει η εμπειρία της φοίτησής μας στη Φιλοσοφική Σχολή της Αθήνας. Σε διαφορετική χρονική περίοδο για την καθεμιά και τον καθένα μας, η φοίτηση αυτή μάς έδωσε τη δυνατότητα να διαμορφωθούμε κοινωνικά, πολιτικά και πολιτισμικά: να διαβάσουμε και να προβληματιστούμε, να γνωρίσουμε καινούριους ανθρώπους και να συζητήσουμε, να διαφωνήσουμε και να συντονιστούμε, να αγωνιστούμε και να ελπίσουμε, να απογοητευτούμε και να ξαναπροσπαθήσουμε, να ερωτευτούμε και να διασκεδάσουμε, να δημιουργήσουμε και να αμφισβητήσουμε. 

«Όλα αυτά μπορέσαμε να τα ζήσουμε σε μια σχολή και μια πανεπιστημιακή πραγματικότητα ΧΩΡΙΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ πάνω από τα κεφάλια μας» υπογραμμίζουν οι εκατοντάδες απόφοιτοι και απόφοιτες που συνυπογράφουν την ανακοίνωση, χαρακτηρίζοντας παράλληλα «ως προσπάθεια μετατροπής του πανεπιστημίου σε χώρο κοινωνικά αποστειρωμένο, παραδομένο στις ορέξεις τόσο των αφηνιασμένων “πραιτωριανών” των Χρυσοχοΐδη – Θεοδωρικάκου, όσο και των επιχειρηματικών συμφερόντων, που προσβλέπουν σε σχολές-κοιμητήρια που θα παράγουν κέρδος» την κυβερνητική  πρόθεση για εγκατάσταση σώματος πανεπιστημιακής αστυνομίας στα πανεπιστημιακά ιδρύματα. 

Οι συνεχείς επιθέσεις της αστυνομίας στο ΑΠΘ, το ματωμένο πρόσωπο του φοιτητή, οι καθημερινές σεξιστικές συμπεριφορές των ΜΑΤ κατά φοιτητριών, η τρομοκράτηση των φοιτητών, η επιχειρούμενη φίμωση και κατάργηση των πολιτικών συλλογικοτήτων, η κατάργηση της δωρεάν σίτισης και στέγασης προοικονομούν για όλα τα παιδιά που σπουδάζουν (ή πρόκειται να σπουδάσουν) ένα μέλλον πειθάρχησης και υποταγής, φόβου και εξευτελισμών. 

Στέλνουν το μήνυμα στην κοινωνία ότι θα αντιμετωπίζεται με αύρες, γκλομπς και δακρυγόνα όποιος/α διαμαρτύρεται για την απαξίωση της δημόσιας Παιδείας, για την ακρίβεια, για τις ιδιωτικοποιήσεις, για την περιφρόνηση της δημόσιας υγείας.

«Πιστεύουμε βαθιά πως η κατασταλτική μανία της κυβέρνησης και πρέπει και μπορεί να συναντήσει μαζική κοινωνική αντίσταση και τελικά να ανατραπεί» σημειώνουν στη συνέχεια, συμπληρώνοντας πως «επιμένουμε σε ένα πανεπιστήμιο που θα είναι δημόσιος, δωρεάν κοινωνικός χώρος και όχι άντρο ανομίας των ΜΑΤ και των ιδιωτών κερδοσκόπων. Η αστυνομία δεν έχει καμία θέση στις σχολές. Στεκόμαστε στο πλάι των αγωνιζόμενων φοιτητριών και φοιτητών που εδώ και σχεδόν τρία χρόνια συνεχίζουν να παλεύουν παρά την πρωτοφανή συκοφάντησή τους από τα ΜΜΕ της διαπλοκής». 

Δηλώνουμε ότι θα τους συμπαρασταθούμε μαζικά και αποφασιστικά γνωρίζοντας ότι υπερασπίζονται στην πράξη το δικαίωμα πρόσβασης όλων των παιδιών στις βιβλιοθήκες και στη γνώση, την ώρα που το υπουργείο με θράσος πανηγυρίζει για τον αποκλεισμό χιλιάδων από την τριτοβάθμια εκπαίδευση μέσω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. Δεν τους έπιασε ο πόνος να χτίσουν μια βιβλιοθήκη ή να βελτιώσουν το επίπεδο σπουδών, αν ήταν έτσι δεν θα έδιναν 30 εκατομμύρια στην πανεπιστημιακή αστυνομία αλλά σε καθηγητές, συγγράμματα, έρευνα κ.α.

«Καλούμε κάθε άνθρωπο που ανέπνευσε τον αέρα ακαδημαϊκής και κοινωνικής ελευθερίας στα φοιτητικά του χρόνια να μην επιτρέψει την αντιδημοκρατική εκτροπή. Κάνουμε έκκληση σε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες να θεωρήσουν και δική τους υπόθεση την υπεράσπιση του δημόσιου – δωρεάν πανεπιστημίου και των λαϊκών ελευθεριών» καταλήγουν οι συνυπογράφοντες την επιστολή, καλώντας παράλληλα, «την υπουργό Θρησκευμάτων (και μόνο) κ. Κεραμέως να προσφέρει τη μοναδική υπηρεσία που θα μπορούσε να προσφέρει στη δημόσια εκπαίδευση ΠΑΡΑΙΤΟΥΜΕΝΗ από τη θέση της και παίρνοντας μαζί της όλο το αντιδραστικό νομικό πλαίσιο που ετοιμάζει. Το ίδιο ακριβώς πρέπει να κάνει και ο κ. Θεοδωρικάκος που δίνει εντολές να ΜΑΤώνουν τους φοιτητές καθημερινά».

Τέλος, υπογραμμίζουν την έντονη ανησυχία τους για το ενδεχόμενο τραγικών συμβάντων εξαιτίας της αστυνομικής παρουσίας στις σχολές ενδεχόμενο για το οποίο, όπως επισημαίνουν, ο Πρωθυπουργός φέρει ακέραια την πολιτική ευθύνη.

Διαβάστε παρακάτω ολόκληρη την ανακοίνωση των φοιτητ(ρι)ών και αποφοίτων της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη

Τετράωρη στάση εργασίας στον ΟΑΣΘ

Πεθαίνοντας στη Γάζα: Το Google και η ορθή χρήση της τεχνητής νοημοσύνης

Ο καιρός σήμερα: Λίγες νεφώσεις-Άνοδος της θερμοκρασίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα