ΑΘΗΝΑ
10:35
|
19.04.2024
Εγκλήματα πολέμου στο ουκρανικό έδαφος καταλογίζει στη Ρωσία έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, καλώντας αμφότερες τις χώρες να συμμορφωθούν με τις διατάξεις του διεθνούς δικαίου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία εγκαλεί με νέα πολυσέλιδη έκθεσή της τη Ρωσία η Διεθνής Αμνηστία, κάνοντας λόγο για βομβαρδισμούς κατοικημένων συνοικιών στο Χάρκοβο αδιακρίτως και κατ’ επανάληψη, με αποτέλεσμα εκατοντάδες άμαχοι να χάσουν τη ζωή τους ή να τραυματιστούν. Την ίδια ώρα, απαιτεί τη διαξαγωγή ανεξάρτητης, αμερόληπτης, εμπεριστατωμένης και διαφανούς έρευνας για όλους τους αξιόπιστους ισχυρισμούς σχετικά με τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου από τις ρωσικές δυνάμεις που επιχειρούν στην Ουκρανία, και την απονομή δικαιοσύνης μέσω ανεξάρτητων, αμερόληπτων και δίκαιων δικών για όλα τα εγκλήματα που εμπίπτουν στο διεθνές δίκαιο. 

Από την έναρξη της εισβολής τους στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν μια αδυσώπητη εκστρατεία αδιάκριτων βομβαρδισμών εναντίον του Χάρκοβο, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας. Βομβάρδιζαν κατοικημένες γειτονιές σχεδόν καθημερινά, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας εκατοντάδες αμάχους και προκαλώντας ολοκληρωτικές καταστροφές, συχνά χρησιμοποιώντας ευρέως απαγορευμένα πυρομαχικά διασποράς.

Παράλληλα, όπως επισημαίνει η έκθεση, «αυτές οι συνεχιζόμενες επιθέσεις έχουν εκτοπίσει βίαια εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους. Μια πόλη με προπολεμικό πληθυσμό 1,4 εκατομμυρίων ανθρώπων, το Χάρκοβο άδειασε γρήγορα κάτω από τη βίαιη εκστρατεία βομβαρδισμών της Ρωσίας. Στις 8 Μαρτίου, ο κυβερνήτης Syniehubov δήλωσε ότι περισσότεροι από 600.000 άμαχοι είχαν εγκαταλείψει το Χάρκοβο. Στις 28 Μαρτίου, ο δήμαρχος του Χάρκοβο εκτίμησε ότι περίπου το 30% του πληθυσμού της πόλης είχε φύγει, ενώ η εκκένωση συνεχίστηκε τον Απρίλιο. Πολλές από τις οικογένειες που παρέμειναν αναγκάστηκαν να καταφύγουν υπόγεια, κρυμμένες σε υπόγεια σχολείων, σταθμούς του μετρό και άλλα προσωρινά καταφύγια».

Επιπλέον, η Διεθνής Αμνηστία υπογραμμίζει ότι «η συνεχής χρήση ανακριβών εκρηκτικών όπλων σε κατοικημένες περιοχές αμάχων, γνωρίζοντας ότι προκαλούν επανειλημμένα μεγάλο αριθμό απωλειών μεταξύ των αμάχων, μπορεί να ισοδυναμεί ακόμη και με κατευθυνόμενες επιθέσεις κατά του άμαχου πληθυσμού» και ζητά οι διαδικασίες απονομής δικαιοσύνης να είναι όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένες, διασφαλίζοντας ότι όλοι οι δράστες θα οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης μέσω ανεξάρτητων, αμερόληπτων και δίκαιων δικών για όλα τα εγκλήματα που εμπίπτουν στο διεθνές δίκαιο. 

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί, τέλος, τη ρωσική κυβέρνηση να σεβαστεί το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και να τη διεθνή νομοθεσία για τα ανθρώπινα δικαιώματα και ιδιαίτερα:

  • να απέχει άμεσα από τη χρήση πυρομαχικών διασποράς, ιδιαίτερα ναρκών και άλλων όπλων με εγγενώς ανεξέλεγκτη χρήση.
  • να σταματήσει αμέσως τα αδιάκριτα πλήγματα σε κατοικημένες περιοχές, μεταξύ άλλων τερματίζοντας τη χρήση όπλων με επιπτώσεις σε ευρείες περιοχές, συμπεριλαμβανομένου του πυροβολικού και των μη κατευθυνόμενων πυραύλων
  •  να διεξάγει ανεξάρτητη, αμερόληπτη, εμπεριστατωμένη και διαφανή έρευνα για όλους τους αξιόπιστους ισχυρισμούς σχετικά με τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου από τις ρωσικές δυνάμεις που επιχειρούν στην Ουκρανία και, όπου υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις για εγκλήματα, να παραπέμψει τους υπόπτους στη δικαιοσύνη με σκοπό δίκαιες δίκες.
  • να διασφαλίσει ότι όλα τα μέλη των ρωσικών δυνάμεων είναι ενήμερα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, καθώς και την ατομική ευθύνη για εγκλήματα πολέμου και άλλα εγκλήματα όπως αυτά ορίζονται με βάση το διεθνές δίκαιο.
  • να παρέχει στα θύματα παραβιάσεων του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και τις οικογένειές τους πρόσβαση στη δικαιοσύνη και σε πλήρη αποζημίωση, συμπεριλαμβανομένου του επαναπατρισμού, της αποζημίωσης, της αποκατάστασης, της ικανοποίησης και των εγγυήσεων μη επανάληψης.
  • να επιτρέψει στους παρατηρητές ανθρωπίνων δικαιωμάτων την πρόσβαση στις ελεγχόμενες από τη Ρωσία περιοχές της Ουκρανίας.
  • να προσχωρήσει στη Σύμβαση για τα πυρομαχικά διασποράς και στη Σύμβαση για την απαγόρευση της χρήσης, αποθήκευσης, παραγωγής και μεταφοράς ναρκών κατά προσωπικού (Anti-Personnel Mines) και για την καταστροφή τους, και να καταστρέψει τα υπάρχοντα αποθέματα των όπλων αυτών.
  • να προσχωρήσει στο καταστατικό της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, να εκδώσει δήλωση αποδοχής της δικαιοδοσίας του ΔΠΔ από την 1η Ιουλίου 2002 και να ενσωματώσει τις διατάξεις του στο εσωτερικό δίκαιο.

Ταυτόχρονα, ο Οργανισμός καλεί την ουκρανική κυβέρνηση να σεβαστεί από την πλευρά της το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και να τη διεθνή νομοθεσία για τα ανθρώπινα δικαιώματα και ειδικότερα:

  • να σταματήσει αμέσως να θέτει σε κίνδυνο τους αμάχους, επιχειρώντας σε κατοικημένες γειτονιές και εξαπολύοντας χτυπήματα από αυτές τις γειτονιές.
  • να διασφαλίσει ότι όλες οι ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις λαμβάνουν κατάλληλη εκπαίδευση σε ό,τι αφορα τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.
  • να απέχουν από τη χρήση πυρομαχικών διασποράς, να καταστρέψουν τα υπάρχοντα αποθέματα των εν λόγω όπλων και να προσχωρήσουν στην Σύμβαση για τα πυρομαχικά διασποράς.

Διαβάστε παρακάτω ολόκληρη την έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τέμπη: Βρέθηκαν υπολείμματα οστών στο ιδιωτικό οικόπεδο

Από σήμερα η πληρωμή επιδομάτων και Δώρου Πάσχα από τη ΔΥΠΑ

Η Μάρω Δουκα υποψήφια με την Νέα Αριστερά στις Ευρωεκλογές

ΣΥΡΙΖΑ: Το απόγευμα, παρουσία Τσίπρα, ανακοινώνεται το ευρωψηφοδέλτιο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα