ΑΘΗΝΑ
07:17
|
19.04.2024
Ο Έιμος Χόχσταϊν έφτασε στον Λίβανο για συνομιλίες σχετικά με τη θαλάσσια διαμάχη φυσικού αερίου με το Ισραήλ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ για την ενέργεια, Έιμος Χόχσταϊν, έφτασε στη Βηρυτό τη Δευτέρα για συνομιλίες με Λιβανέζους αξιωματούχους σχετικά με μια διαμάχη στα θαλάσσια σύνορα με το Ισραήλ σχετικά με την ανάπτυξη κοιτάσματος φυσικού αερίου, αναφέρει το Reuters.

Ο Λίβανος κάλεσε τον Χόχσταϊν στη Βηρυτό μετά την αντίθεσή του στην άφιξη ενός πλοίου που εκμεταλλεύεται η Energean με έδρα το Λονδίνο στα ανοικτά των ακτών στις 5 Ιουνίου για την ανάπτυξη ενός κοιτάσματος φυσικού αερίου γνωστό ως Karish.

Το Ισραήλ λέει ότι το Karish είναι μέρος της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης του, αλλά ο Λίβανος λέει ότι το πεδίο βρίσκεται σε αμφισβητούμενα ύδατα και δεν πρέπει να αναπτυχθεί έως ότου οι δύο χώρες ολοκληρώσουν τις έμμεσες συνομιλίες τους για να οριοθετήσουν τα θαλάσσια σύνορά τους.

Αυτές οι συνομιλίες διακόπηκαν πέρυσι, αφού ο Λίβανος ώθησε την αξίωσή του στην αμφισβητούμενη ζώνη από ένα όριο γνωστό ως “Γραμμή 23” νοτιότερα στη “Γραμμή 29”, προσθέτοντας περίπου 1.400 τετραγωνικά χιλιόμετρα στην αξίωσή του, συμπεριλαμβανομένου τμήματος του Karish.

Για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο, ο Χόχσταϊν πρότεινε μια ανταλλαγή πεδίου που θα δημιουργούσε ένα όριο σε σχήμα S αντί για μια ευθεία γραμμή, αλλά ο Λίβανος δεν συμφώνησε επίσημα με την πρόταση, ανέφεραν επίσημες πηγές.

Στο πρώτο του ταξίδι στον Λίβανο μετά τις διακοπείσες συνομιλίες, ο Χόχσταϊν θα συναντηθεί με τον υπηρεσιακό υπουργό Ενέργειας, Ουαλίντ Φαγιάντ, και τον Αντιπρόεδρο του Κοινοβουλίου, Ελίας Μπου Σάαμπ, τη Δευτέρα, δήλωσαν αξιωματούχοι στο Reuters.

Θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Μισέλ Αούν την Τρίτη το πρωί, ανέφερε η Προεδρία.

Ώρες πριν από την άφιξη του Χόχσταϊν τη Δευτέρα, ο Αούν φιλοξένησε μια ομάδα ανεξάρτητων βουλευτών που επέμειναν να διατηρήσει ο Λίβανος τη Γραμμή 29 ως διαπραγματευτική του θέση.

Ωστόσο, ο βουλευτής Μαρκ Νταού, ο οποίος παρευρέθηκε στη συνάντηση, είπε ότι ο Αούν είπε στους νομοθέτες ότι «δεν μπορεί να επιμείνει στη Γραμμή 29» ως σημείο εκκίνησης.

«Ο Πρόεδρος Αούν μας είπε ότι ο Λίβανος δεν έχει τα τεχνικά θεμέλια για να δημιουργήσει μια υπόθεση για τη Γραμμή 29, επειδή οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν είχαν προσκομίσει επίσημη τεκμηρίωση για να διατηρήσουν αυτή τη θέση», είπε ο Νταού στο Reuters.

Ο Αλέν Αούν, βουλευτής από το Ελεύθερο Πατριωτικό Κίνημα που ιδρύθηκε από τον Πρόεδρο, είπε ότι ο Λίβανος θα έκανε μια αντιπροσφορά στην πρόταση του Χόχσταϊν, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πώς τοποθετείται στα διεθνή θέματα η «Εναλλακτική για τη Γερμανία»

ΣΥΡΙΖΑ: Να αντιδράσει άμεσα η κυβέρνηση στις τουρκικές προκλήσεις

Η νέα περιφερειακή υπερδύναμη και η παλιά διεθνής τοιαύτη

Ρωσικά σχέδια για Νέα Τάξη Πραγμάτων βλέπει η Washington Post

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα