ΑΘΗΝΑ
20:31
|
23.04.2024
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σχεδιάζει να επισκεφθεί το Ισραήλ και τη Σαουδική Αραβία τον επόμενο μήνα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σχεδιάζει να επισκεφθεί το Ισραήλ και τη Σαουδική Αραβία τον επόμενο μήνα, επιβεβαίωσε χθες στο Axios ο Λευκός Οίκος.

Σύμφωνα με το Middle East Monitor, τρεις Ισραηλινοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν την αναφορά και δήλωσαν ότι ο Μπάιντεν αναμένεται να επισκεφθεί το Ισραήλ και την Παλαιστινιακή Αρχή στις 14-15 Ιουλίου πριν ταξιδέψει στη Σαουδική Αραβία. Ο Λευκός Οίκος, ωστόσο, δεν έχει επιβεβαιώσει τις ημερομηνίες και οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν όλοι ότι είχαν αλλάξει αρκετές φορές και ότι θα μπορούσαν να αλλάξουν ξανά.

Ο Μπάιντεν αναμένεται να συναντήσει Ισραηλινούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπένετ και του προέδρου Ισαάκ Χέρτζογκ. Το Axios δεν έδωσε λεπτομέρειες για τα ζητήματα που θα μπορούσαν να τεθούν κατά τη συνάντησή τους, αν και η επέκταση των λεγόμενων Συμφωνιών του Αβραάμ είναι πιθανό να βρίσκεται ψηλά στην ημερήσια διάταξη.

Δεν είναι επίσης σαφές εάν ο Μπάιντεν θα εγείρει τους ισχυρισμούς από μεγάλες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων για το ισραηλινό απαρτχάιντ. Η δολοφονία της Σιρίν Αμπού Άκλεχ από έναν Ισραηλινό στρατιώτη και την επέκταση των παράνομων εποικισμών για Εβραίους εποίκους. Σύμφωνα με τη Haaretz, η κυβέρνηση Μπάιντεν μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο να ανατρέψει την απόφαση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να αγνοήσει την παρανομία των ισραηλινών εποικισμών, αλλά δεν ανέφερε εάν αυτό το θέμα θα τεθεί κατά την επίσκεψή του στο κράτος του απαρτχάιντ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναμένεται επίσης να επισκεφθεί την κατεχόμενη από το Ισραήλ Βηθλεέμ, όπου έχει αναβιώσει το σχέδιο από το κράτος κατοχής για την ανέγερση νέων παράνομων οικισμών. Ο Μπάιντεν θα συναντηθεί επίσης με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, πιθανώς στη Ραμάλα.

Όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στον Μπάιντεν κατά τη διάρκεια αυτής της πρώτης συνάντησής του με τον Σαουδάραβα διάδοχο πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν. Ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε τον 36χρονο «παρία» και ενέκρινε τη δημοσίευση μιας έκθεσης που εμπλέκει τον de facto ηγεμόνα του Βασιλείου στη δολοφονία του δημοσιογράφου της Washington Post Τζαμάλ Κασόγκι.

«Το ταξίδι έρχεται στο πλαίσιο μιας σημαντικής ατζέντας με τη Σαουδική Αραβία, το Ισραήλ και τις άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής», εξήγησε εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου. «Αυτή η ατζέντα επικεντρώνεται στην επίτευξη αποτελεσμάτων για τον αμερικανικό λαό καθώς και στον τερματισμό των πολέμων και στην καθοδήγηση μέσω της διπλωματίας για να φέρει σταθερότητα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Βομβιστικές επιθέσεις στο Μπουένος Άιρες: Μια δικαστική απόφαση με επιπτώσεις

Η ψευδαίσθηση των ΗΠΑ και το πλάνο του Ισραήλ για ρατσιστικό εβραϊκό κράτος

Γιγάντια αεροπορική άσκηση ΗΠΑ-Νότιας Κορέας

Κλείνουν το ιστορικό Μουσείο Λένιν στη Φινλανδία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα