ΑΘΗΝΑ
14:57
|
25.04.2024
O Μπόρις Τζόνσον άρχισε τις εξορίες προσφύγων και μεταναστών στη Ρουάντα. Δεν είναι ρατσιστής αλλά ελιτιστής καθώς την ίδια ώρα προσκαλεί απόφοιτους «καλών» πανεπιστημίων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σήμερα το απόγευμα ήταν προγραμματισμένες οι πρώτες οκτώ απελάσεις αιτούντων ασύλου από τη Βρετανία στην πρωτεύουσα της Ρουάντας, Κιγκάλι. Οι περισσότεροι από αυτούς καλούνται ουσιαστικά να παραμείνουν στη Ρουάντα και να «ενσωματωθούν» ή να επιστρέψουν στις χώρες τους αλλά όχι στη Βρετανία όπου εισήλθαν «παράνομα». Οι εξαιρέσεις θα είναι για λίγους και εκλεκτούς καθώς η κυβέρνηση του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον ισχυρίζεται ότι με αυτόν τον τρόπο θα κόψει την όρεξη των δουλεμπόρων και των δικτύων διακίνησης ανθρώπων που εδώ και μερικά χρόνια κατευθύνουν συστηματικά προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές «διά της πλαγίας» και προς το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ωστόσο, η τακτική της «εξορίας» μεταναστών και προσφύγων χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, σε μία μικρή αφρικανική χώρα όπως η Ρουάντα (έναντι βεβαίως οικονομικής «βοήθειας» άνω των 144 εκατομμυρίων ευρώ) δεν είναι πρωτότυπη.

Home Secretary Priti Patel and Rwandan minister for foreign affairs and international co-operation, Vincent Biruta, signing documents at a table in front of their national flags.
Η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, Πρίτι Πατέλ και ο Ρουαντέζος υπουργός Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας, Βίνσεντ Μπιρούτα όταν υπέγραφαν τον Απρίλιο του 2022 τη συμφωνία για την διαχείριση μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών.

Ο Μπόρις Τζόνσον κάνει στο μεταναστευτικό αυτό που κάνει η Αυστραλία από τον Αύγουστο του 2001 όταν ο Αυστραλός συντηρητικός τότε πρωθυπουργός Τζον Χάουαρντ σκέφθηκε πρώτος να «εξάγει» έναντι χρηματικής αποζημίωσης προς τις κυβερνήσεις των νησιωτικών κρατιδίων του Ειρηνικού όπως το Ναουρού και η Παπούα Νέα Γουινέα μετανάστες και πρόσφυγες που κατέφθαναν στη χώρα του στήνοντας χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά στρατόπεδα κράτησης αιτούντων ασύλου.

Τα αποτελέσματα αυτής της σαδιστικής «μεταναστευτικής» πολιτικής δημιούργησαν έκτοτε  ανθρωπιστικό δράμα διαρκείας είτε μεμονωμένων ενηλίκων και ανηλίκων ή και ολόκληρων οικογενειών που «εξορίζονται» στις ερημιές και φυλακίζονται δίχως να έχουν διαπράξει κανένα έγκλημα, δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα κερδοσκοπίας σε μία χούφτα ιδιωτικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα κατασκευής και διαχείρισης στρατοπέδων.

Ο υποχρεωτικός εγκλεισμός τους σε κατ’ευφημισμόν καταυλισμούς «φιλοξενίας» με λιγοστές υπηρεσίες υγείας, εκπαίδευσης ή δυνατότητες ανάπτυξης δημιούργησε χιλιάδες προσωπικά δράματα, μαχητικές κινητοποιήσεις αλλά και απεργίες πείνας κρατουμένων επειδή εν ολίγοις αποφασίστηκε να τιμωρηθούν παραδειγματικά, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την Αυστραλία, όσοι απελπισμένοι φτωχοδιάβολοι γειτονικών χωρών επιχείρησαν να αναζητήσουν μία καλύτερη ζωή σε μία πλούσια ξένη χώρα. To δράμα πολλών δεκάδων χιλιάδων μεταναστών και αιτούντων ασύλου που εξορίστηκαν στο νησιωτικό κρατίδιο Ναουρού ή στην Παπούα Νέα Γουινέα προκάλεσε όλα αυτά τα χρόνια έντονες αντιδράσεις σε κόμματα της αντιπολίτευσης στην Αυστραλία, καθώς επίσης και σε οργανώσεις για τα δικαιώματα των μεταναστών.

Protesters March in Australia to Allow Asylum Seekers In

Δύο μέτρα και σταθμά

Έκτοτε οι μεταναστευτικές ροές στην Αυστραλία σχετικά περιορίστηκαν αλλά δεν σταμάτησαν καθώς άλλαξαν μορφή με έναν βασικό όγκο νεαρών μεταναστών να καθοδηγείται ώστε να τροφοδοτεί την επί χρήμασοι βιομηχανία αυστραλιανών κολλεγίων και πανεπιστημίων τρίτης και τέταρτης κατηγορίας.

Παρόλα αυτά η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον δείχνει αποφασισμένη να εφαρμόσει αυτό το απάνθρωπο μοντέλο αντιμεταναστευτικής πολιτικής σε βάρος φτωχών, ανειδίκευτων εργατών που φθάνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο με την προσμονή καλύτερης ζωής.

Την ίδια ώρα, η βρετανική κυβέρνηση προσπαθεί να προσελκύσει ταλαντούχους και ευκατάστατους μορφωμένους νέους απόφοιτους με πτυχία από τα 50 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου (πλην των βρετανικών), στα οποία συμπεριλαμβάνονται τα αμερικανικά Χάρβαρντ, Γέιλ και Κολούμπια…

Όπως αποδεικνύεται, για την κυβέρνηση Τζόνσον η μετανάστευση είναι καλή μόνον εάν αφορά μορφωμένους, ταλαντούχους γόνους ευκατάστατων οικογενειών που μπορούν να συνεισφέρουν σε καινοτόμους τομείς τεχνολογίας και επιστημών που έχει ανάγκη το Ηνωμένο Βασίλειο απέναντι στον ανταγωνισμό από ΕΕ και ΗΠΑ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μερικές βδομάδες μετά τη συμφωνία που ανακοίνωσε η κυβέρνηση Τζόνσον με τον Ρουαντέζο πρόεδρο Πολ Καγκάμε , στα μέσα Απριλίου, για τη μεταφορά-«εξορία» ανεπιθύμητων μεταναστών και προσφύγων από το Λονδίνο στο Κιγκάλι, ανακοινώθηκε η νέα συμπληρωματική μεταναστευτική πολιτική με προνόμια και διευκολύνσεις για διετείς βίζες εργασίας και παραμονής σε άτομα με «υψηλό δυναμικό ανάπτυξης», εξειδικευμένες γνώσεις και προσόντα («High Potential Individual», εν συντομία HPI). Οι υποψήφιοι προσοντούχοι μετανάστες ενθαρρύνονται να έρθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο ακόμη και εάν δεν έχουν εξασφαλίσει μία θέση εργασίας.

Αυτές οι πολιτικές, εξόφθαλμα ταξικές, προκαλούν αντιδράσεις.

Rwanda policy: 'High chance' of Government defeat in Court of Appeal as  first deportation flight faces delay

Αρχιεπίσκοποι και Πρίγκηπας Κάρολος απέναντι στον Τζόνσον

Ανάμεσα σε αυτούς που αντιτίθενται σφόδρα στην εξορία μεταναστών και προσφύγων στη Ρουάντα είναι για παράδειγμα οι αρχιεπίσκοποι Κάντερμπερι και Γιορκ καθώς και 24 επίσκοποι της Αγγλικανικής Εκκλησίας οι οποίοι  σε κοινή επιστολή τους στους Τάιμς του Λονδίνου αποδοκίμασαν έντονα την νέα μεταναστευτική πολιτική του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον χαρακτηρίζοντάς την ανήθικη! Τόνισαν στην επιστολή οι ανώτατοι ιερωμένοι της αγγλικανικής εκκλησίας:

«(Η πολιτική αυτή) θα έπρεπε να μας κάνει να ντρεπόμαστε ως χώρα. Η ντροπή είναι δική μας γιατί η χριστιανική μας κληρονομιά θα έπρεπε να μας εμπνέει να αντιμετωπίζουμε τους αιτούντες άσυλο με συμπόνια, δικαιοσύνη και καλοσύνη».

O αρχιεπίσκοπος του Κάντερμπερι Τζάστιν Ουέλμπι , μόλις χθες έμαθε ποιός  είναι ο βιολογικός του πατέρας | kefaloniapress.gr

Την ίδια γνώμη έχει επίσης ο Πρίγκηπας Κάρολος της Ουαλίας που στο συγκεκριμένο ζήτημα επέλεξε να μην τηρήσει στάση ουδετερότητας όπως και δεκάδες οργανώσεις Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και υπεράσπισης μεταναστών και προσφύγων που συμφωνούν τουλάχιστον σε ένα πράγμα: η νέα μεταναστευτική πολιτική του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον είναι αναίσχυντη αν όχι κατάφωρη παραβίαση διεθνών συνθηκών για τα δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών. Και έχει βάλει στο στόχαστρο τους φτωχούς αφού για τους πλούσιους υπάρχουν πάντα διευκολύνσεις, με ή χωρίς χρυσές βίζες. Με άλλα λόγια; Στη Βρετανία, τα σύνορα είναι για τους φτωχούς.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τετράωρη στάση εργασίας στον ΟΑΣΘ την Παρασκευή

Γαλλία: απαγόρευση κυκλοφορίας για ανήλικα έως 13 ετών στο Μπεζιέ

Ξεκίνησε η εφαρμογή του «εισιτηρίου εισόδου» στην Βενετία- Διαμαρτύρονται οι κάτοικοι

Στα δικαστήρια ο Κωνσταντίνος Φλώρος για τον ξυλοδαρμό στη Βουλή – Αρνείται τις κατηγορίες

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα