ΑΘΗΝΑ
23:51
|
01.05.2024
Μετά το Brexit, την πανδημία Covid, και τον Μπόρις Τζόνσον ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για ανεξαρτησία, είπε σήμερα η πρωθυπουργός της Σκωτίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εκστρατεία για την διεξαγωγή ενός νέου δημοψηφίσματος μέσα στο 2023 με στόχο την ανεξαρτησία της Σκωτίας με ή χωρίς την συναίνεση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον ξεκίνησε σήμερα η Σκωτσέζα πρωθυπουργός Νίκολα Στέρτζον.

«Έπειτα από όλα αυτά που συνέβησαν, το Brexit, την Covid, τον Μπόρις Τζόνσον (σ.σ. και τα κορονοπάρτι του), είναι καιρός να παρουσιάσουμε ένα διαφορετικό και καλύτερο όραμα… Είναι καιρός να μιλήσουμε για ανεξαρτησία» ανακοίνωσε σήμερα η αρχηγός του εθνικιστικού κόμματος SNP που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας.

Η Στέρτζον εκτίμησε πως διαθέτει ανανεωμένη «αναμφισβήτητη δημοκρατική εντολή» μετά τη νίκη του κόμματός της στις εκλογές που διεξήχθησαν στη Σκωτία το 2021.

Η Στέρτζον εκτιμά πως το Brexit, στο οποίο αντιτάσσονται οι Σκωτσέζοι, άλλαξε τα δεδομένα και πως η Σκωτία πρέπει πλέον να μπορέσει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως ανεξάρτητο κράτος.

«Το Brexit μας ξερίζωσε από την ΕΕ και από την ενιαία αγορά ενάντια στη βούλησή μας, με τεράστιες ζημιές για το εμπόριο, τις συνθήκες ζωής και τις δημόσιες υπηρεσίες», δήλωσε η πρωθυπουργός.

«Αυτή την κρίσιμη περίοδο, (…) παραμένουμε συνδεδεμένοι με ένα βρετανικό οικονομικό και κοινωνικό μοντέλο που μας υποχρεώνει σε απογοητευτικά οικονομικά και κοινωνικά αποτελέσματα, τα οποία πιθανόν να επιδεινωθούν μάλλον, παρά να βελτιωθούν έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση;», ρώτησε η Νίκολα Στέρτζον. «Ή αντίθετα θα σηκώσουμε τα μάτια μας με ελπίδα και αισιοδοξία και θα εμπνευσθούμε από συγκρίσιμες χώρες σε όλη την Ευρώπη;»

Το πρώτο έγγραφο που δημοσιοποιήθηκε σήμερα και το οποίο αναλύει τις επιδόσεις δέκα ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Ιρλανδία, η Ελβετία ή το Βέλγιο, δείχνει πως αυτές είναι «περισσότερο ευήμερες, περισσότερο δίκαιες, περισσότερο παραγωγικές από το Ηνωμένο Βασίλειο», υπογράμμισε η πρωθυπουργός.

«Γιατί όχι και η Σκωτία;», η οποία έχει άφθονους ενεργειακούς πόρους, μια σημαντική αγροδιατροφική βιομηχανία και μια πλούσια φυσική κληρονομιά, επέμεινε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Αλλαγές στη λειτουργία Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο, Πρωτομαγιά

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα