ΑΘΗΝΑ
08:25
|
05.05.2024
Η αστυνομία της Βραζιλίας συνέλαβε έναν δεύτερο ύποπτο για την εξαφάνιση του δημοσιογράφου Ντομ Φίλιπς και του ιθαγενή ειδικού Μπρούνο Περέιρα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η αστυνομία της Βραζιλίας συνέλαβε έναν δεύτερο ύποπτο κατά τη διάρκεια της έρευνας για την εξαφάνιση του δημοσιογράφου Ντομ Φίλιπς και του ιθαγενή ειδικού Μπρούνο Περέιρα.

Ο Οσενέι ντα Κόστα ντε Ολιβέιρα συνελήφθη με την υποψία ότι συμμετείχε στην υπόθεση με τον αδερφό του, Αμαρίλντο ντα Κόστα ντε Ολιβέιρα, αναφέρουν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Αμαρίλντο αρνήθηκε νωρίτερα οποιαδήποτε αδικοπραγία.

Ο 57χρονος Φίλιπς και ο 41χρονος Περέιρα χάθηκαν σε ένα απομακρυσμένο μέρος του τροπικού δάσους του Αμαζονίου στις 5 Ιουνίου. Μερικά από τα υπάρχοντά τους, μεταξύ των οποίων ρούχα και ένα φορητό υπολογιστή, βρέθηκαν την Κυριακή.

Σε ανακοίνωσή της, η ομοσπονδιακή αστυνομία είπε ότι κατάσχεσε πυρομαχικά και ένα κουπί στο χωριό Σάο Γκάμπριελ, όπου εθεάθησαν για τελευταία φορά οι δύο άνδρες. Τα αντικείμενα έχουν ληφθεί για ιατροδικαστική ανάλυση.

Ο Άλεξ Πέρεζ, ένας αστυνομικός ερευνητής, είπε ότι ο Οσενέι ντα Κόστα ντε Ολιβέιρα “δεν αντιστάθηκε στη σύλληψη ως ύποπτος ανθρωποκτονίας, με βάση μαρτυρίες που τοποθέτησαν τους δύο υπόπτους στον υποτιθέμενο τόπο του εγκλήματος”.

Ένας εκπρόσωπος της ιθαγενούς ομάδας Univaja, η οποία αναζητούσε τους αγνοούμενους, είπε ότι η αναζήτηση πλησιάζει στο τέλος της καθώς η περιοχή που έχει απομείνει για εξέταση μικραίνει.

Ο Βρετανός κ. Φίλιπς ζούσε στη Βραζιλία για περισσότερο από μια δεκαετία και ήταν επί μακρόν συνεργάτης της εφημερίδας Guardian. Δούλευε πάνω σε ένα βιβλίο για τον Αμαζόνιο.

Ο κ. Περέιρα, ένας Βραζιλιάνος που βρισκόταν σε άδεια από τη θέση του στην κυβερνητική υπηρεσία υποθέσεων ιθαγενών Funai, ήταν ειδικός σε απομονωμένες φυλές.

Μέρες πριν εξαφανιστεί το ζευγάρι, οι αυτόχθονες ομάδες λένε ότι ο κ. Περέιρα απειλήθηκε για την διαμαρτυρία του εναντίον της παράνομης αλιείας στην περιοχή.

Μιλώντας στο BBC νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η αδερφή του κ. Φίλιπς, η Σίαν, δήλωσε: «Πιστεύω ότι είναι πιθανό να έχουν δεχτεί ενέδρα από κάποια παράνομη εγκληματική δραστηριότητα εκεί, πιθανώς να έχει να κάνει με την παράνομη αλιεία».

Είναι μια «απίστευτα οδυνηρή και απαίσια κατάσταση», πρόσθεσε.

Ο Πρέσβης ζητά συγγνώμη από τις οικογένειες

Τη Δευτέρα, ο κουνιάδος του κ. Φίλιπς δήλωσε στο BBC ότι η πρεσβεία της Βραζιλίας στο Ηνωμένο Βασίλειο ενημέρωσε την οικογένεια ότι δύο πτώματα βρέθηκαν δεμένα σε ένα δέντρο.

Αργότερα την ίδια μέρα, η βραζιλιάνικη αστυνομία διέψευσε την αναφορά και ανακοίνωσε ότι είχε βρει μόνο αντικείμενα και «βιολογικό υλικό», το οποίο θα ελεγχθεί.

Ο πρεσβευτής της Βραζιλίας στο Ηνωμένο Βασίλειο ζήτησε έπειτα συγγνώμη από την οικογένεια του κ. Φίλιπς για την κακή επικοινωνία, αναφέρει το Ρόιτερς.

Ο πρεσβευτής Φρεντ Αρρούντα δήλωσε ότι οι πληροφορίες προήλθαν από ανακριτές στη Βραζιλία, προσθέτοντας: «Ζητώ ολόψυχα συγγνώμη».

Στην πρωτεύουσα της Βραζιλίας, Μπραζίλια, ιθαγενείς διαδηλωτές σήκωσαν πανό με τα πρόσωπα των αγνοουμένων την Τρίτη στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, καλώντας για δικαιοσύνη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

Κάιρο: καμιά συμφωνία δεν επετεύχθη μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ

Ελεύθερος ο αστυνομικός από τις Ισραηλινές αρχές κατόπιν παρέμβασης του ΥΠ.ΕΞ.

Πάσχα και Θεολογία της Απελευθέρωσης

Ο Σαντίκ Καν επανεξελέγη δήμαρχος του Λονδίνου για τρίτη θητεία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα