ΑΘΗΝΑ
03:03
|
05.05.2024
«Η Ρωσία δεν πρόκειται να κάνει τα στραβά μάτια», λέει ο ειδικός διαπραγματευτής για τη Συρία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ενώ όλα δείχνουν πως ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει ήδη πάρει την απόφαση για μία νέα στρατιωτική επιχείρηση στην Συρία, η Μόσχα, μέσω του Αλεξάντερ Λαβρέντιεφ, του ειδικού Ρώσου επιτετραμένου για την περιοχή, προειδοποιεί για μια «ασύνετη κίνηση» της Άγκυρας, που θα προκαλέσει κλιμάκωση της βίας και περαιτέρω αποσταθεροποίηση, όπως μεταδίδει το κρατικό ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

«Η Ρωσία δεν πρόκειται να κάνει τα στραβά μάτια σε μια νέα στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη βόρεια Συρία, με αντάλλαγμα τη θέση της Άγκυρας σχετικά με την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ», δήλωσε μιλώντας σε δημοσιογράφους ο Αλεξάντερ Λαβρέντιεφ. «Δεν διαπραγματευόμαστε. Δεν υποχωρούμε για τους συμμάχους μας στην περιοχή», πρόσθεσε.

Ο ειδικός επιτετραμένος της Μόσχας για τη Συρία δήλωσε επίσης, σύμφωνα με το πρακτορείο TASS, ότι η Γενεύη δεν είναι το κατάλληλο μέρος για τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων μεταξύ των αντίπαλων πλευρών στον συριακό πόλεμο, καθώς, όπως είπε χαρακτηριστικά, «έχει χάσει το ουδέτερο καθεστώς της»,

Ο Ρώσος επιτετραμμένος βρίσκεται σήμερα στην πρωτεύουσα του Καζακστάν, Νουρ-Σουλτάν, για συνομιλίες με απεσταλμένους της Τουρκίας, του Ιράν, της κυβέρνησης της Συρίας και αντικαθεστωτικών παρατάξεων, στη συνέχεια της «μορφής της Αστάνα», όπως είναι γνωστές οι διαπραγματεύσεις από το προηγούμενο όνομα της πρωτεύουσας του Καζακστάν.

Σύμφωνα με τον Λαβρέντιεφ, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στο Νουρ-Σουλτάν, η Ρωσία θα καλέσει την τουρκική αντιπροσωπεία, να φροντίσει ώστε η Άγκυρα να απέχει από οποιαδήποτε επιθετική κίνηση και να επιλύσει τα υπάρχοντα ζητήματα μέσω διαλόγου.

Η Άγκυρα έχει διαμηνύσει πως ετοιμάζεται να προχωρήσει σε νέα ευρείας κλίμακας επιχείρηση στη Συρία υποστηρίζοντας οι ΗΠΑ και η Ρωσία αθέτησαν τις υποσχέσεις τους να κρατήσουν την κουρδική ένοπλη οργάνωση Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από τα σύνορα της, μετά την προηγούμενη επιχείρηση του τουρκικού στρατού, το 2019, και επειδή οι επιθέσεις από πλευράς YPG έχουν αυξηθεί.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε «πλήρη πείνα», λέει η επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ

Η 15η Σύνοδος Κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας ξεκινά στη Γκάμπια

Ρωσία: Η άσκηση Steadfast Defender είναι ένδειξη ότι το NATO ετοιμάζεται για σύγκρουση

Ιαπωνία: Απογοήτευση για τα σχόλια του Τζο Μπάιντεν περί ξενοφοβικών ασιατικών κρατών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα