ΑΘΗΝΑ
13:20
|
20.04.2024
Παιδιά έως 15 ετών, δεν έχουν βιώσει τίποτα άλλο παρά τον δολοφονικό ισραηλινό αποκλεισμό.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τέσσερα στα πέντε παιδιά στη Λωρίδα της Γάζας υποφέρουν από κατάθλιψη και φοβίες που προκαλούνται από τα δεκαπέντε χρόνια του ισραηλινού αποκλεισμού στην παλαιστινιακή λωρίδα, σύμφωνα με έκθεση της οργάνωσης Save the Children, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα..

Η έρευνα, με τίτλο «Παγιδευμένοι» , πήρε συνεντεύξεις από 488 παιδιά και 168 γονείς και φροντιστές στη Λωρίδα της Γάζας, σε συνέχεια παρόμοιας έρευνας που διεξήχθη το 2018.

Ο αποκλεισμός της Λωρίδας της Γάζας που ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2007, επηρεάζοντας σοβαρά την οικονομία της περιοχής και περιορίζοντας σε μεγάλο βαθμό τα ταξίδια, έχει επηρεάσει ιδιαίτερα τα παιδιά, τα οποία αποτελούν το 47% των δύο εκατομμυρίων κατοίκων της Γάζας.Περίπου 800.000 παιδιά της Γάζας δεν γνώρισαν ποτέ τη ζωή χωρίς τον αποκλεισμό και χρειάστηκε να αντιμετωπίσουν αυτό που περιγράφει η έκθεση ως έξι απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις – πέντε κλιμακώσεις της βίας και την πανδημία του COVID-19.

Η πιο πρόσφατη έρευνα της Save the Children έδειξε ότι η ψυχική ευημερία των παιδιών, των νέων και των φροντιστών τους έχει επιδεινωθεί δραματικά σε σχέση με την την τελευταία τους αναφορά πριν από τέσσερα χρόνια, με τον αριθμό των παιδιών που ανέφεραν συναισθηματική δυσφορία να αυξάνεται από 55 σε 80%.

Η έκθεση έδειξε ότι υπήρξε σημαντική αύξηση στον αριθμό των παιδιών που ανέφεραν ότι αισθάνονται φόβο (84% σε σύγκριση με 50% το 2018), νευρικότητα (80% σε σύγκριση με 55%), θλίψη ή κατάθλιψη (77% έναντι 62%).

Η Save the Children ανέφερε επίσης ότι περισσότερα από τα μισά παιδιά της Γάζας έχουν αυτοκτονικές σκέψεις, ενώ τρία στα πέντε σκέφτονται να αυτοτραυματιστούν.

Παράγοντες που συμβάλλουν στην κρίση ψυχικής υγείας που βιώνουν τα παιδιά και οι νέοι στη Γάζα διαπιστώθηκε ότι είναι η έλλειψη πρόσβασης σε βασικές υπηρεσίες όπως η υγειονομική περίθαλψη και ο συνεχιζόμενος αποκλεισμός.

Σύμφωνα με τους φροντιστές υγείας που ερωτήθηκαν κατά τη διάρκεια της έρευνας, το 79% των παιδιών της Γάζας υπέφεραν από ενούρηση κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών ενώ υπήρξε αύξηση στα παιδιά που αντιμετωπίζουν δυσκολίες ομιλίας και επικοινωνίας, συμπεριλαμβανομένων των προσωρινών επεισοδίων αλαλίας, ενώ εμφανίζουν συχνά μετατραυματικά σύνδρομα.

Η Save the Children προειδοποίησε ότι η επίδραση αυτών των συμπτωμάτων στην ανάπτυξη, τη μαθησιακή εξέλιξη και την κοινωνική αλληλεπίδραση των παιδιών είναι τόσο άμεση όσο και μακροπρόθεσμη.

«Τα φυσικά στοιχεία της αγωνίας τους – ενούρηση, απώλεια ικανότητας ομιλίας ή ολοκλήρωσης βασικών εργασιών – είναι σοκαριστικά και θα πρέπει να χρησιμεύσουν ως κλήση αφύπνισης της διεθνούς κοινόητας» ανέφερε ο συντονιστής της οργάνωσης για τα παλαιστινιακά εδάφη.

Η Save the Children κάλεσε την ισραηλινή κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα για την άρση του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας, παράλληλα με τον τερματισμό της συνεχιζόμενης κατοχής.

«Καλούμε όλες τις πλευρές να αντιμετωπίσουν τις βαθύτερες αιτίες αυτής της σύγκρουσης και να λάβουν μέτρα για να προστατέψουν όλα τα παιδιά και τις οικογένειες που αξίζουν να ζουν με ασφάλεια και αξιοπρέπεια. Χρειαζόμαστε έναν άμεσο τερματισμό της σύγκρουσης και της οικονομικής στέρησης που αποτελούν τεράστιους στρεσογόνους παράγοντες στη ζωή των παιδιών, καθώς και δράση για την υποστήριξη των παιδιών και των οικογενειών τους στη Λωρίδα της Γάζας», ανέφερε η Save the Children.

Με πληροφορίες από Al Jazeera

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αύριο Κυριακή η 41η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης

Ζαχάροβα: Σκόπιμη και εν ψυχρώ δολοφονία Ρώσου δημοσιογράφου

EINAΠ: Κινητοποίηση στο νοσοκομείο Γεννηματάς την Τετάρτη

Περισσότεροι από 100 διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης συνελήφθησαν σε πανεπιστήμιο των ΗΠΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα