ΑΘΗΝΑ
20:43
|
07.05.2024
Απίθανο να επιβιώσει η κυβέρνηση από την πρόταση δυσπιστίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Βαθαίνει η κυβερνητική κρίση στη Βουλγαρία, καθώς 120 βουλευτές της αντιπολίτευσης από το βουλγαρικό κοινοβούλιο υπέγραψαν υπέρ της πρότασης να αποπεμφθεί ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Νίκολα Μίντσεφ. Τις υπογραφές συγκέντρωσαν το GERB (ΕΛΚ), το MRF (Ανανέωση), οι φιλορώσοι εθνικιστές «Vazrazhdane» και το λαϊκιστικό κόμμα «Υπάρχει Τέτοιος Λαός», το οποίο μέχρι πρότινος συμμετείχε στον κυβερνητικό συνασπισμό των 4 κομμάτων.

Η πρόταση μομφής κατά του Μίντσεφ, σύμφωνα με αναλυτές, αποτελεί μια γενική πρόβα που δείχνει ότι η κυβέρνηση Πεκτόφ είναι απίθανο να επιβιώσει από την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε το GERB το πρωί της Τετάρτης, υποστηρίζοντας ότι, η μόλις πριν λίγους μήνες εκλεγείσα κυβέρνηση, απέτυχε στην χρηματοπιστωτική και οικονομική πολιτική της.

Ο πρωθυπουργός Κίριλ Πετκόφ ισχυρίζεται ότι η επίθεση στην κυβέρνηση οφείλεται στην αποχώρηση της Βουλγαρίας από τη ρωσική τροχιά και στην καταπολέμηση της μαφίας στη χώρα.

Η κατάθεση πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης σηματοδοτεί επίσης μια αλλαγή στάσης από το GERB του πρώην πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ, το οποίο ήταν στην εξουσία μεταξύ 2009 και 2021.

Το κόμμα παρέμεινε σιωπηλό κατά τη διάρκεια διαφόρων κυβερνητικών αντιπαραθέσεων από τις 8 Ιουνίου, όταν το «Υπάρχει Τέτοιος Λαός», ένα από τα κόμματα της τετρακομματικής κυβέρνησης, αποχώρησε από το υπουργικό συμβούλιο, καταγγέλλοντας κακοδιαχείριση κρατικών ταμείων και την πρόθεση του πρωθυπουργού να άρει το βουλγαρικό βέτο στις συνομιλίες ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ.

Σύμφωνα με πηγές, η κυβέρνηση δεν έχει προς το παρόν αρκετή υποστήριξη για να επιβιώσει της ψήφου δυσπιστίας. «Το παιχνίδι φαίνεται να έχει τελειώσει», δήλωσε βουλευτής του κυβερνητικού συνασπισμού. Για να ψηφιστεί η πρόταση δυσπιστίας απαιτούνται 121 ψήφοι από τις 240. Η αντιπολίτευση μπορεί αυτή τη στιγμή να υπολογίζει σε 126 ψήφους, σύμφωνα με εκτιμήσεις.

Η πρόταση για την αποπομπή του Νίκολα Μίντσεφ θα συζητηθεί σήμερα Πέμπτη και η συνεδρίαση για την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η «πατριωτική» εκστρατεία της Μελόνι κατά των αμβλώσεων ξεκίνησε

Διπλές εκλογές αύριο στη Βόρεια Μακεδονία

Η SBU ισχυρίζεται ότι απέτρεψε σχέδιο δολοφονίας του Ουκρανού προέδρου

Ανδρουλάκης: Προτεραιότητα η ευημερία των μόνιμων κατοίκων των μικρών νησιών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα