Απεργία στον δημόσιο τομέα, έχει προκηρύξει για σήμερα Πέμπτη, το κύριο εργατικό σωματείο της Τυνησίας, το Τυνησιακό Γενικό Εργατικό Σωματείο (UGTT), με αιτήματα για αυξήσεις μισθών και οπισθοχώρηση από τις μεταρρυθμίσεις που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ενισχύοντας την πίεση στον Τυνήσιο πρόεδρο Καΐς Σαϊέντ.
Η χώρα αναμένεται να παραλύσει καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις θα απεργήσουν περισσότερα από τρία εκατομμύρια εργαζόμενοι, κλείνοντας 159 κρατικές και δημόσιες υπηρεσίες όπως τα ταχυδρομεία και οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, προκαλώντας ακυρώσεις στα αεροδρόμια και τραβώντας χειρόφρενο στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Σε ανακοίνωσή του, χθες Τετάρτη, το συνδικάτο UGTT αναφέρει ότι οι εργαζόμενοι απεργούν «για να υπερασπιστούν τα οικονομικά και κοινωνικά τους δικαιώματα μετά την άρνηση της κυβέρνησης να ικανοποιήσει ττα νόμιμα αιτήματά τους».
Ο υπουργός Απασχόλησης Νασρεντίν Νσίμπι ανέφερε ότι η κυβέρνηση επιφυλάσσεται του δικαιώματός της να «επιτάξει» ορισμένους εργαζόμενους ώστε να λειτουργήσουν βασικές υπηρεσίες.
Η απεργία έρχεται σε μια συγκυρία που ο πρόεδρος Καΐς Σαϊέντ αντιμετωπίζει έντονη κριτική για τον αποκλεισμό των δυνάμεων της αντιπολίτευσης από τον «εθνικό διάλογο» που έχει ξεκινήσει για την αναμόρφωση του τυνησιακού κράτους.
Ο πρόεδρος απέλυσε την κυβέρνηση και ανέστειλε ένα εκλεγμένο κοινοβούλιο τον Ιούλιο του περασμένου έτους, πριν διαλύσει το νομοθετικό σώμα τον Μάρτιο και απολύσει 57 δικαστές με διάταγμα στις αρχές αυτού του μήνα.
Η UGTT κλήθηκε να συμμετάσχει στον εθνικό διάλογο, αλλά αρνήθηκε με την αιτιολογία ότι δεν συμμετείχαν βασικές πολιτικές δυνάμεις. Υποστήριξε επίσης ότι η διαδικασία είχε στόχο να προωθήσει «συμπεράσματα που είχαν αποφασιστεί μονομερώς εκ των προτέρων».
Το συνδικάτο είχε υποστηρίξει αρχικά την απόφαση του Σαϊέντ να διαλύσει την κυβέρνηση και να αναστείλει το κοινοβούλιο , αλλά έγινε ολοένα και πιο επικριτικό καθώς τα μέτρα του προέδρου επεκτάθηκαν περαιτέρω σε άλλους επίσημους θεσμούς.
Οι Τυνήσιοι αντιμετωπίζουν ραγδαία αύξηση του πληθωρισμού και η UGTT ζητάει μια νέα συμφωνία για την αύξηση των μισθών του δημοσίου, συμπεριλαμβανομένης της αναδρομικής για το περασμένο έτος, παρά το μεγάλο δημόσιο χρέος της χώρας.
Ενώ οι αντίπαλοί της λένε ότι η Ένωση περιφρονεί τα βαθιά οικονομικά δεινά της χώρας, η UGTT αξιοποιεί την ανάγκη της κυβέρνησης για στήριξή της για πρόσβαση στο πρόγραμμα διάσωσης του ΔΝΤ.
Η κυβέρνηση παρουσίασε ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων στο Ταμείο, το οποίο περιλαμβάνει πάγωμα των μισθών του δημόσιου τομέα, προοδευτικές περικοπές σε ορισμένες επιδοτήσεις και αναδιάρθρωση εταιρειών που ανήκουν στο Δημόσιο.
Ωστόσο, η UGTT, η οποία έχει προειδοποιήσει για «επώδυνες μεταρρυθμίσεις» προκειμένου να ικανοποιηθεί το ΔΝΤ, ζήτησε εγγυήσεις ότι οι κρατικές δημόσιες εταιρείες θα γλιτώσουν από την ιδιωτικοποίηση.
Στα τέλη Μαΐου, ο οίκος αξιολόγησης Fitch ανέφερε ότι οι εντάσεις μεταξύ της Ένωσης και της κυβέρνησης απειλούν τις διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ και προειδοποίησε ότι θα ήταν δύσκολο να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις χωρίς την υποστήριξη της UGTT.
Με πληροφορίες από english.almayadeen.net