ΑΘΗΝΑ
03:31
|
13.11.2024
Το σύνθημα «Make Europe Not War» («Κάντε Ευρώπη Όχι Πόλεμο»), που διάβασε σε τοίχο, σχολίασε ο Γάλλος πρόεδρος.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Ιρπίν επισκέφθηκαν σήμερα το πρωί ο Εμανουέλ Μακρον, ο Όλαφ Σολτς και ο Μάριο Ντράγκι που πραγματοποιούν επίσκεψη στην Ουκρανική πρωτεύουσα.

«Αυτό είναι ένα μήνυμα ευρωπαϊκής ενότητας που απευθύνεται σε Ουκρανούς άνδρες και γυναίκες, υποστήριξης», είπε ο Μακρόν καθώς κατέβαινε από το τρένο στο οποίο είχε επιβιβαστεί ο ίδιος, ο Σολτς και ο Ντράγκι στην Πολωνία το πρωί. Και πρόσθεσε ότι ήρθε στην Ουκρανία «για να μιλήσει τόσο για το παρόν όσο και για το μέλλον καθώς οι επόμενες εβδομάδες, ξέρουμε, θα είναι πολύ δύσκολες».

Ο Γάλλος πρόεδρος, ο Γερμανός καγκελάριος και ο Ιταλός πρωθυπουργός έφθασαν στο Κίεβο στις 09:30 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) και στη συνέχεια μετέβησαν στο Ιρπίν, μαζί με τον πρόεδρο της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις, συνοδευόμενοι από ένοπλους Ουκρανούς στρατιώτες.

Όπως και άλλοι ξένοι ηγέτες που είχαν μεταβεί στο Κίεβο πριν απ’ αυτούς, οι Μακρόν, Σολτς, Ντράγκι και Γιοχάνις περπάτησαν στους δρόμους του Ιρπίν, όπου τα σημάδια των βομβαρδισμών είναι πανταχού παρόντα.

Οι ηγέτες έκαναν στους συνοδούς τους ερωτήσεις σχετικά με την επιστροφή των κατοίκων στην πόλη τους και τα προβλεπόμενα έργα ανοικοδόμησης, ενώ στη συνέχεια είδαν ένα βίντεο διάρκειας μερικών λεπτών που δείχνει το Ιρπίν πριν από τρεις μήνες, όταν μαίνονταν εκεί οι μάχες.

Στους τοίχους ενός κατεστραμμένου κτιρίου, διάβαζε κανείς «Make Europe Not War» («Κάντε Ευρώπη Όχι Πόλεμο»), μια επιγραφή που ο Μακρόν είδε και σχολίασε λέγοντας: «είναι το σωστό μήνυμα (…) είναι πολύ συγκινητικό να το βλέπει κανείς».

Το Ιρπίν, βορειοδυτικό προάστιο του Κιέβου, ήταν το πιο κοντινό στην πρωτεύουσα σημείο που έφτασε ο ρωσικός στρατός και υπήρξε θέατρο σφοδρών συγκρούσεων ανάμεσα στους Ρώσους και τους Ουκρανούς κατά τις πρώτες ημέρες της ρωσικής εισβολής στα τέλη Φεβρουαρίου. Ο ρωσικός στρατός κατέλαβε γρήγορα το προάστιο αυτό, που αριθμούσε πριν από τον πόλεμο 62.000 κατοίκους, και διατήρησε τον έλεγχό του στη διάρκεια του Μαρτίου.

«Είναι μια ηρωική πόλη, σημαδεμένη από τα στίγματα της βαρβαρότητας», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος στους δημοσιογράφους. «Είδαμε όλοι αυτές τις εικόνες μιας πόλης κατεστραμμένης, που είναι ταυτόχρονα μια πόλη ηρωική αφού εδώ ήταν, μεταξύ άλλων, που οι Ουκρανοί σταμάτησαν το ρωσικό στρατό που κατέβαινε προς το Κίεβο. Συνεπώς αντιπροσωπεύει τον ηρωισμό του στρατού, αλλά επίσης του ουκρανικού πληθυσμού», πρόσθεσε.

Το Κίεβο έχει κατηγορήσει τη Γαλλία, τη Γερμανία και, σε μικρότερο βαθμό, την Ιταλία, ότι δεν υποστήριξαν αρκετά την Ουκρανία, λέγοντας ότι άργησαν να παραδώσουν όπλα και έθεσαν τη δική τους ευημερία πάνω από την ελευθερία και την ασφάλεια της Ουκρανίας.

Ερωτηθείς σχετικά με αυτή την κριτική, ο Γάλλος πρόεδρος επεσήμανε τις παραδόσεις όπλων και την οικονομική υποστήριξη. «Η Γαλλία και η Ευρώπη στέκονται στο πλευρό της Ουκρανίας και του πληθυσμού της από την αρχή», δήλωσε σύμφωνα με το Reuters.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στην Αστάνα καταδίκασαν τις ισραηλινές επιθέσεις στη Συρία

Ευαγγελιστής, υποστηρικτής εποικισμών ο υποψήφιος νέος πρέσβης των ΗΠΑ στο Ισραήλ

Συνάντηση Μπάιντεν-Χέρτζογκ στον Λευκό Οίκο με το μάτι στο Ιράν

Κινήσεις για διευρυμένη συνάντηση στο Κυπριακό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα