ΑΘΗΝΑ
05:18
|
27.04.2024
Ο άνδρας κρατήθηκε κατά την άφιξή του στην Ολλανδία και στάλθηκε πίσω στη Βραζιλία με την επόμενη διαθέσιμη πτήση.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι ολλανδικές μυστικές υπηρεσίες (AIVD) αποκάλυψαν ότι ένας κατάσκοπος που εργαζόταν για τη ρωσική Στρατιωτική Υπηρεσία Πληροφοριών (GRU), χρησιμοποίησε πλαστή βραζιλιάνικη ταυτότητα για να ταξιδέψει από τη Βραζιλία στην Ολλανδία.

Ο κατάσκοπος υποτίθεται ότι θα ξεκινούσε πρακτική άσκηση στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, κάτι που θα σήμαινε ότι θα είχε πρόσβαση στο κτίριο και τα συστήματα του ΔΠΔ.

Ο άνδρας κρατήθηκε κατά την άφιξή του στην Ολλανδία και στάλθηκε πίσω στη Βραζιλία με την επόμενη διαθέσιμη πτήση.

Η ολλανδική υπηρεσία ασφαλείας δήλωσε: «Εάν ο αξιωματικός πληροφοριών είχε καταφέρει να αρχίσει να εργάζεται στο ΔΠΔ, θα μπορούσε να συγκεντρώσει πληροφορίες εκεί και να αναζητήσει (ή να στρατολογήσει) πηγές και να κανονίσει να έχει πρόσβαση στα ψηφιακά συστήματα του ΔΠΔ.

«Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορούσε να προσφέρει σημαντική συμβολή σχετικά με τις πληροφορίες που αναζητά η GRU. Θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει τις ποινικές διαδικασίες του ΔΠΔ».

Ο κατάσκοπος προσποιήθηκε τον Βραζιλιάνο υπήκοο Βίκτορ Μούλερ Φερέιρα, ο οποίος έχει γεννηθεί την 4η Απριλίου του 1989, ενώ στην πραγματικότητα το όνομά του είναι Σεργκέι Βλαντιμίροβιτς Τσερκάσοφ, γεννημένος την 11η Σεπτεμβρίου του 1985.

Σύμφωνα με την AIVD, ο Τσερκάσοφ χρησιμοποίησε μια καλά κατασκευασμένη ταυτότητα κάλυψης με την οποία απέκρυψε όλους τους δεσμούς του με τη Ρωσία γενικά, και την GRU ειδικότερα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι του προγράμματος Τουρισμός για Όλους 2024

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Φωτιά στη Νέα Σμύρνη: Απεγκλωβίστηκε γυναίκα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα