ΑΘΗΝΑ
17:30
|
02.05.2024
Η Τουρκία κατατάσσεται στη χαμηλή θέση 149 στις 180 χώρες στον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τουρκικό δικαστήριο διέταξε τη φυλάκιση, εν αναμονή της δίκης, 16 Κούρδων δημοσιογράφων και εργαζόμενων σε μέσα ενημέρωσης που συνελήφθησαν την περασμένη εβδομάδα κατηγορούμενοι για «διάδοση τρομοκρατικής προπαγάνδας», ανέφεραν σήμερα οργανώσεις για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και τοπικά ΜΜΕ.

Οι δημοσιογράφοι είχαν τεθεί υπό κράτηση για οκτώ ημέρες, μετά τη σύλληψή τους στο Ντιγιαρμπακίρ στις 8 Ιουνίου, χωρίς να τους απαγγελθούν κατηγορίες, με τους εισαγγελείς να ζητούν δύο φορές παράταση της κράτησής τους.

Άλλοι πέντε δημοσιογράφοι που συνελήφθησαν στις 8 Ιουνίου δεν φυλακίστηκαν, σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Η Τουρκία έχει φυλακίσει περισσότερους δημοσιογράφους από τις περισσότερες άλλες χώρες την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με την Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων, και αρκετές ομάδες καταδίκασαν τις συλλήψεις της περασμένης εβδομάδας ως «ανελέητες».

Μεταξύ των συλληφθέντων είναι ο Σερντάρ Αλτάν, συνεπικεφαλής της Ένωσης Δημοσιογράφων Dicle Firat, η επικεφαλής της Jin News Σαφίγια Αλάγκας και ο εκδότης του πρακτορείου ειδήσεων Mezopotamya Αζίζ Ορούκ.

Τη Δευτέρα, 837 δημοσιογράφοι και 62 δημοσιογραφικοί οργανισμοί, εξέδωσαν δήλωση, υποστηρίζοντας τους κρατούμενους συναδέλφους τους και καταδικάζοντας την κράτηση τους ως «πλήγμα για την ελευθερία του Τύπου». Κάλεσαν επίσης την τουρκική αντιπολίτευση να σταθεί αλληλέγγυα μαζί τους και το δικαστικό σώμα «να μην γίνει όργανο της παρανομίας και της τυραννίας της κυβέρνησης».

Η Τουρκία κατατάσσεται στη χαμηλή θέση 149 στις 180 χώρες στον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα (RSF), που την περιγράφει ως μια χώρα στην οποία «χρησιμοποιούνται όλα τα δυνατά μέσα για να υπονομεύσουν τα επικριτικές φωνές».

Με πληροφορίες από Al Arabyia

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Έξοδος Πάσχα: Αυξημένη κίνηση σε λιμάνια και δρόμους

«Τουλάχιστον 51» οι νεκροί της σφαγής στο Σπίτι των Συνδικάτων της Οδησσού

Νίσυρος: Προφυλακιστέος ο αρχαιοφύλακας που παρενοχλούσε ανήλικα

Αεροπορικώς το Άγιο Φως από τα Ιεροσόλυμα σε επτά προορισμούς της Ελλάδας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα