ΑΘΗΝΑ
16:23
|
16.04.2024
Οι εργαζόμενοι στην κρατική Κοντέλκο της Χιλής διατήρησαν την ανακοίνωση απεργιακής κινητοποίησης εφόσον δεν βρεθεί λύση με προβληματικό μεταλλουργείο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι εργαζόμενοι στην κρατική Codelco της Χιλής, τη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής χαλκού στον κόσμο, διατήρησαν την ανακοίνωση απεργιακής κινητοποίησης την Τετάρτη, εφόσον δεν βρεθεί λύση στις επενδύσεις που απαιτούνται για ένα προβληματικό μεταλλουργείο της εταιρείας. Οι αντιδράσεις ξεκίνησαν έπειτα από σημάδια δηλητηρίασης λόγω αερίων που εμφάνισαν δεκάδες άνθρωποι της περιοχής.

Ενώ οι εργαζόμενοι της Κοντέλκο δήλωσαν την Τρίτη ότι περιμένουν μια ανακοίνωση κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης του Κονγκρέσσου την Τετάρτη για να δράσουν, τα μέλη των συνδικάτων δεν όρισαν συγκεκριμένη ημερομηνία για την απεργιακή κινητοποίηση μετά το τέλος της συνεδρίασης που δεν έδωσε συγκεκριμένες λύσεις.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, η υπουργός Μεταλλείων Μαρσέλα Χερνάντο δήλωσε ότι οι επενδυτικές μελέτες που είναι απαραίτητες για τη βελτίωση της απόδοσης της μονάδας έχουν ήδη πραγματοποιηθεί, αλλά οι αποφάσεις εναπόκεινται στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας εξόρυξης.

«Έχουμε ανακοινώσει με υπευθυνότητα μέσω των δικτύων, μέσω του Τύπου και το έχουμε πει ξεκάθαρα: Αν δεν λυθεί η κατάσταση, θα ξεκινήσουμε απεργία και παρακαλώ, δεν θέλω να το δουν ως απειλή γιατί δεν αποτελεί απειλή», δήλωσε ο Αμάδο Παντόγια, επικεφαλής της Ομοσπονδίας Εργατών Χαλκού (FTC), κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.

«Όλοι γνωρίζουμε, όσοι από εμάς υπήρξαν ηγέτες, ότι δεν ανακοινώνονται απεργίες, γίνονται απεργίες, αλλά αυτό που θέλουμε να σας πούμε είναι ότι η πιο σημαντική εταιρεία στη Χιλή κινδυνεύει», συνέχισε ο Παντόγια.

Ο Παντόγια τόνισε ότι η Βεντάνας, η περιοχή στην κεντρική Χιλή όπου βρίσκεται το μεταλλουργείο, χρειάζεται κάψουλες 53 εκατομμυρίων δολαρίων που συγκρατούν αέρια και θα επιτρέψουν τη συνέχιση των εργασιών με την ταυτόχρονη προστασία του περιβάλλοντος.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η περιβαλλοντική ρυθμιστική αρχή της Χιλής διέταξε προσωρινά μέτρα για την Κοντέλκο και την AES Chile, μια εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας, αφού δεκάδες άνθρωποι στις πόλεις Quintero και Puchuncavi στην κεντρική Χιλή παρουσίασαν σημάδια δηλητηρίασης από εκπομπές διοξειδίου του θείου.

Η Codelco έχει αρνηθεί ότι οι δραστηριότητές της συνδέονται με τα περιστατικά μόλυνσης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Άλλο Ιράν, άλλο Βρετανία…

Κατάπιε τη γλώσσα του σήμερα ο Βρετανός ΥΠΕΞ όταν δημοσιογράφος τον ρώτησε τι θα έκανε εάν εχθρική χώρα βομβάρδιζε βρετανικό προξενείο.
ΣΥΝΑΦΗ

Παρουσιάστηκε το ψηφοδέλτιο του ΜέΡΑ25

Αρκεί μια 24ωρη απεργία; Αντέχουμε 60 χρόνια μνημόνια;

Ξεκίνησε στην Αθήνα η Διεθνής Διάσκεψη για τους Ωκεανούς

Παρέμβαση πρωτοβάθμιων σωματείων στον όμιλο ΔΙΑΚΡΟΤΗΜΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα