ΑΘΗΝΑ
23:09
|
09.05.2024
Τρεις πυρκαγιές έχουν καταστρέψει μεγάλο μέρος των δασών στην Καταλονία, καθώς ο καύσωνας ανεβάζει θερμοκρασίες σε επίπεδα ρεκόρ για την χώρα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τρεις πυρκαγιές έχουν καταστρέψει 1.600 εκτάρια (3.950 στρέμματα) πεύκων και θάμνων στην ανατολική Ισπανία από την Τετάρτη, καθώς ο καύσωνας ανεβάζει τις θερμοκρασίες κοντά σε υψηλά ρεκόρ, δήλωσαν οι περιφερειακοί πυροσβέστες την Πέμπτη.

Εκατοντάδες πυροσβέστες βρίσκονταν στο έδαφος με 120 φορτηγά και 19 αεροσκάφη για να καταπολεμήσουν τις φλόγες κοντά στις πόλεις Μπαλδομάρ, Κορμπέρα Ντ’ Έμπρε και Καστελλάρ Ριμπέρα, ανακοίνωσε η περιφερειακή πυροσβεστική υπηρεσία της Καταλονίας.

Οι περισσότερες προσπάθειες επικεντρώθηκαν στο Μπαλδομάρ, όπου οι φλόγες απείλησαν 20.000 εκτάρια δασών και καλλιεργήσιμων εκτάσεων. Κάποια απομονωμένα σπίτια εκκενώθηκαν, όπως και ένα παιδικό κέντρο με 54 ανηλίκους.

Δεν έχουν υπάρξει αναφορές για νεκρούς ή τραυματίες.

Μεγάλες περιοχές της χώρας αντιμετωπίζουν υψηλό ή ακραίο κίνδυνο πυρκαγιάς, ανακοίνωσε η κρατική μετεωρολογική υπηρεσία AEMET.

Από τις 5 Ιουνίου, η περιοχή που κάηκε στην Ισπανία ήταν 34% μικρότερη από την περιοχή που κάηκε την ίδια περίοδο του 2021 και η χαμηλότερη από το 2018. Ωστόσο, από την περασμένη εβδομάδα ο συνδυασμός καύσωνα, ανέμων και καταιγίδων πυροδότησε πυρκαγιές σε όλη τη χώρα.

Ο καυτός ήλιος έχει χτυπήσει την Ισπανία από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας, με τον πιο ισχυρό καύσωνα από το 1981 και θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 40 βαθμούς Κελσίου (104 F) σε πολλές περιοχές της χώρας. Οι νυχτερινές θερμοκρασίες είναι επίσης ασυνήθιστα υψηλές μεταξύ 20 C (68 F) και 25 C (77 F).

Παρά τη ζέστη, εκατοντάδες πιστοί και τουρίστες συνωστίστηκαν στα στενά δρομάκια της κεντρικής πόλης του Τολέδο το πρωί της Πέμπτης για να παρακολουθήσουν την παραδοσιακή πομπή του Κόρπους Κρίστι, με τα θερμόμετρα να φτάνουν σχεδόν τους 40 C (104 F) μέχρι το τέλος της εκδήλωσης.

Το δημαρχείο προσέφερε 10.000 μπουκάλια νερό και ανεμιστήρες στους πολίτες και έστησε μουσαμάδες για την προστασία τους από τις υψηλές θερμοκρασίες, αλλά οι ντόπιοι παραδόθηκαν στη ζέστη.

«Είναι φυσιολογικό (η ζέστη). Υπάρχουν τρεις Πέμπτες που είναι πιο φωτεινές από τον ήλιο – η Αγία (Μεγάλη) Πέμπτη, το Κόρπους Κρίστι και η ημέρα της Ανάληψης. Πρέπει να την αντέξουμε (τη ζέστη), πρέπει να τη ζήσεις. Έχει πάντα ζέστη», είπε στο Ρόιτερς ο Χούλιο Αλόνσο, 58 ετών, ο οποίος έχει καταστήματα με σουβενίρ μπροστά από τον καθεδρικό ναό.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

12 τραγούδια για την Παλαιστίνη

Το μήνυμα για τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και λευτεριά στην Παλαιστίνη προσπαθούν να περάσουν μέσα από τη μουσική 12 γνωστοί καλλιτέχνες.
ΣΥΝΑΦΗ

Ένας νεκρός και μία τραυματίας από ένοπλη επίθεση στον Βύρωνα

Ενθουσιασμός για την εμφάνιση της Μαρίνας Σάττι στη Eurovision

Πεθαίνοντας μόνος σε ένα παγκάκι στην Πανόρμου…

Εργατικό δυστύχημα στην Ορεστιάδα: Νεκρός 50χρονος που καταπλακώθηκε από μηχάνημα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα