ΑΘΗΝΑ
09:38
|
15.08.2022
Τα μηχανήματα αυτά θα συμβάλουν στην περαιτέρω ανάπτυξη νέων επιστημονικών και βιομηχανικών εφαρμογών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πέντε νέες εγκαταστάσεις ευρωπαϊκών υπερ-υπολογιστών νέας γενιάς ανακοίνωσε η σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα «Ευρωπαϊκή Κοινή Επιχείρηση Υπολογιστών Υψηλής Απόδοσης».

Η συγκεκριμένη εταιρία επιτρέπει τη συγκέντρωση πόρων σε επίπεδο ΕΕ με τους πόρους των συμμετεχόντων κρατών μελών της ΕΕ και των συμμετεχόντων συνδεδεμένων κρατών.

Ανάμεσά στους πέντε, είναι και ο πρώτος ευρωπαϊκός υπερυπολογιστής εξακλίμακας, ο JUPITER, που θα φιλοξενηθεί στο κέντρο υπερυπολογιστών Jülich στη Γερμανία και ένας άλλος που θα εγκατασταθεί στην Ελλάδα στο Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ). Οι άλλοι τρεις θα εγκατασταθούν σε Ουγγαρία, Ιρλανδία και Πολωνία.

Η ικανότητα εξακλίμακας (υπερυπολογιστές με δυνατότητα να εκτελούν πάνω από ένα δισεκατομμύριο δισεκατομμύρια ή 10^18 υπολογισμούς ανά δευτερόλεπτο) αποτελεί σημαντικό τεχνολογικό ορόσημο για την ΕΕ.

Η ικανότητα εξακλίμακας θα ωφελήσει συμπληρωματικές τεχνολογίες, όπως η κβαντική υπολογιστική, τα ψηφιακά δίδυμα και τα μαζικά δεδομένα. Θα χρηματοδοτηθεί εξίσου από τη Γερμανία και από την EuroHPC.

Τα μηχανήματα αυτά θα συμβάλουν στην περαιτέρω ανάπτυξη νέων επιστημονικών και βιομηχανικών εφαρμογών στην εξατομικευμένη ιατρική, στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων, στη μοντελοποίηση του σχεδιασμού αιολικών πάρκων και στη βιομοριακή έρευνα.

Πριν λίγες μέρες, η EuroHPC εγκαινίασε ακόμη έναν υπερυπολογιστή, τον LUMI, με έδρα τη Φινλανδία. Ο LUMI είναι ο ταχύτερος και ενεργειακά αποδοτικότερος υπερυπολογιστής στην Ευρώπη, ενώ παράλληλα είναι και ο τρίτος ταχύτερος παγκοσμίως.

Front Page - LUMI
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Άλυτο μυστήριο το απέραντο νεκροταφείο ψαριών στον ποταμό Όντερ

Δεν υπάρχει λόγος ιδιαίτερης ανησυχίας για τον νέο ιό στην Κίνα λέει ο ΕΟΔΥ

Το αυγουστιάτικο φεγγάρι του Διονύση Σιμόπουλου

Η τεχνητή νοημοσύνη της Meta «δικάζει» τον Ζούκερμπεργκ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα