ΑΘΗΝΑ
15:20
|
26.04.2024
Αθωώθηκε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο στη Χίο ο 22χρονος Σύριος Τζαλάλ Τζούμα που δικάστηκε επειδή προσέφερε νερό και φαγητό σε πρόσφυγες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αθωώθηκε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο στη Χίο ο 22χρονος Σύριος Τζαλάλ Τζούμα, που δικάστηκε για «διευκόλυνση παράνομης διαμονής υπηκόων τρίτων χωρών στην ελληνική επικράτεια και για δυσχέρανση ερευνών των ελληνικών αρχών», αφού είχε συλληφθεί στις 4 Ιουνίου στα Καρδάμυλα.

Στην πραγματικότητα, ο νεαρός είχε προσφέρει νερό και φαγητό σε 11 πεινασμένους νεοεισερχόμενους πρόσφυγες που είχαν κρυφτεί στα βουνά της Χίου, φοβούμενοι ότι αν οι αρχές τους εντοπίσουν θα τους στείλουν και πάλι πίσω στην Τουρκία.

Στην πρότασή του ο εισαγγελέας της έδρας σημείωσε ότι δεν προκύπτει πουθενά ο δόλος του κατηγορουμένου έτσι ώστε να στοιχειοθετηθεί η κατηγορία, άποψη με την οποία συντάχθηκε το δικαστήριο και αθώωσε τον 22χρονο, με την πρόεδρο μάλιστα να προσθέτει πως ακόμα και να θέλει κάποιος, να πάει νερό και φαγητό σε νεοαφιχθέντες πρόσφυγες, μπορεί να το κάνει, αλλά χρειάζεται πρώτα να ενημερώσει τις αρχές.

«Νιώθουμε δικαιωμένοι από το αποτέλεσμα. Ο Τζαλάλ θα μείνει ελεύθερος, χωρίς να τον βαραίνει μια καταδίκη διευκόλυνσης παράνομης διαμονής υπηκόων τρίτων χωρών. Κακώς δημιουργούνται τέτοιες δικογραφίες, κακώς κινείται ο ποινικός μηχανισμός εναντίον ατόμων που παράσχουν ανθρωπιστική βοήθεια, όταν δεν στοιχειοθετείται το αδίκημα της παράνομης διευκόλυνσης και παράνομης μεταφοράς», τόνισαν οι συνήγοροι υπεράσπισης του Τζαλάλ, Αλέξανδρος Γεωργούλης και Έλλη Κριωνά- Σαράντη, δικηγόρος της ΗΙΑΣ Greece.

Στις 2 Ιουνίου, έφτασαν στη Χίο από τα παράλια της Τουρκίας με μία φουσκωτή βάρκα 18 πρόσφυγες. Οι επτά από αυτούς παραλήφθηκαν την ίδια ημέρα από την Ύπατη Αρμοστεία και οδηγήθηκαν σε δομή καραντίνας. Οι έντεκα που παρέμειναν κρυμμένοι, αναζήτησαν βοήθεια μόνο όταν τους κατέβαλε η πείνα και η δίψα. Τότε ένας εξ αυτών κάλεσε κάποιον άνδρα με καταγωγή από την Παλαιστίνη, που ζούσε στη Χίο, αλλά πια βρίσκεται στη Γερμανία. Εκείνος με τη σειρά του κάλεσε τον Τζαλάλ, τον οποίο γνώριζε από τον καιρό που ζούσε στο νησί και του ζήτησε αν μπορεί να βοηθήσει τους έξι άνδρες και τις πέντε γυναίκες, που βρίσκονταν κρυμμένοι κάπου στο χωριό των Καρδάμυλων.

Ο 22χρονος, δέχτηκε να βοηθήσει καθώς όπως κατέθεσε και στην απολογία του ενώπιον των ανακριτικών αρχών «σκέφτηκα ότι τα άτομα που μου είπε, (σ.σ. στο τηλέφωνο ο Παλαιστίνιος) θα χρειάζονται βοήθεια αποφάσισα να συνδράμω (…) δεν γνώριζα ότι παραβίαζα κάποιο νόμο με το να παρέχω ανθρωπιστική βοήθεια στους ευάλωτους αυτούς ανθρώπους στην παρούσα φάση τους».

Έτσι, μετέβη στο σημείο. Μάλιστα αφού δεν είχε λεφτά να πληρώσει τον οδηγό του ταξί που τον μετέφερε στο χωριό, του άφησε ενέχυρο το ρολόι του. Όταν τους βρήκε, του έδωσαν χρήματα για να τους φέρει νερό και τρόφιμα. Ο ίδιος εντοπίστηκε από τις αρχές και συνελήφθη την ώρα που ψώνιζε.

Ο ίδιος ο Τζαλάλ με καταγωγή από ένα χωριό κοντά στο πολύπαθο Χαλέπι, ήρθε από τα τουρκικά παράλια στην Ελλάδα στοιβαγμένος και εκείνος σε μία φουσκωτή λέμβο. Έφτασε στο νησί της Χίου τον Σεπτέμβρη του 2019, ακολούθησε τη διαδικασία καταγραφής και υπέβαλε αίτημα ασύλου. Έμεινε για λίγο καιρό στην ΒΙΑΛ και τους τελευταίους έξι μήνες μένει μόνιμα μόνος του και εργάζεται ως εργάτης στην καλλιέργεια μαστίχας.

Όσον αφορά τη σύλληψή του για την αλληλεγγύη που έδειξε στους πρόσφυγες, ο Τζαλάλ δήλωσε:

«Εγώ νοιώθω καλά με τον εαυτό μου γιατί οι συγκεκριμένοι άνθρωποι βρίσκονταν σε πολύ δύσκολη κατάσταση και ταυτίστηκα μαζί τους γιατί έχω βρεθεί σε παρόμοια κατάσταση στο παρελθόν. Έβαλα τον εαυτό μου στη θέση τους. Όπως εγώ βοήθησα κάποιους ανθρώπους, πιστεύω ότι αν χρειαστεί κάποιος θα βοηθήσει και εμένα».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ρέθυμνο: Εισβολή της αστυνομίας σε σπίτι φοιτητών

ΗΠΑ: Νεκρός 53χρονος Αφροαμερικανός από λαβή αστυνομικού- «Δεν μπορώ να αναπνεύσω»

Ουκρανία: Συνελήφθη ο υπουργός Γεωργίας για υπόθεση διαφθοράς

Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι του προγράμματος «Τουρισμός για Όλους»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα