ΑΘΗΝΑ
22:06
|
19.05.2024
Ακινητοποιημένοι οι συρμοί του μετρό και των τρένων την επόμενη εβδομάδα σε μια Βρετανία που θυμίζει όλο και περισσότερο εποχές Θάτσερ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Για πρώτη φορά μετά από όλα χρόνια το Ηνωμένο Βασίλειο θα βιώσει ξανά απεργιακές κινητοποιήσεις σε νευραλγικούς τομείς της οικονομίας του καθώς τα κάποτε αποδυναμωμένα συνδικάτα «πατούν πλέον πόδι» και απαντούν στην πολιτική της κυβέρνησης Τζόνσον.

Τα συνδικάτα του κλάδου Μεταφορών ανακοίνωσαν ότι θα προχωρήσουν την επόμενη εβδομάδα σε απεργιακές κινητοποιήσεις καθώς οι συνομιλίες για τις απολαβές, τις εργασιακές συνθήκες και τις θέσεις εργασίας με την κυβέρνηση έχουν καταρρεύσει.

Το σιδηροδρομικό συνδικάτο RMT ζήτησε αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων λόγω του πληθωρισμού και εγγύηση για μη υποχρεωτικές απολύσεις ως μέρος μιας εθνικής προσπάθειας εξοικονόμησης άνω των 2 δισ. λιρών σε όλο το σιδηροδρομικό δίκτυο της Βρετανίας. Οι εκκλήσεις για συλλογική δράση υποστηρίζονται επίσης από τους ισχυρισμούς ότι οι σιδηροδρομικοί φορείς έχουν υποστεί χρόνια πάγωμα των μισθών και αλλαγές στους όρους και τις προϋποθέσεις τους. Η ένωση ισχυρίζεται επίσης ότι η Network Rail σχεδιάζει να περικόψει θέσεις εργασίας και να μειώσει τις δαπάνες – με αντίκτυπο στην ασφάλεια.

Το υπουργείο Οικονομικών προειδοποίησε τα συνδικάτα να μην υποχωρήσουν στα αιτήματα των απεργών εν μέσω φόβων ότι οι αυξήσεις στους μισθούς θα πυροδοτήσουν τον πληθωρισμό. Ο πληθωρισμός βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε υψηλό 40 ετών. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Τράπεζα της Αγγλίας αναγκάστηκε να αυξήσει την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό για το έτος στο 11%.

Ερωτηθείς από το δίκτυο Sky News, ο υπουργός Υγείας Σατζίντ Τζαβίντ προειδοποίησε για τις επιπτώσεις της απεργίας στην οικονομία μετά την πανδημία. «Αυτές οι κινητοποιήσεις κινδυνεύουν κυρίως να διαταράξουν αρκετές αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις μεγάλης κλίμακας όπως το μουσικό φεστιβάλ Γκλαστονμπέρι.  

«Περισσότεροι από 50.000 εργαζόμενοι σιδηροδρόμων θα αποχωρήσουν ως μέρος μιας τριήμερης εθνικής απεργίας αργότερα αυτόν τον μήνα, κατά τη διάρκεια της μεγαλύτερης κλαδικής διαμάχης από το 1989» και των μεγάλων ιδιωτικοποιήσεων του κλάδου, αναφέρει το συνδικάτο RMT σε δελτίο τύπου που κυκλοφόρησε αργά την Τρίτη. Αποδίδει τις κινητοποιήσεις που θα πραγματοποιηθούν στις 21, 23 και 25 Ιουνίου στην «αδυναμία των εργοδοτών των σιδηροδρόμων να καταλήξουν σε έναν συμβιβασμό μέσω διαπραγματεύσεων με το συνδικάτο».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ιράν: Ενεργοποιήθηκε το σύστημα Copernicus για την αναζήτηση του ελικοπτέρου

Θρίλερ στο Ιράν: Αναγκαστική προσγείωση για τον Πρόεδρο κοντά στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν (upd)

Mamma Mia: Η ανάγκη του προοδευτικού κόσμου για μητρική θαλπωρή

Κουτσούμπας: Ο λαός να «κοντύνει» αποφασιστικά την κυβέρνηση

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα