ΑΘΗΝΑ
07:00
|
26.04.2024
Κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε τρεις επαρχίες για να αντιμετωπιστούν οι διαδηλώσεις.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε το βράδυ της Παρασκευής ο πρόεδρος του Ισημερινού Γκιγιέρμο Λάσο σε τρεις επαρχίες της χώρας, ως απάντηση στις μαζικές διαδηλώσεις των ιθαγενών που ζητούν μειώσεις στις τιμές των καυσίμων.

«Έχω δεσμευτεί να υπερασπιστώ την πρωτεύουσα και τη χώρα μας», είπε ο Λάσο κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού μηνύματος.

Το διάταγμα για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που αφορά μεταξύ άλλων και την πρωτεύουσα της χώρας Κίτο, δίνει στον πρόεδρο το δικαίωμα να αναστέλλει συνταγματικά δικαιώματα, να επιβάλλει απαγόρευση κυκλοφορίας και να καλέσει τις ένοπλες δυνάμεις να διατηρήσουν την τάξη.

Οι ιθαγενείς πληθυσμοί, που αποτελούν πάνω από ένα εκατομμύριο από τους 17,7 εκατομμύρια κατοίκους του Ισημερινού, βρίσκονται σε κινητοποιήσεις εδώ και μία εβδομάδα, με τη συμμετοχή και άλλων κομματιών της κοινωνίας, μπλοκάροντας δρόμους σε όλη τη χώρα, ανάμεσά τους και τους οδικούς άξονες που οδηγούν στην πρωτεύουσα.

Οι συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων έχουν προκαλέσει τουλάχιστον 43 τραυματίες ενώ έχουν πραγματοποιηθεί 37 συλλήψεις.

Προκειμένου να κατευνάσει τη λαϊκή οργή, ο πρόεδρος της χώρας ανακοίνωσε επίσης μια μικρή αύξηση της μηνιαίας επιδότησης που καταβάλλεται στους φτωχότερους πολίτες του Ισημερινού, καθώς και ένα πρόγραμμα για ελάφρυνση του χρέους όσων έχουν δάνεια σε κρατικές τράπεζες.

Ο Λάσο, ένας δεξιός πρώην τραπεζίτης που ανέλαβε τα καθήκοντά του πριν από ένα χρόνο, συναντήθηκε την Πέμπτη με ηγέτες της ιθαγενικής κοινότητας, αλλά οι συζητήσεις ήταν άκαρπες.

Η ισχυρή Συνομοσπονδία Ιθαγενών Εθνοτήτων του Ισημερινού (CONAIE), η οποία ηγείται των διαδηλώσεων, δήλωσε ότι οι αποκλεισμοί δρόμων θα συνεχιστούν, έως ότου η κυβέρνηση ικανοποιήσει μια λίστα με 10 αιτήματα, η οποία περιλαμβάνει αύξηση των επιδοτήσεων καυσίμων, μορατόριουμ στις γεωτρήσεις για εξόρυξη πετρελαίου, περισσότερες θέσεις εργασίας και περισσότερους πόρους για την υγεία και την εκπαίδευση.

Οι τιμές των καυσίμων στον Εκουαδόρ έχουν αυξηθεί απότομα από το 2020. Σχεδόν διπλασιάστηκαν για το ντίζελ από 1 σε 1,90 δολάρια ανά γαλόνι, ενώ η τιμή της βενζίνης από 1,75 εκτινάχθηκε στα 2,55 δολάρια.

Η CONAIE– η οποία έχει πιστωθεί ότι συνέβαλε στην ανατροπή τριών προέδρων του Ισημερινού μεταξύ 1997 και 2005 — ζητά να μειωθεί η τιμή σε 1,50 δολάρια για το ντίζελ και 2,10 δολάρια για τη βενζίνη, αίτημα που η κυβέρνηση έχει μέχρι στιγμής απορρίψει.

Τα άλλα αιτήματά της περιλαμβάνουν έλεγχο των τιμών των τροφίμων και επαναδιαπραγμάτευση των προσωπικών τραπεζικών δανείων περίπου τεσσάρων εκατομμυρίων οικογενειών.

Mε πληροφορίες από AFP

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πεθαίνοντας στη Γάζα: Το Google και η ορθή χρήση της τεχνητής νοημοσύνης

Ο καιρός σήμερα: Λίγες νεφώσεις-Άνοδος της θερμοκρασίας

The Old Oak: A symbol of endurance

Πικρία για ΠΑΣΟΚ και Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει η Εύα Καϊλή

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα