ΑΘΗΝΑ
08:48
|
02.05.2024
Χιλιάδες άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί από τις τεράστιες πλημμύρες που έχουν ρημάξει τη βορειοανατολική Ινδία και το Μπαγκλαντές.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στρατεύματα του στρατού κλήθηκαν να σώσουν χιλιάδες ανθρώπους που έχουν εγκλωβιστεί από τις τεράστιες πλημμύρες που έχουν ρημάξει τη βορειοανατολική Ινδία και το Μπαγκλαντές, αφήνοντας εκατομμύρια σπίτια κάτω από το νερό και διακόπτοντας τις συγκοινωνιακές συνδέσεις, δήλωσαν οι αρχές το Σάββατο, αναφέρει το Associated Press.

Στην πολιτεία Ασάμ της Ινδίας, τουλάχιστον εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν στις πλημμύρες και 2 εκατομμύρια είδαν τα σπίτια τους να βυθίζονται, σύμφωνα με την κρατική υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών. Κεραυνοί σε περιοχές του γειτονικού Μπαγκλαντές έχουν σκοτώσει τουλάχιστον εννέα από την Παρασκευή.

Και οι δύο χώρες ζήτησαν βοήθεια από τους στρατούς τους καθώς πλησιάζουν περισσότερες πλημμύρες με βροχές που αναμένεται να συνεχιστούν το Σαββατοκύριακο.

Στο Σιλέτ στο βορειοανατολικό Μπαγκλαντές, στις όχθες του ποταμού Σούρμα, τα παιδιά κάθονταν σε ένα παράθυρο ενός πλημμυρισμένου σπιτιού ενώ άλλα μέλη της οικογένειας συγκεντρώθηκαν σε ένα κρεβάτι μέσα στο πλημμυρισμένο σπίτι τους, ορισμένοι αναρωτιούνται πώς να ξεπεράσουν τη δοκιμασία.

«Πώς μπορούμε να φάμε (σε αυτή την κατάσταση);» είπε η Αντζουμάν Άρα Μπεγκούμ, που στεκόταν στο νερό μέσα στην κουζίνα της. «Ζούμε με muri (φουσκωμένο ρύζι) και chira (πλακωμένο ρύζι) και άλλα πράγματα που δίνουν οι άνθρωποι. Τι άλλο μπορούμε να κάνουμε; Δεν μπορούμε να μαγειρέψουμε».

Οι πτήσεις στο διεθνές αεροδρόμιο Osmani στο Σιλέτ ανεστάλησαν για τρεις ημέρες καθώς τα νερά της πλημμύρας σχεδόν έφτασαν στον διάδρομο προσγείωσης, σύμφωνα με τον Χαφίζ Αχμέντ, τον διευθυντή του αεροδρομίου. Ο αυτοκινητόδρομος Sylhet Sunamganj επίσης πλημμύρισε, αλλά μοτοσικλέτες κινούνταν.

Η στάθμη των υδάτων σε όλους τους μεγάλους ποταμούς σε όλη τη χώρα ανέβηκε, σύμφωνα με το κέντρο πρόβλεψης και προειδοποίησης πλημμυρών στη Ντάκα, την πρωτεύουσα. Η χώρα έχει περίπου 130 ποτάμια.

Το κέντρο ανέφερε ότι η κατάσταση των πλημμυρών είναι πιθανό να επιδεινωθεί στις περιοχές Σουναμγκάντζ και Σίλετ που έχουν πληγεί περισσότερο στη βορειοανατολική περιοχή καθώς και στις περιοχές Λαλμονιράτ, Κουριγκράμ Νιλφαμάρι και Ρανγκπούρ στο βόρειο Μπαγκλαντές.

Ο Βραχμαπούτρα, ένας από τους μεγαλύτερους ποταμούς της Ασίας, έσπασε τα αναχώματα της λάσπης του, πλημμυρίζοντας 3.000 χωριά και καλλιέργειες σε 28 από τις 33 περιοχές του Ασάμ πέρα ​​από τα σύνορα στην Ινδία.

«Αναμένουμε μέτριες έως έντονες βροχοπτώσεις σε αρκετές περιοχές του Ασάμ μέχρι την Κυριακή. Ο όγκος των βροχοπτώσεων ήταν άνευ προηγουμένου», δήλωσε ο Σαντέι Ο’Νιλ, αξιωματούχος του μετεωρολογικού σταθμού στο Γκοχάτι, την πρωτεύουσα του Ασάμ.

Αρκετά δρομολόγια τρένων ακυρώθηκαν στην Ινδία εν μέσω της αδιάκοπης βροχόπτωσης τις τελευταίες πέντε ημέρες. Στην πόλη Χαφλόνγκ του νότιου Ασάμ, ο σιδηροδρομικός σταθμός ήταν κάτω από τη στάθμη του νερού και τα πλημμυρισμένα ποτάμια εναποθέτουν λάσπη και λάσπη κατά μήκος των σιδηροδρομικών γραμμών.

Ο ινδικός στρατός έχει κινητοποιηθεί για να βοηθήσει τις υπηρεσίες αντιμετώπισης καταστροφών στη διάσωση των εγκλωβισμένων ανθρώπων και στην παροχή τροφίμων και άλλων βασικών ειδών. Οι στρατιώτες χρησιμοποιούσαν ταχύπλοα σκάφη και φουσκωτές σχεδίες για να περιηγηθούν σε βυθισμένες περιοχές.

Τον περασμένο μήνα, μια πλημμύρα πριν από τους μουσώνες, που προκλήθηκε από ορμή νερού από το ανάντη στις βορειοανατολικές πολιτείες της Ινδίας, έπληξε τις βόρειες και βορειοανατολικές περιοχές του Μπαγκλαντές, καταστρέφοντας καλλιέργειες και καταστρέφοντας σπίτια και δρόμους. Η χώρα μόλις είχε αρχίσει να ανακάμπτει όταν φρέσκες βροχές πλημμύρισαν τις ίδιες περιοχές και πάλι αυτή την εβδομάδα.

Το Μπαγκλαντές, ένα έθνος 160 εκατομμυρίων κατοίκων, βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα και αντιμετωπίζει απειλές από φυσικές καταστροφές, όπως πλημμύρες και κυκλώνες, που επιδεινώνονται από την κλιματική αλλαγή. Σύμφωνα με τη Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, περίπου το 17% των ανθρώπων στο Μπαγκλαντές θα χρειαστεί να μετεγκατασταθούν κατά την επόμενη δεκαετία περίπου εάν η υπερθέρμανση του πλανήτη συνεχιστεί με τον σημερινό ρυθμό.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μαζική αστυνομική παρουσία στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια

Εργατική Πρωτομαγιά: Αγώνας για δικαιώματα και λευτεριά στην Παλαιστίνη

Ο καιρός σήμερα: Τοπικές βροχές και πάλι σκόνη από την Αφρική

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα