ΑΘΗΝΑ
07:53
|
18.04.2024
Ο κυβερνήτης της περιφέρειας χαρακτήρισε παράνομες τις ενέργειες της εταιρείας σιδηροδρόμων της Λιθουανίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι αρχές της Λιθουανίας απαγόρευσαν τη διέλευση εμπορευμάτων που υπόκεινται σε κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω του εδάφους τους προς το ρωσικό εξκλάβιο του Καλίνινγκραντ, σύμφωνα με την κρατική σιδηροδρομική υπηρεσία της χώρας.

Το τμήμα εμπορευμάτων της κρατικής σιδηροδρομικής υπηρεσίας της Λιθουανίας, με επιστολή του ενημέρωσε τους πελάτες ότι μετά από «διευκρίνιση» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον μηχανισμό εφαρμογής των κυρώσεων, εφαρμόστηκε η απαγόρευση διέλευσης, η οποία τέθηκε σε ισχύ το Σάββατο.

Εκπρόσωπος της λιθουανικής σιδηροδρομικής υπηρεσίας επιβεβαίωσε το περιεχόμενο της επιστολής, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Ο Αντόν Αλιχάνοφ, κυβερνήτης του Όμπλαστ του Καλίνινγκραντ, δήλωσε ότι τα μέτρα της Λιθουανίας που απαγορεύουν τη διαμετακόμιση ορισμένων εμπορευμάτων από ρωσικές περιοχές μέσω του εδάφους της στην περιοχή του Καλίνινγκραντ είναι παράνομα και αντίκεινται στις διατάξεις της συμφωνίας για την ένταξη της Λιθουανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Αυτά τα βήματα είναι παράνομα και ενδέχεται να έχουν εκτεταμένες επιπτώσεις για τη Λιθουανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ειδικότερα, θα ήθελα να παραθέσω μερικές παραγράφους από την Κοινή Δήλωση για τη Διεύρυνση της ΕΕ, με αναφορές σε διεθνείς συμφωνίες, τα έγγραφα στα οποία και η Ευρωπαϊκή κοινότητα και η Ρωσική Ομοσπονδία προσχώρησαν», είπε ο Αλιχάνοφ.

Ο κυβερνήτης του Καλίνινγκραντ επεσήμανε ότι οι υπογράφοντες τη συμφωνία του 2004 για την ένταξη της Λιθουανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση επιβεβαίωσαν ότι «θα εφαρμόσουν στην πράξη την αρχή της ελεύθερης διαμετακόμισης αγαθών, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας, μεταξύ της περιοχής του Καλίνινγκραντ και της υπόλοιπης ρωσικής επικράτειας».

«Ειδικότερα, επιβεβαιώνουμε ότι θα υπάρχει ελευθερία τέτοιας διαμετακόμισης και ότι τα εμπορεύματα σε τέτοια διαμετακόμιση δεν θα υπόκεινται σε περιττές καθυστερήσεις ή περιορισμούς και θα απαλλάσσονται από δασμούς και δασμούς διαμετακόμισης ή άλλες επιβαρύνσεις που σχετίζονται με τη διαμετακόμιση», αναφέρει η κοινή δήλωση σύμφωνα με τον Αλιχάνοφ.

Ο κυβερνήτης πρόσθεσε ότι η περιφέρεια του Καλίνινγκραντ θα καλέσει τις ρωσικές ομοσπονδιακές αρχές να λάβουν μέτρα κατά της Λιθουανίας, εκτός εάν αρθεί αυτή η απαγόρευση.

«Εάν δεν αρθούν αυτοί οι παράνομοι περιορισμοί στη μεταφορά εμπορευμάτων από την περιοχή του Καλίνινγκραντ από τους ευρωπαίους γείτονές μας, θα προτείνουμε στις ομοσπονδιακές αρχές να λάβουν αντίστοιχα μέτρα αντιποίνων», προειδοποίησε, προσθέτοντας ότι το θέμα εξετάζεται.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Σοβαρό εργατικό ατύχημα σε σούπερ μάρκετ στην Πάτρα

Οι ΗΠΑ «τιμωρούν» τον Μαδούρο με ξεπάγωμα των κυρώσεων σε πετρέλαιο και αέριο

Οκτώ τραυματίες από τον σεισμό των 6,3 Ρίχτερ στην Ιαπωνία

Ο καιρός σήμερα: Τοπικές νεφώσεις και σποραδικές βροχές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα