ΑΘΗΝΑ
00:40
|
23.05.2024
Σε εθνικό επίπεδο διεξάγονται εκλογές για την επιλογή των 577 μελών της Εθνοσυνέλευσης, του ισχυρότερου κλάδου του γαλλικού κοινοβουλίου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι Γάλλοι ψηφοφόροι κατευθύνονται στις κάλπες για τον τελικό γύρο των κοινοβουλευτικών εκλογών που θα δείξουν πόσος χώρος θα δοθεί στο κόμμα του προέδρου της χώρας, Εμανουέλ Μακρόν, για να εφαρμόσει την εγχώρια ατζέντα του.

Στην πρώτη ψηφοφορία της περασμένης εβδομάδας, η αριστερά, υπό την ηγεσία του Ζαν-Λικ Μελανσόν, έκανε μια εκπληκτικά ισχυρή εμφάνιση, προκαλώντας ανησυχία στους συμμάχους του Μακρόν.

Αν και η κεντρώα συμμαχία του Μακρόν προβλέπεται να κερδίσει τις περισσότερες έδρες, οι παρατηρητές προβλέπουν ότι θα μπορούσε να μην διατηρήσει την πλειοψηφία του — για το οποίο θα χρειαστεί 289 έδρες. Σε αυτή την περίπτωση, ένας νέος συνασπισμός που αποτελείται από την αριστερά, τους Σοσιαλιστές και τους Πράσινους μπορεί να σφυρηλατηθεί, κάτι που θα μπορούσε να καταστήσει δυσκολότερους τους πολιτικούς ελιγμούς του Μακρόν.

Ο Μακρόν προειδοποίησε τους ψηφοφόρους νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι μια ατελέσφορη εκλογή θα έθετε το έθνος σε κίνδυνο.

«Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, η επιλογή που θα κάνετε αυτή την Κυριακή είναι πιο κρίσιμη από ποτέ», είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας την Τρίτη, με φόντο το προεδρικό αεροσκάφος πριν από μια επίσκεψή του στα γαλλικά στρατεύματα που σταθμεύουν κοντά στην Ουκρανία. «Τίποτα δεν θα ήταν χειρότερο από το να προσθέσουμε τη γαλλική αναταραχή στην παγκόσμια αναταραχή», πρόσθεσε.

Μετά την επανεκλογή του Μακρόν τον Μάιο, ο κεντρώος συνασπισμός του στοχεύει σε κοινοβουλευτική πλειοψηφία που θα επιτρέψει στον πρόεδρο να εφαρμόσει τις προεκλογικές του υποσχέσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν φορολογικές περικοπές και αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης της Γαλλίας από τα 62 στα 65. Υπάρχει ακόμη ελπίδα για το στρατόπεδό του, καθώς γραφεία δημοσκοπήσεων εκτιμούν ότι οι κεντρώοι του Μακρόν θα μπορούσαν τελικά να κερδίσουν από 255 μέχρι πάνω από 300 έδρες, ενώ ο αριστερός συνασπισμός με επικεφαλής τον Μελανσόν θα μπορούσε να κερδίσει περισσότερες από 200 έδρες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δοκιμαστική πτήση Rafale με πύραυλο πυρηνικής γόμωσης…

Στις 3.814 οι κλήσεις για εξαφανισμένα παιδιά το πρώτο 4μηνο του 2024

Εγκύκλιο ΕΟΠΥΥ για εξαίρεση από την καταβολή 1 και 3 ευρώ για εξετάσεις

Νεκροί άλλοι τρεις Ισραηλινοί στρατιώτες και βίντεο με Ισραηλινές στρατιωτίνες ομήρους

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα