ΑΘΗΝΑ
18:50
|
19.04.2024
Σε ράγες η απεργία των εργαζομένων στους σιδηροδρομικούς σταθμούς, μετά το επικείμενο πάγωμα μισθών λόγω πληθωρισμού και τη συρρίκνωση του κλάδου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Νησί ξαναζεί ημέρες διακυβέρνησης Θάτσερ. Η μεγαλύτερη απεργία των σιδηροδρομικών για τα τελευταία τριάντα χρόνια πρόκειται να ξεκινήσει το βράδυ της Δευτέρας, με τα τρένα να ακυρώνονται σε όλη τη Μεγάλη Βρετανία για το μεγαλύτερο μέρος της εβδομάδας.

Η πρώτη από τις τρεις 24ωρες απεργίες που ψήφισαν 40.000 μέλη του RMT (Συνδικάτο Σιδηροδρόμων, Ναυτιλιακών και Μεταφορών), του μεγαλύτερου συνδικάτου μεταφορών της Βρετανίας, συμπεριλαμβανομένων των σηματοδοτών, της συντήρησης και του προσωπικού των τρένων, θα ξεκινήσει λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης το πρωί, με μόνο ένα στα πέντε τρένα να δουλεύουν τις ημέρες απεργίας και να διακόπτουν συνολικά τα δρομολόγια σε μεγάλο μέρος του βορρά και του νότου -δυτική Αγγλία, Ουαλία και Σκωτία.

Τα μέλη του συνδικάτου αποφάσισαν να προβούν στο μέσο της απεργίας, διεκδικώντας μισθολογικές αυξήσεις αντίστοιχες με τον ραγδαία αυξανόμενο πληθωρισμό που εκτινάσσεται πάνω από 10%. Το RMT δήλωσε ότι χιλιάδες θέσεις εργασίας κινδυνεύουν κυρίως στην καθαριότητα και τη συντήρηση και ότι σχεδιάζεται κλείσιμο αρκετών γραφείων εισιτηρίων, πέρα από το πάγωμα των μισθών σε μια περίοδο υψηλού πληθωρισμού.

Ο Μικ Λιντς, ο γενικός γραμματέας του RMT, έθεσε επίσης την προοπτική ενός κυλιόμενου προγράμματος απεργιών τρένων εάν δεν υπάρξει επίλυση της διαφοράς. Δήλωσε στο Sky News: «Εάν δεν υπάρξει διευθέτηση, θα συνεχίσουμε την εκστρατεία μας».

Ο Λιντς συνέχισε τις δηλώσεις του τονίζοντας ότι:

«Νομίζω ότι θα υπάρξουν πολλά συνδικάτα που θα ψηφίσουν απεργιακές κινητοποιήσεις σε ολόκληρη τη χώρα, επειδή οι άνθρωποι δεν αντέχουν άλλο. Έχουμε ανθρώπους που κάνουν δουλειές πλήρους απασχόλησης που πρέπει να λαμβάνουν κρατικά επιδόματα και να χρησιμοποιούν τράπεζες τροφίμων. Αυτό είναι εθνική ντροπή».

Η απεργία θα προκαλέσει αναστάτωση έξι ημερών, με τα τρένα να περιορίζονται σε ένα την ώρα μεταξύ 7.30 π.μ. και 6.30 μ.μ. σε μεγάλα υπεραστικά και αστικά δρομολόγια. Οι υπηρεσίες θα ξεκινήσουν αργότερα και θα μειωθούν τις επόμενες ημέρες. Η απεργία κινδυνεύει να προκαλέσει προβλήματα σε διάφορες πολιτιστικές ή αθλητικές εκδηλώσεις, όπως το φεστιβάλ Glastonbury, μια συναυλία των Rolling Stones στο Χάιντ Παρκ το Σάββατο και τις απολυτήριες εξετάσεις πολλών μαθητών της Γ’ Λυκείου.

Οι περισσότεροι χειριστές έχουν πει στους επιβάτες να ταξιδεύουν μόνο εάν είναι απαραίτητο τις ημέρες απεργίας. Η Northern Rail συνέστησε στους επιβάτες να μην ταξιδεύουν για όλη την εβδομάδα.

Ενώ οι Συντηρητικοί προσπάθησαν να συνδέσουν το Εργατικό Κόμμα -που υποστηρίζεται από τα συνδικάτα- με τις απεργίες, οι Εργατικοί επεσήμαναν ότι ο γραμματέας Μεταφορών, Γκραντ Σαπς, και άλλοι υπουργοί αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στις συνομιλίες.

Τα συνδικάτα ζήτησαν να συναντηθούν με υπουργούς, λέγοντας ότι το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Μεταφορών συνάπτουν συμβάσεις ελέγχου και χρηματοδότησης. Ο Γκραντ Σαπς απάντησε ότι εναπόκειται στους εργοδότες να διαπραγματευτούν τη μισθολογία και τις χρηματοδοτήσεις, αλλά οι συνδικαλιστές υποστηρίζουν ότι οι εταιρείες εκμετάλλευσης τρένων έχουν ενημερωθεί πως δεν έχουν την ικανότητα να προσφέρουν αυξήσεις στους μισθούς.

Άλλα συνδικάτα του τομέα, όπως το TSSA και το Unite, οργανώνουν ψηφοφορίες μεταξύ των μελών τους και ενδέχεται να παρατείνουν τις κινητοποιήσεις και μετά τις 25 Ιουνίου ή να τις επεκτείνουν στα λεωφορεία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Προσωρινή διακοπή λειτουργίας του σταθμού «Νίκαια» του μετρό στις 20 και 21 Απριλίου

Πύργος: Τραυματίστηκε 19χρονος σε αιματηρή συμπλοκή μαθητών

Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ θα προσφέρει νέα συστήματα αεράμυνας στην Ουκρανία

Η Tesla ανακαλεί τα Cybertrucks για λόγους ασφαλείας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα