ΑΘΗΝΑ
19:10
|
25.04.2024
Η απόφαση της Λιθουανίας «αποτελεί παραβίαση των πάντων», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Μόσχα απαιτεί από το Βίλνιους να άρει την απαγόρευσή του για τη σιδηροδρομική διαμετακόμιση εμπορευμάτων στο ρωσικό εξκλάβιο του Καλίνινγκραντ, διαφορετικά επιφυλάσσεται του δικαιώματος να προβεί σε αντίποινα, δήλωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.

«Επισημάναμε σχετικά ότι εάν η διαμετακόμιση εμπορευμάτων μεταξύ της περιοχής του Καλίνινγκραντ και της υπόλοιπης Ρωσίας μέσω της Λιθουανίας δεν αποκατασταθεί πλήρως, η Ρωσία επιφυλάσσεται του δικαιώματος να αναλάβει δράση για την προστασία των εθνικών της συμφερόντων», ανέφερε το υπουργείο σε δήλωση μετά την κλήτευση της επιτετραμμένης της Λιθουανίας, Βιρτζίνιγια Ουμπρασένε.

Το υπουργείο τόνισε ότι η Ρωσία διαμαρτυρήθηκε έντονα για την απόφαση της Λιθουανίας. «Απαιτήσαμε την άμεση άρση των περιορισμών», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το Υπουργείο Εξωτερικών σημείωσε ότι η Ρωσία θεωρεί την κίνηση ως ανοιχτά εχθρική, προσθέτοντας ότι παραβιάζει τις διεθνείς νομικές υποχρεώσεις της Λιθουανίας, δηλαδή την Κοινή Δήλωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ρωσικής Ομοσπονδίας του 2002 για τη διέλευση μεταξύ της περιοχής του Καλίνινγκραντ και της υπόλοιπης Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε πως η απόφαση της Λιθουανίας απαιτεί σοβαρή ανάλυση και οι ρωσικές αρχές θα αντιμετωπίσουν το θέμα εντός λίγων ημερών. Η απόφαση για τα αντίποινα θα ληφθεί με βάση τα αποτελέσματα της ανάλυσης.

«Αυτή η απόφαση είναι πραγματικά άνευ προηγουμένου. Αποτελεί παραβίαση των πάντων. Καταλαβαίνουμε ότι αυτό οφείλεται στη σχετική απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – να επεκτείνει τις κυρώσεις στη διαμετακόμιση. Το θεωρούμε επίσης παράνομο», υποστήριξε.

«Η κατάσταση είναι πραγματικά πολύ σοβαρή και απαιτεί πολύ βαθιά ανάλυση πριν προετοιμαστούν μέτρα ή αποφάσεις. Αυτή η ενδελεχής ανάλυση θα γίνει τις επόμενες ημέρες», διαβεβαίωσε.

Η βουλευτής της Λιθουανίας Μοργκάνα Ντανιέλ, σε ανάρτησή της στο Twitter σχολίασε πως η απαγόρευση σήμερα αφορά μέταλλα, αλλά η απαγόρευση της μεταφοράς αλκοόλ και άλλων αγαθών θα εφαρμοστεί από την 10η Ιουλίου. «Το Καλίνινγκραντ μας χρωστά χάρη για μια νηφάλια ζωή, η υπόλοιπη Ρωσία πρέπει να ακολουθήσει και να ξεμεθύσει το συντομότερο δυνατόν».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μακρόν: Η Ευρώπη κινδυνεύει να πεθάνει

«Η Ευρώπη το σπίτι μας» μένει χωρίς στέγη σε Ισπανία και Πορτογαλία

Με προσάρτηση της Δυτικής Όχθης απειλεί Ισραηλινός ακροδεξιός υπουργός

Οι Financial Times ανακαλύπτουν την ψεύτικη ανάπτυξη στην Ελλάδα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα