ΑΘΗΝΑ
13:48
|
20.04.2024
Ο στρατός της χώρας διέταξε την εκκένωση 13.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων εν όψει στρατιωτικών επιχειρήσεων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο στρατός της Μπουρκίνα Φάσο διέταξε τους πολίτες να εκκενώσουν δύο εκτενείς «ζώνες στρατιωτικού ενδιαφέροντος» στις βόρειες και νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας εν όψει των αναμενόμενων επιχειρήσεων εναντίον Ισλαμιστών ανταρτών.

«Όλες οι ανθρώπινες δραστηριότητες που κινδυνεύουν να εκτεθούν στις επιπτώσεις των στρατιωτικών επιχειρήσεων που θα διεξαχθούν σύντομα απαγορεύονται», δήλωσε ο διοικητής των εθνικών επιχειρήσεων, αντισυνταγματάρχης Ιβ-Ντιντιέ Μπαμούνι, στην κρατική τηλεόραση. «Θα χορηγηθεί χρονικό διάστημα στους μόνιμους πληθυσμούς για να φτάσουν σε πιο ασφαλείς περιοχές», πρόσθεσε.

Η χώρα της Δυτικής Αφρικής μάχεται από το 2015 μια εξέγερση ισλαμιστών μαχητών, ορισμένοι από τους οποία συνδέονται με την Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος. Περισσότεροι από 1,85 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ήδη εκτοπιστεί εντός της Μπουρκίνα Φάσο λόγω των συγκρούσεων.

Η ανακοίνωση πραγματοποιήθηκε μετά από επίθεση στα βόρεια της χώρας την 11η Ιουνίου, η οποία στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 100 ανθρώπους και εκτόπισε χιλιάδες άλλους.

Ομάδα στρατιωτικών ανέτρεψε τη δημοκρατική κυβέρνηση τον Ιανουάριο με δεσμεύσεις για βελτίωση της ασφάλειας, ωστόσο οι επιθέσεις έχουν πολλαπλασιαστεί.

Μία από τις «ζώνες στρατιωτικού ενδιαφέροντος» είναι μια αγροτική περιοχή περίπου 2.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων που συνορεύει με το Μάλι στη βόρεια επαρχία Σουμ.

Η άλλη ζώνη καλύπτει περίπου 11.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα στα νότια σύνορα με το Μπενίν και περιλαμβάνει κυρίως καταφύγια άγριας ζωής, στα οποία όπως αναφέρεται, έχουν σημειωθεί αρκετές ισλαμιστικές επιθέσεις.

«Η απόφαση αυτή δεν λαμβάνεται για το τίποτα. Ουσιαστικές εργασίες αναμένονται εδώ και αρκετό καιρό προκειμένου να ληφθεί πλήρως ο έλεγχος της κατάστασης στα καταφύγια και την περιφέρεια», δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας πάρκων της Μπουρκίνα Φάσο, Μπενουά Ντοάμπα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αύριο Κυριακή η 41η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης

Ζαχάροβα: Σκόπιμη και εν ψυχρώ δολοφονία Ρώσου δημοσιογράφου

EINAΠ: Κινητοποίηση στο νοσοκομείο Γεννηματάς την Τετάρτη

Περισσότεροι από 100 διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης συνελήφθησαν σε πανεπιστήμιο των ΗΠΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα