ΑΘΗΝΑ
14:21
|
06.05.2024
Ανησυχία για την πρόταση μομφής από τον Μελανσόν και πυρετώδεις διαβουλεύσεις.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η πρωθυπουργός της Γαλλίας Ελιζαμπέτ Μπορν έθεσε την παραίτησή της στη διάθεση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, η οποία δεν έγινε δεκτή ανακοίνωσε η Γαλλική Προεδρία.

Αποτελεί παράδοση η παραίτηση του πρωθυπουργού μετά τις βουλευτικές εκλογές ώστε να έχει την ευχέρεια ο πρόεδρος να σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση. Ωστόσο ο κ. Μακρόν θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο προκειμένου να βρεθεί κυβερνητική λύση κι έτσι η πρωθυπουργός παραμένει στη θέση της προς το παρόν, σύμφωνα με τα γαλλικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

«Η απόρριψη της παραίτησης έγινε διότι η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει το έργο της», ανέφερε η ανακοίνωση του γραφείου της γαλλικής προεδρίας.

Μετά το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών που στέρησε από το κεντρώο μπλοκ Ensemble του προέδρου Μακρόν την αυτοδυναμία στην Εθνοσυνέλευση, η κυβέρνηση Μπορν βρίσκεται αντιμέτωπη με μια δύσκολη κατάσταση, καθώς ο δεύτερος μεγαλύτερος συνασπισμός, η συμμαχία NUPES του Ζαν-Λουκ Μελανσόν, προανήγγειλε, χθες Δευτέρα, ότι θα υποβάλει πρόταση μομφής στις 5 Ιουλίου.

Το κεντρώο μπλοκ Ensemble του προέδρου Μακρόν διαθέτει 245 βουλευτές, ενώ για την απόλυτη πλειοψηφία απαιτούνται 289 (σε σύνολο 577). Παραμένει άγνωστο εάν τα υπόλοιπα τμήματα της αντιπολίτευσης, κυρίως οι κεντροδεξιοί Ρεπουμπλικανοί (το κόμμα που ίδρυσε ο Νικολά Σαρκοζί το 2015), θα ψηφίσουν υπέρ της πρότασης μομφής, που για να εγκριθεί χρειάζεται την απόλυτη πλειοψηφία των Γάλλων βουλευτών.

Σε περίπτωση που κάτι τέτοιο συμβεί, η πρωθυπουργός θα πρέπει να παραιτηθεί και ο πρόεδρος Μακρόν να διορίσει νέα κυβέρνηση, η οποία όμως θα πρέπει να εξασφαλίσει κοινοβουλευτικές συμμαχίες.

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα έχει σήμερα συναντήσεις με τους επικεφαλής των κομμάτων της αντιπολίτευσης, προκειμένου να βρεθούν «εποικοδομητικές λύσεις», όπως ανακοίνωσαν τα Ηλύσια Πεδία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Ε.Ε. τερματίζει τη διαδικασία κράτους δικαίου κατά της Πολωνίας

Ελληνική Λύση: Να ακυρωθεί η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Άγκυρα

Δέκα χρόνια από τη σφαγή της Οδησσού: Όταν ο φασισμός επιβλήθηκε με αίμα και ατσάλι

Ρωσία: Διεξαγωγή στρατιωτικών γυμνασίων με εξάσκηση στη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα