ΑΘΗΝΑ
07:56
|
02.05.2024
Η νέα κυβέρνηση των Εργατικών της Αυστραλίας έχει δεσμευτεί να «εντείνει» την παρουσία της στον Ειρηνικό.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Άμυνας της Αυστραλίας, Ρίτσαρντ Μάρλες, ξεκίνησε μια τετραήμερη επίσκεψη στην Ινδία τη Δευτέρα, κατά την οποία αναμένεται να συναντηθεί με τον ομόλογό του, Ράτζναθ Σινγκ και άλλους ανώτερους αξιωματούχους. 

«Η Ινδία είναι ένας από τους στενότερους εταίρους ασφαλείας της Αυστραλίας και η Εργατική Κυβέρνηση Αλμπανίζι έχει επικεντρωθεί στην αναζωογόνηση της ιστορικά βαθιάς δέσμευσης της Αυστραλίας με τους εταίρους μας σε όλο τον Ινδο-Ειρηνικό», δήλωσε ο Μάρλες σε ανάρτηση στο Facebook.

Πριν από το ταξίδι, το υπουργείο ανακοίνωσε ότι ο Μάρλες θα συναντηθεί με τον ομόλογό του Ράτζναθ Σινγκ, τον υπουργό Εξωτερικών Σουμπραχμάνιαμ Τζαϊσανκάρ, καθώς και άλλους αξιωματούχους εθνικής ασφάλειας, επιδιώκοντας να «συνεργαστεί στενότερα με την Ινδία σε υποστήριξη ενός ανοιχτού, συμπεριληπτικού και ανθεκτικού Ινδο-Ειρηνικού».

«Η βασισμένη σε κανόνες διεθνής τάξη που έχει φέρει ειρήνη και ευημερία στον Ινδο-Ειρηνικό για δεκαετίες δέχεται πιέσεις, καθώς αντιμετωπίζουμε αλλαγές στη γεωστρατηγική τάξη» , πρόσθεσε.

Οι συναντήσεις αντικατοπτρίζουν τους αυξανόμενους δεσμούς ασφαλείας μεταξύ του Νέου Δελχί και της Καμπέρας, των οποίων η στρατηγική συνεργασία εντάθηκε μετά την υπογραφή της συμφωνίας του 2020 για αμοιβαία πρόσβαση στις στρατιωτικές βάσεις του άλλου. Η Συμφωνία Αμοιβαίας Υλικοτεχνικής Υποστήριξης (MLSA) ενισχύει επίσης την υποστήριξη επιμελητείας και συντήρησης μεταξύ των δύο πλευρών, εκτός από την ενίσχυση της συνολικής αμυντικής συνεργασίας.

Η επίσκεψη συμπίπτει επίσης με τις αυξημένες εντάσεις μεταξύ Αυστραλίας και Κίνας, αφού το Πεκίνο υπέγραψε συμφωνία ασφαλείας με τις Νήσους του Σολομώντα, ένα έθνος του Ειρηνικού που βρίσκεται περίπου 1.700 χιλιόμετρα από τη βορειοανατολική ακτή της Αυστραλίας. Αξιωματούχοι στην Καμπέρα έχουν επανειλημμένα καταγγείλει το Πεκίνο για τη συμφωνία, προτείνοντας ότι θα την χρησιμοποιήσει για να δημιουργήσει στρατιωτική βάση έξω από τα σύνορά του.

Η νέα κυβέρνηση των Εργατικών της Αυστραλίας έχει δεσμευτεί να «εντείνει» τη δική της παρουσία στον Ειρηνικό, αφού κατέστησε την Κίνα σημαντικό ζήτημα της προεκλογικής της εκστρατείας κατά τις πρόσφατες εκλογές.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Ισραήλ απειλεί με αντίποινα ενάντια της Παλαιστινιακής Αρχής λόγω Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Συνάντηση Μπλίνκεν με το βασιλιά της Ιορδανίας για τη Γάζα

Φιλιππίνες και Κίνα σε νέα αντιπαράθεση για αμφισβητούμενο ύφαλο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα