ΑΘΗΝΑ
03:06
|
06.12.2022
Για «σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στον πληθυσμό της Λιθουανίας» προειδοποίησε η Ρωσία εάν δεν αρθούν οι περιορισμοί στο Καλίνινγκραντ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Νικολάι Πατρούσεφ, δήλωσε ότι οι «εχθρικές» ενέργειες της Λιθουανίας έδειξαν ότι η Ρωσία δεν μπορεί να εμπιστευτεί τη Δύση, η οποία, όπως ανέφερε, έχει παραβιάσει γραπτές συμφωνίες σχετικά με το Καλίνινγκραντ.

«Η Ρωσία σίγουρα θα απαντήσει σε τέτοιες εχθρικές ενέργειες», ανέφερε ο Πατρούσεφ σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA. «Τα κατάλληλα μέτρα επεξεργάζονται σε διυπηρεσιακή μορφή και θα ληφθούν στο εγγύς μέλλον», ανέφερε σύμφωνα με πληροφορίες. «Οι συνέπειές τους θα έχουν σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στον πληθυσμό της Λιθουανίας», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι η Λιθουανία απαγόρευσε τη διέλευση αγαθών που υπόκεινται σε κυρώσεις από και προς το Καλίνινγκραντ, επικαλούμενη τους κανόνες των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Λιθουανία, μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε ότι απλώς εφαρμόζει συμφωνημένες κυρώσεις της ΕΕ στη Ρωσία, προσθέτοντας ότι είναι «ειρωνικό» να ακούγονται καταγγελίες από τη Μόσχα δεδομένου του πολέμου της στην Ουκρανία.

«Είναι ειρωνικό να ακούμε ρητορείες για φερόμενες παραβιάσεις διεθνών συνθηκών από μια χώρα η οποία έχει παραβιάσει ενδεχομένως κάθε διεθνή συνθήκη», δήλωσε η πρωθυπουργός της Λιθουανίας, Ίνγκριντα Σιμονιτέ.

«Δεν υπάρχει αποκλεισμός στο Καλίνινγκραντ», δήλωσε η Σιμονιτέ. «Η Λιθουανία εφαρμόζει κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Το Καλίνινγκραντ παραχωρήθηκε στη Σοβιετική Ένωση μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και βρίσκεται ανάμεσα στην Πολωνία και τη Λιθουανία.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας κάλεσε τον πρέσβη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Μόσχα, Μάρκους Έντερερ, για να διαμαρτυρηθεί επίσημα. «Απαιτήσαμε την άμεση αποκατάσταση της κανονικής διέλευσης στο Καλίνινγκραντ. Διαφορετικά θα ακολουθήσουν αντίποινα», ανέφερε.

Ο Έντερερ δήλωσε ότι προέτρεψε τη Ρωσία να «παραμείνει ψύχραιμη, να απέχει από βήματα και ρητορική κλιμάκωσης και να επιλύσει αυτή τη διαφορά με διπλωματικά μέσα».

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα, προειδοποίησε πως «τέτοια βήματα είναι απαράδεκτα» και «θα φέρουν την κατάλληλη απάντηση». Εάν η Ρωσία χαρακτηρίσει τις αποφάσεις άλλων χωρών ως «ανοιχτά εχθρικές», δεν θα υπάρξει καμία προσπάθεια να βρεθεί μια «φόρμουλα» για να εκτονωθεί η κατάσταση, πρόσθεσε η Ζαχάροβα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

«Το κράτος οπλίζει η αστυνομία δολοφονεί»: Συγκέντρωση και πορεία στο κέντρο της Αθήνας

Ευθύνες στον Δήμο Σερρών ρίχνει ο διευθυντής του σχολείου

«Καλοβλέπουν» την νομιμοποίηση κρυπτονομισμάτων στη Μόσχα

Νεκρή η 14χρονη Γερμανίδα μαθήτρια μετά από επίθεση με μαχαίρι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα