ΑΘΗΝΑ
09:22
|
25.04.2024
Στο συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων στο Τέξας προωθήθηκε σχέδιο για δημοψήφισμα ανεξαρτησίας το 2023.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένα ακόμη πρόβλημα καλείται να λύσει η κυβέρνηση του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν στο φόντο των ανοικτών μετώπων που έχει ανοίξει σε επίπεδο εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής: Το μέλλον του Τέξας στη χώρα και εάν αυτή η πλούσια σε πετρέλαια πολιτεία θα παραμείνει μέρος των ΗΠΑ.

Το ζήτημα αυτό έθεσαν τουλάχιστον επίσημα ηγετικά στελέχη των Ρεπουμπλικάνων του Τέξας καθώς (σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του περιοδικού Νιούσγουικ) προωθούν σχέδιο στην επίσημη πλατφόρμα του Κόμματος για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος το 2023 με πιθανό ερώτημα: Να αποσχιστεί η πολιτεία από τις υπόλοιπες ΗΠΑ ή να παραμείνει τμήμα τους;

 Το αίτημα για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος υιοθετήθηκε από την πλατφόρμα του κόμματος των Ρεπουμπλικάνων του Τέξας την περασμένη βδομάδα κατά τη διάρκεια κομματικής συνδιάσκεψης στο Χιούστον.

Στο σχετικό έγγραφο το δημοψήφισμα αναφέρεται υπό τον τίτλο «Πολιτειακή Κυριαρχία» (State Sovereigty). Εκεί αποδοκιμάζεται η ομοσπονδιακή κυβέρνηση γιατί έχει εμποδίσει το «δικαίωμά μας για τοπική αυτοκυβέρνηση». Αναφέρεται επίσης πως γι’ αυτό το λόγο «η ομοσπονδιακά υποχρεωτική νομοθεσία που περιορίζει τα δικαιώματα των Τεξανών σύμφωνα και με την 10η Τροπολογία του Συντάγματος θα πρέπει να την αγνοήσουμε, να εκφράσουμε την αντίθεσή μας, να την αρνηθούμε και να την μηδενίσουμε».

Στο ίδιο έγγραφο επισημαίνεται πως οι Τεξανοί διατηρούν «το δικαίωμα να αποσχιστούν από τις ΗΠΑ, και η πολιτειακή βουλή να κληθεί να εγκρίνει σχετικό δημοψήφισμα».

Nationalist Group Wants TX Secession on Primary Ballot | The Texas Tribune

Το κάποτε ανεξάρτητο Τέξας

Αν και η κίνηση αναμένεται να καταλήξει άδοξα, όπως παλιότερα ανάλογες στην Καλιφόρνια, εντούτοις συνιστά ένα ακόμη βήμα σε ένα μακρύ «σίριαλ» που ξεκινά από την κήρυξη ανεξαρτησίας του Τέξας από το Μεξικό το 1836 αποτελώντας έκτοτε και για εννιά χρόνια ένα κρατίδιο προτού ενταχθεί στις ΗΠΑ.

Μετά κατά τον εμφύλιο πόλεμο Νότιων και Βόρειων το Τέξας αποσχίστηκε από τις ΗΠΑ το 1861 προτού ενταχθεί ξανά σε αυτό μετά τη λήξη του εμφύλιου πολέμου το 1870.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Καλέσματα από Εργατικό Κέντρο Αθήνας, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για την απεργία της Πρωτομαγιάς

Δώρο Πάσχα: Πότε καταβάλλεται, ποιες οι προϋποθέσεις

Διώξεις σε 18 «ανθρώπους» του Τραμπ για απόπειρα αλλοίωσης των εκλογικών αποτελεσμάτων του 2020

Ημαθία: Ι.Χ. έπεσε σε αρδευτικό κανάλι-Νεκρός ο οδηγός

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα