ΑΘΗΝΑ
12:05
|
26.04.2024
Σημαντικές παραδόσεις αρμάτων μάχης από Πολωνία και Σλοβενία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τα οβιδοβόλα άρματα μάχης από τη Γερμανία έφθασαν και χρησιμοποιούνται πλέον από την Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας, αφού το Βερολίνο δέχθηκε επικρίσεις για καθυστέρηση στην παράδοση των όπλων.

Τα γερμανικά Panzerhaubitze 2000 «αποτελούν επιτέλους μέρος του οπλοστασίου οβιδοβόλων των 155 χιλιοστών του ουκρανικού πυροβολικού», ανέφερε στο Twitter ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Ολέκσιι Ρέζνικοφ, πριν συνεχίσει να ευχαριστεί τη Γερμανίδα ομόλογό του, Κριστίνε Λάμπρεχτ, για τις προσπάθειές της και την υποστήριξή της προς την Ουκρανία.

Η Λάμπρεχτ είχε υποσχεθεί την παράδοση επτά οβιδοβόλων στις αρχές Μαΐου, ενώ η Ολλανδία επρόκειτο να προσθέσει σε αυτά άλλα πέντε.

Αναφερόμενος στη συντονισμένη προσπάθεια της Γερμανίας και της Ολλανδίας, ο Ρεζνίκοφ εξήρε την παράδοση ως «παράδειγμα διεθνούς συνεργασίας για την υποστήριξη της Ουκρανίας».

Η είδηση έρχεται μετά τις επανειλημμένες επιθέσεις που δέχθηκε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς και η κυβέρνησή του επειδή άργησαν πολύ να εκπληρώσουν τις υποσχέσεις τους για βαρέα όπλα για την Ουκρανία. Ακόμη και με την παράδοση των οβιδοβόλων, εκκρεμούν ακόμη αρκετές αποστολές όπλων που έχει υποσχεθεί το Βερολίνο στο Κίεβο, συμπεριλαμβανομένων συστημάτων αεράμυνας και εκτοξευτών πυραύλων.

Ο πρεσβευτής του Κιέβου στο Βερολίνο, Αντρέι Μέλνικ, δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) ότι τα όπλα έχουν φτάσει στην Ουκρανία, ενώ το γερμανικό υπουργείο Άμυνας αρνήθηκε να το επιβεβαιώσει.

Αυτή η μυστικοπαθής προσέγγιση για τις παραδόσεις όπλων ήταν μέχρι στιγμής η κυρίαρχη γραμμή της γερμανικής κυβέρνησης. Ωστόσο, την Τρίτη (21 Ιουνίου), η κυβέρνηση δημοσίευσε έναν εξαντλητικό κατάλογο όλων των όπλων και του στρατιωτικού εξοπλισμού που έχουν ήδη παραδοθεί ή πρόκειται να παραδοθούν στην Ουκρανία.

Πάνω από 240 άρματα μάχης από την Πολωνία

Εν τω μεταξύ, η Πολωνία προμήθευσε πάνω από 240 άρματα μάχης και άλλα 100 τεθωρακισμένα οχήματα στην Ουκρανία για να βοηθήσει τη γειτονική της χώρα να αντιμετωπίσει την εισβολή του στρατού της Ρωσίας, δήλωσε ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα, χθες Τρίτη.

Η Βαρσοβία έστειλε επίσης πυραυλικά συστήματα, πολυβόλα και πυρομαχικά, ανέφερε ο αρχηγός του πολωνικού κράτους κατά τη διάρκεια συνάντησής του με πρεσβευτές.

Συνολικά, η πολωνική κυβέρνηση έχει χορηγήσει στρατιωτική βοήθεια αξίας 1,6 δισ. δολαρίων στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, με σκοπό να αποκρουστεί η ρωσική εισβολή και να εξασφαλιστεί ότι ο πόλεμος δεν θα εξαπλωθεί στην πολωνική επικράτεια, σύμφωνα με τη Βαρσοβία.

Οχήματα Γιουγκοσλαβικής εποχής από τη Σλοβενία

Η Ουκρανία παρέλαβε, τέλος, 35 οχήματα μάχης πεζικού γιουγκοσλαβικής εποχής από την Σλοβενία, που αποτελεί μακράν τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα δωρεά όπλων της χώρας προς το Κίεβο.

Τα οχήματα αναπτύχθηκαν και παρήχθησαν στην πρώην Γιουγκοσλαβία τη δεκαετία του 1980 και είναι οπλισμένα με αυτόματα πυροβόλα των 20 χιλιοστών και εκτοξευτές αντιαρματικών πυραύλων Malyutka.

Έφτασαν στην Ουκρανία μέσω της Πολωνίας, χθες Τρίτη, σύμφωνα με δημοσίευμα της σλοβενικής ειδησεογραφικής πύλης 24ur.com

Σε αντάλλαγμα, η Σλοβενία θα λάβει πίστωση από τις ΗΠΑ που θα χρησιμοποιηθεί για εξοπλισμό που χρειάζονται οι σλοβενικές ένοπλες δυνάμεις (SAF), αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα.

Τα οχήματα είχαν παροπλιστεί και το αρχικό σχέδιο ήταν να πωληθούν. Ωστόσο, η προηγούμενη κυβέρνηση αποφάσισε αντ’ αυτού να τα δωρίσει στην Ουκρανία.

Η σημερινή κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θα μετατοπίσει το επίκεντρο των προσπαθειών της για βοήθεια στην Ουκρανία στην ανθρωπιστική βοήθεια και τη μεταπολεμική ανοικοδόμηση, δεδομένου ότι έχει ξεμείνει από όπλα προς δωρεά,

Ο υπουργός Άμυνας Μάριαν Σάρετς δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι στο μέλλον θα μπορούσε να προσφέρει βοήθεια για την αποναρκοθέτηση και εκπαίδευση των ουκρανικών δυνάμεων στη Σλοβενία.

Με πληροφορίες από Euractive

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Για νέα τοπία έντασης προειδοποίησε τον Μπλίνκεν ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη

Πικρία για ΠΑΣΟΚ και Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει η Εύα Καϊλή

Νέα ειδική απεσταλμένη ανθρωπιστικών υποθέσεων των ΗΠΑ, η Λιζ Γκράντε

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα