ΑΘΗΝΑ
03:23
|
27.04.2024
Το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της Γαλλίας επικύρωσε την απαγόρευση των ολόσωμων μαγιό «μπουρκίνι» σε δημόσιες πισίνες, απορρίπτοντας την έφεση της πόλης της Γκρενόμπλ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τα ολόσωμα μαγιό, συμπεριλαμβανομένων των «μπουρκίνι», δεν θα πρέπει να φοριούνται σε δημόσιες πισίνες στην πόλη της Γκρενόμπλ, αποφάσισε το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της Γαλλίας την Τρίτη, επικυρώνοντας προηγούμενη απόφαση κατώτερου δικαστηρίου και ακυρώνοντας την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της Γκρενόμπλ.

Το δημοτικό συμβούλιο της Γκρενόμπλ είχε ψηφίσει υπέρ της επιτρεπόμενης χρήσης των μπουρκίνι στις 16 Μαΐου, πυροδοτώντας διαμαρτυρίες από συντηρητικούς και ακροδεξιούς πολιτικούς που είπαν ότι η κίνηση θα υπονόμευε την αρχή της κοσμικότητας της Γαλλίας στη δημόσια ζωή.

Τα μαγιό που καλύπτουν το σώμα – τα οποία αφήνουν εκτεθειμένα μόνο το πρόσωπο, τα χέρια και τα πόδια – φοριούνται συχνά από μουσουλμάνες που επιθυμούν να διατηρήσουν τη σεμνότητά τους σύμφωνα με τις πεποιθήσεις τους.

Σε ανακοίνωση του, το κρατικό συμβούλιο δήλωσε ότι «Ο νέος εσωτερικός κανονισμός για τα δημοτικά κολυμβητήρια της Γκρενόμπλ επηρεάζει (…) την εύρυθμη λειτουργία της δημόσιας υπηρεσίας και υπονομεύει την ίση μεταχείριση των χρηστών, έτσι ώστε να διακυβεύεται η ουδετερότητα της δημόσιας υπηρεσίας.

Ως απάντηση, το δημοτικό συμβούλιο της Γκρενόμπλ υποστήριξε ότι «Ο δήμος λυπάται που το κρατικό συμβούλιο του αποδίδει προθέσεις που δεν έχει», τονίζοντας ότι ο κύριος στόχος του ήταν να εγγυηθεί την ίση μεταχείριση για όλους τους χρήστες.

Οι υποστηρικτές του «μπουρκίνι» θεωρούν ότι χωρίς αυτό, ορισμένες γυναίκες θα επέλεγαν, ή θα πιέζονταν από μέλη της οικογένειας, να μείνουν μακριά από τις δημόσιες πισίνες.

Αν και η εκστρατεία υπέρ των μαγιό μπουρκίνι είχε καταφέρει να πείσει το δημοτικό συμβούλιο της Γκρενόμπλ, η απόφαση ακυρώθηκε από το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο της Γαλλίας.

Η απόφαση της Γκρενόμπλ να τεθεί υπέρ των μπουρκίνι στα δημόσια κολυμβητήρια αμφισβητήθηκε από τη γαλλική κυβέρνηση και ένα κατώτερο διοικητικό δικαστήριο ανέστειλε το μέτρο. Η Γκρενόμπλ απάντησε φέρνοντας τη νομική της μάχη στο κρατικό συμβούλιο.

Μετά την απόφασή του, ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Νταρμανέν δήλωσε ότι η πράξη της Γκρενόμπλ «ακυρώθηκε οριστικά».

Η συζήτηση για το «μπουρκίνι» έχει πυροδοτηθεί στη Γαλλία από το 2016, όταν μια πόλη στο νότο προσπάθησε να τα απαγορεύσει τις δημόσιες παραλίες. Με την ευκαιρία αυτή, το κρατικό συμβούλιο ανέτρεψε την απαγόρευση, λέγοντας ότι παραβιάζει θεμελιώδεις ελευθερίες.

Δεν υπάρχει πανεθνική απαγόρευση, αλλά απαγορεύονται σε πολλές δημόσιες πισίνες σε όλη τη χώρα.

Η αρχηγός του ακροδεξιού κόμματος, Μαρίν Λεπέν -η οποία ήρθε δεύτερη μετά τον Εμανουέλ Μακρόν στις προεδρικές εκλογές τον Απρίλιο και σημείωσε σημαντική πρόοδο στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής- δήλωσε ότι θέλει να εισαγάγει νόμο που απαγορεύει το μαγιό «μπουρκίνι» στις δημοτικές πισίνες.

Οργανώσεις για τα δικαιώματα των μουσουλμάνων στη Γαλλία υποστηρίζουν ότι οι απαγορεύσεις στο μπουρκίνι περιορίζουν τις θεμελιώδεις ελευθερίες και κάνουν διακρίσεις εις βάρος των μουσουλμάνων γυναικών.

Η Γαλλία, η οποία έχει τη μεγαλύτερη μουσουλμανική μειονότητα στην Ευρώπη, που υπολογίζεται σε 5 εκατομμύρια, το 2010 εισήγαγε απαγόρευση του νικάμπ σε όλο το πρόσωπο και των πέπλων μπούρκα στο κοινό.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι του προγράμματος Τουρισμός για Όλους 2024

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα