ΑΘΗΝΑ
17:50
|
26.04.2024
«Η Ευρώπη θα πρέπει να είναι έτοιμη σε περίπτωση που το ρωσικό αέριο αποκοπεί εντελώς» δήλωσε ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ευρώπη πρέπει να προετοιμαστεί άμεσα για το ενδεχόμενο να διακόψει η Ρωσία όλες τις εξαγωγές φυσικού αερίου στην περιοχή αυτόν τον χειμώνα, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας, Φατίχ Μπιρόλ, ο οποίος κάλεσε τις κυβερνήσεις να εργαστούν για την μείωση της ζήτησης και την διατήρηση των πυρηνικών σταθμών παραγωγής ενέργειας σε λειτουργία.

Ο Φατίχ Μπιρόλ δήλωσε ότι οι μειώσεις των προμηθειών τις τελευταίες εβδομάδες, τις οποίες το Κρεμλίνο έχει αποδώσει σε εργασίες συντήρησης, θα μπορούσαν, στην πραγματικότητα, να είναι η αρχή ευρύτερων περικοπών που έχουν σχεδιαστεί για να αποτρέψουν την συσσώρευση ενεργειακών αποθεμάτων ενόψει του χειμώνα.

«Η Ευρώπη θα πρέπει να είναι έτοιμη σε περίπτωση που το ρωσικό αέριο αποκοπεί εντελώς», ανέφερε σε συνέντευξη στους Financial Times. «Όσο πλησιάζουμε στο χειμώνα, τόσο περισσότερο κατανοούμε τις προθέσεις της Ρωσίας».

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σπεύδουν να ξαναγεμίσουν τους χώρους αποθήκευσης, με τη Γερμανία να ελπίζει να φτάσει το 90 τοις εκατό της χωρητικότητας μέχρι το Νοέμβριο. Τα αποθέματά της είναι γεμάτα κατά 50 τοις εκατό.

Τα κράτη-μέλη εργάζονται επίσης για να μειώσουν την εξάρτησή τους από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, προμηθευόμενα αέριο από άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, και επιταχύνοντας τη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αν και αξιωματούχοι παραδέχθηκαν ότι ο αγώνας για τη σταδιακή κατάργηση του ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου θα σήμαινε καύση περισσότερου άνθρακα και διατήρηση της λειτουργίας των πυρηνικών εγκαταστάσεων.

Ο Μπιρόλ ανέφερε ότι τα έκτακτα μέτρα που έλαβαν οι Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για να μειώσουν τη ζήτηση ενέργειας πιθανότατα να μην έχουν προχωρήσει αρκετά, και προέτρεψε τις χώρες να εργαστούν για τη διατήρηση του ενεργειακού εφοδιασμού.

«Πιστεύω ότι θα υπάρχουν όλο και βαθύτερα μέτρα ζήτησης καθώς πλησιάζει ο χειμώνας», δήλωσε ο Μπιρόλ. Πρόσθεσε ότι ο εφοδιασμός με αέριο ενδέχεται να χρειαστεί να πραγματοποιηθεί με δελτία, εάν η Ρωσία μειώσει περαιτέρω τις εξαγωγές φυσικού αερίου.

Η Μόσχα έχει μειώσει ή ακόμη και διακόψει τις παραδόσεις φυσικού αερίου σε αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης τις τελευταίες εβδομάδες, ως απάντηση στην απόφασή τους να επιβάλουν κυρώσεις στο Κρεμλίνο για την εισβολή στην Ουκρανία.

Οι προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream 1 – ο οποίος εκτείνεται κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα προς τη Γερμανία – έχουν μειωθεί.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η κρατική επιχείρηση ενέργειας της Ρωσίας Gazprom ανακοίνωσε τη δεύτερη μείωση του αερίου που μεταφέρεται μέσω του αγωγού, μειώνοντας τον εφοδιασμό σε μόλις 40 τοις εκατό της χωρητικότητας.

Η Ιταλική επιχείρηση ενέργειας Eni ανέφερε μείωση κατά το ήμισυ των προμηθειών αερίου της Gazprom στην Ιταλία, η οποία λαμβάνει περίπου το 40 τοις εκατό του εισαγόμενου φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Εν τω μεταξύ, ο γαλλικός φορέας εκμετάλλευσης δικτύου GRTgaz δήλωσε ότι η Γαλλία δεν έχει λάβει ρωσικό αέριο μέσω Γερμανίας από τα μέσα Μαΐου.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, απέδωσε την προηγούμενη εβδομάδα την μείωση της προσφοράς σε ζητήματα συντήρησης, αναφερόμενος σε προηγούμενα σχόλια σύμφωνα με τα οποία η Ρωσία δεν ήταν σε θέση να εξασφαλίσει την επιστροφή του εξοπλισμού που στάλθηκε στον Καναδά για επισκευές.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Άντριου Τέιτ: Θα δικαστεί τελικά στη Ρουμανία για βιασμό και εμπορία γυναικών

Απόλυση τεμπέληδων δικαστών από το Πειθαρχικό του Αρείου Πάγου

Θεσσαλονίκη: Κακουργηματική δίωξη για την θανάτωση σκύλου στη Θέρμη

ΠΟΥ: Πίνουν και καπνίζουν περισσότερα παιδιά και έφηβοι στην Ευρώπη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα