ΑΘΗΝΑ
22:30
|
20.09.2024
Η απάντηση της Ρωσίας «δεν θα είναι διπλωματική αλλά πρακτική», προειδοποίησε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Λιθουανία θα είναι προετοιμασμένη εάν η Ρωσία την αποσυνδέσει από το περιφερειακό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας ως αντίποινα για τον αποκλεισμό των σιδηροδρομικών αποστολών ορισμένων ρωσικών αγαθών στο Καλίνινγκραντ, αλλά δεν αναμένεται στρατιωτική σύγκρουση, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας, Γκιτάνας Ναουσέντα.

Η δήλωση έγινε αφού το Κρεμλίνο προειδοποίησε τη Λιθουανία την Τρίτη ότι η Μόσχα θα ανταποκριθεί στην απαγόρευση της διαμετακόμισης εμπορευμάτων που έχει επικυρώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση προς το Καλίνινγκραντ με τρόπο που θα έχει «σοβαρές αρνητικές συνέπειες στον πληθυσμό» του κράτους της Βαλτικής.

Η Λιθουανία απαγόρευσε τη μεταφορά χάλυβα και άλλων σιδηρούχων μετάλλων από την ηπειρωτική Ρωσία την Παρασκευή, επικαλούμενη τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που τέθηκαν σε ισχύ εκείνη την ημέρα.

«Είμαστε έτοιμοι και είμαστε προετοιμασμένοι για εχθρικές ενέργειες από τη Ρωσία, όπως η αποσύνδεση από το σύστημα BRELL (ηλεκτρικό δίκτυο)», δήλωσε ο πρόεδρος της Λιθουανίας, Γκιτάνας Ναουσέντα.

Τριάντα χρόνια μετά την απόσχιση από την τότε Σοβιετική Ένωση και 17 χρόνια από την ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Λιθουανία, η Λετονία και η Εσθονία εξακολουθούν να εξαρτώνται από τη Ρωσία για την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

Ωστόσο, πέρυσι η Λιθουανία συνέδεσε το ηλεκτρικό της σύστημα με αυτό της Πολωνίας για να μπορέσει να συνδεθεί γρήγορα με το ηπειρωτικό ευρωπαϊκό ηλεκτρικό δίκτυο ως δικλείδα ασφαλείας σε περίπτωση που η Ρωσία διακόψει τη ροή ηλεκτρικής ενέργειας.

Ένα έργο 1,6 δισεκατομμυρίων ευρώ που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στοχεύει να αποσυνδέσει τις χώρες της Βαλτικής από το κοινό τους δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία το 2025 προς όφελος του αποκεντρωμένου συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας της ηπειρωτικής Ευρώπης.

«Δεν πιστεύω ότι η Ρωσία θα μας προκαλέσει από στρατιωτική άποψη, επειδή είμαστε μέλος του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Ναουσέντα.

Ανέφερε ότι η αντιπαράθεση θα συζητηθεί στην σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ την επόμενη εβδομάδα, όταν η συμμαχία θα εξετάσει εάν θα ενισχύσει τα επίπεδα στρατευμάτων σε κράτη μέλη που βρίσκονται πιο κοντά στη Ρωσία, όπως η Λιθουανία.

«Δεν θα ήταν λάθος να χρησιμοποιήσουμε αυτό το παράδειγμα για να δείξουμε τι είναι πραγματικά η Ρωσία και ποιες μεθόδους και απειλές χρησιμοποιεί για να λύσει τα προβλήματά της», είπε ο Ναουσέντα. «Μπορεί έτσι να ηρεμήσουν όσοι λένε ότι πρέπει να βοηθήσουμε τη Ρωσία μην ταπεινωθεί – ενώ μας απειλεί με αλαζονικό τρόπο».

Ο Ναουσέντα ανέφερε επίσης ότι η Λιθουανία αισθάνεται την αλληλεγγύη άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην αντιπαράθεση και θα επεκτείνει τον κατάλογο των αγαθών που απαγορεύει να φτάσουν στο Καλίνινγκραντ, καθώς πλησιάζουν οι περίοδοι σταδιακής εφαρμογής των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Αισθανόμαστε την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γιατί αυτή είναι μια απόφαση που λαμβάνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε.

«Ανυπομονούμε να εφαρμόσουμε τα επόμενα στάδια των κυρώσεων και θα ήταν πολύ καλό εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξηγούσε το περιεχόμενό τους στις ρωσικές αρχές. Θα μπορούσε να άρει ορισμένες από τις τρέχουσες εντάσεις, οι οποίες δεν είναι προς το συμφέρον ούτε της Ευρωπαϊκής Ένωσης ούτε της Ρωσίας».

H εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, προειδοποίησε ότι η απάντηση της Μόσχας στην απαγόρευση της Λιθουανίας δεν θα είναι αποκλειστικά διπλωματικής αλλά πρακτικής φύσης.

«Ένα από τα βασικά ερωτήματα ήταν σχετικά με το εάν η απάντηση θα ήταν αποκλειστικά διπλωματική. Η απάντηση: όχι», είπε η Μαρία Ζαχάροβα στην εβδομαδιαία ενημέρωσή της. «Η απάντηση δεν θα είναι διπλωματική αλλά πρακτική».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ισραηλινή επιδρομή στη Βηρυτό με στόχο διοικητή της Χεζμπολάχ: Τουλάχιστον 12 νεκροί (upd)

Οι εκρήξεις συσκευών στον Λίβανο και η εξαχρείωση του αμερικανικού δημόσιου λόγου

Ακρίτα: Παραιτήθηκε από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

Η ιστορική χρεοκοπία της ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής-Και γιατί η πολιτική Μητσοτάκη αυξάνει τον κίνδυνο πολέμου με την Τουρκία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα