ΑΘΗΝΑ
00:04
|
02.05.2024
Τα ζητήματα που επηρεάζουν το ορειβατικό στρατόπεδο βάσης είναι οι «ανθρωπογενείς δραστηριότητες» και η κλιματική αλλαγή.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Νεπάλ εξετάζει το ενδεχόμενο μετεγκατάστασης του ορειβατικού στρατόπεδου βάσης του Έβερεστ λόγω περιβαλλοντικών ανησυχιών.

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του Υπουργείου Τουρισμού του Νεπάλ, Ταράναθ Αντχικάρι, η τοποθεσία του στρατόπεδου βάσης αντιμετωπίζει κάποιο κίνδυνο από το λιώσιμο του κοντινού παγετώνα Κούμπου.

«Έχουμε λάβει συστάσεις από πολλούς ενδιαφερόμενους για τη μετεγκατάσταση του στρατοπέδου βάσης. Αν και δεν έχουν ληφθεί ακόμα αποφάσεις, λαμβάνουμε αυτές τις προτάσεις πολύ σοβαρά», δήλωσε ο Αντχικάρι.

Αυτοί οι ενδιαφερόμενοι περιλαμβάνουν ντόπιους κατοίκους, ορειβάτες και περιβαλλοντικούς εμπειρογνώμονες.

Ωστόσο, οποιεσδήποτε σημαντικές αλλαγές στο Έβερεστ, την υψηλότερη κορυφή του κόσμου, δεν πρόκειται να γίνουν βιαστικά.

Δεδομένου ότι οι ερευνητικές δραστηριότητες μπορούν να διεξαχθούν μόνο κατά τη διάρκεια της άνοιξης, θα χρειαστούν δύο με τρία χρόνια για να ληφθεί μια απόφαση. Ορισμένες μελέτες πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της φετινής ανοιξιάτικης αναρριχητικής περιόδου.

Μόλις ολοκληρωθούν οι έρευνες, πιθανότατα θα χρειαστεί να υποβληθεί πρόταση στην κυβέρνηση του Νεπάλ, με το υπουργικό συμβούλιο της χώρας να έχει τον τελευταίο λόγο.

Ο Αντχικάρι ανέφερε τις «ανθρωπογενείς δραστηριότητες» και την κλιματική αλλαγή ως ζητήματα που επηρεάζουν το ορειβατικό στρατόπεδο βάσης. Ο παγετώνας Κούμπου λιώνει με ταχύτητα μεγαλύτερη από το φυσικό ρυθμό.

Δεν είναι η πρώτη φορά που κρούεται ο κώδωνας του κινδύνου για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις στο όρος Έβερεστ.

Μια μελέτη στο επιστημονικό περιοδικό Nature Portfolio Journal of Climate and Atmospheric Science που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτό το έτος αποκάλυψε ότι ο πάγος που σχηματίστηκε σε μια περίοδο 2.000 ετών στον παγετώνα Σάουθ Κολ έλιωσε σε περίπου 25 χρόνια.

Ο Πωλ Μαγιέφσκι, επικεφαλής της αποστολής και διευθυντής του Ινστιτούτου Κλιματικής Αλλαγής στο Πανεπιστήμιο του Μέιν, δήλωσε ότι τα ευρήματα έδειξαν «μια πλήρη αλλαγή από ό,τι έχει παρατηρηθεί σε αυτή την περιοχή, σε όλη πιθανώς την περίοδο ανθρώπινης παρουσίας στα βουνά».

«Το Νεπάλ από μόνο του δεν μπορεί να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα και τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη», δήλωσε ο Αντχικάρι. «Ωστόσο, μπορούμε να μετριάσουμε κάποια ζητήματα λαμβάνοντας τέτοιου είδους προσωρινά μέτρα».

«Από τη μία πλευρά, θέλουμε να διατηρήσουμε το βουνό και τον παγετώνα. Από την άλλη, δεν θέλουμε να επηρεάσουμε την ορεινή οικονομία», πρόσθεσε.

Η εξισορρόπηση των επιθυμιών σχετικά με την αναρρίχηση στο Έβερεστ με τις ανάγκες των τοπικών κοινοτήτων αποτελεί συνεχή πρόκληση για το Νεπάλ.

Ο τουρισμός είναι η τέταρτη μεγαλύτερη βιομηχανία της χώρας, απασχολώντας το 11,5 τοις εκατό των κατοίκων του Νεπάλ, είτε αυτό σημαίνει ότι εργάζονται σε κάποιο ξενοδοχείο είτε καθοδηγούν ξένους τουρίστες στα ψηλότερα βουνά του κόσμου.

Οι άδειες για αναρρίχηση στο Έβερεστ κοστίζουν 11.000 δολάρια ανά άτομο. Ένα μέρος αυτών των χρημάτων προορίζεται για κοινότητες κοντά στο βουνό.

Οι κίνδυνοι της ορειβασίας είναι επίσης σοβαροί. Το 2015, το Νεπάλ απαγόρευσε την πρόσβαση στο Έβερεστ σε αρχάριους ορειβάτες επικαλούμενο ανησυχίες για την ασφάλεια και τον συνωστισμό.

Η αναρρίχηση πολλών ορειβατών μέσα στο σύντομο χρονικό διάστημα που επιτρέπει ο καιρός μπορεί να οδηγήσει σε «μποτιλιαρίσματα», τα οποία συχνά έχουν θανατηφόρα αποτελέσματα.

Το ορειβατικό στρατόπεδο βάσης του Έβερεστ βρίσκεται 5.400 μέτρα πάνω από την στάθμη της θάλασσας.

Μια προτεινόμενη τοποθεσία για ένα νέο στρατόπεδο βάσης μπορεί να είναι 200 με 300 μέτρα κάτω από το τρέχον υψόμετρο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Αλλαγές στη λειτουργία Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο, Πρωτομαγιά

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα