ΑΘΗΝΑ
04:49
|
08.05.2024
Η πρώτη κυβέρνηση στην πρόσφατη βουλγαρική ιστορία που πέφτει μετά από ψήφο δυσπιστίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το βουλγαρικό κοινοβούλιο ανέτρεψε, χθες Τετάρτη, την τρικομματική κυβέρνηση του Κίριλ Πετκόφ, η οποία είχε εκλεγεί μόλις πριν από έξι μήνες. Το αποτέλεσμα της ψήφου δυσπιστίας υπογραμμίζει την πολιτική κρίση που αντιμετωπίζει η φτωχότερη χώρα της ΕΕ, προκαλώντας πολιτική αναταραχή στη χώρα εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία και του αυξανόμενου πληθωρισμού.

Οι εξελίξεις που πυροδοτήθηκαν από την συζήτηση για το κατά πόσο η Βουλγαρία θα έπρεπε να ξεμπλοκάρει την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και από το ζήτημα της στάσης στον πόλεμο στην Ουκρανία, εκτιμάται πως είναι πολύ πιθανό να οδηγήσουν τη χώρα στις κάλπες το φθινόπωρο (μετά από τρεις συνεχόμενες εκλογικές διαδικασίες πέρσι) καθώς δεν είναι ορατό το ενδεχόμενο σχηματισμού νέας κυβέρνησης από την παρούσα σύνθεση του κοινοβουλίου.

Πριν από την ψήφο εμπιστοσύνης, το βουλγαρικό κοινοβούλιο μπλόκαρε τη διαδικασία λήψης αποφάσεων σχετικά με την πρόταση της γαλλικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ να άρει το βέτο στην ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ.

Συνολικά 123 βουλευτές από το GERB (ΕΛΚ), το MRF (Ανανεώστε την Ευρώπη), το κόμμα «Υπάρχει Τέτοιος Λαός» και φιλορώσοι εθνικιστές από το «Vazrazhdane» ψήφισαν υπέρ της πρότασης μομφής, Ένας μόνο βουλευτής του MRF, ψήφισε, κατά λάθος υπέρ της κυβέρνησης, αλλά αυτό δεν ήταν καθοριστικό.

«Κατά» της ανατροπής της κυβέρνησης τάχθηκαν 116 βουλευτές από το φιλοευρωπαϊκό κόμμα «Συνεχίζοντας την Αλλαγή», η «Δημοκρατική «Βουλγαρία», το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα και οι αποσχιστές του «Υπάρχει Τέτοιος Λαός».

«Είχα την τιμή να είμαι πρωθυπουργός αυτής της κυβέρνησης, η οποία ανατράπηκε από τον κ. Πέεφσκι, τον κ. Μπορίσοφ, τον κ. Τριφόνοφ και την κ. Μιτροφάνοβα (τη Ρωσίδα πρέσβειρα)», δήλωσε ο Κίριλ Πετκόφ μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, αναφερόμενος στον ηγέτη του MRF, τον ηγέτη του GERB, τον ηγέτη του «Υπάρχει Τέτοιος Λαός» και το φιλορωσικό κόμμα «Vazrazhdane», αντίστοιχα.

Ο, μέχρι χθες, πρωθυπουργός χαρακτήρισε επίσης την ανατραπείσα κυβέρνησή του «ένα βήμα προς τη μετατροπή της Βουλγαρίας σε μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα».

Η κυβέρνηση Πετκόφ θα συνεχίσει να κυβερνά μέχρι να εκλεγεί νέα τακτική κυβέρνηση ή υπηρεσιακό υπουργικό συμβούλιο όταν διαλυθεί το κοινοβούλιο.

Η πρώτη εντολή από τον πρόεδρο της χώρας, Ρούμεν Ράντεφ, για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης θα δοθεί και πάλι στο «Συνεχίζουμε την Αλλαγή» το κόμμα του Πετκόφ, το οποίο διαθέτει τη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ομάδα, αλλά χρειάζεται ακόμα έξι βουλευτές για να πετύχει την πολυπόθητη πλειοψηφία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η «πατριωτική» εκστρατεία της Μελόνι κατά των αμβλώσεων ξεκίνησε

Διπλές εκλογές αύριο στη Βόρεια Μακεδονία

Η SBU ισχυρίζεται ότι απέτρεψε σχέδιο δολοφονίας του Ουκρανού προέδρου

Ανδρουλάκης: Προτεραιότητα η ευημερία των μόνιμων κατοίκων των μικρών νησιών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα