ΑΘΗΝΑ
04:45
|
04.07.2022
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος χαρακτήρισε την ένοπλη βία εθνική ντροπή, καταδίκασε την απόφαση.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών ανακοίνωσε σήμερα για πρώτη φορά ότι το Σύνταγμα των ΗΠΑ προστατεύει το δικαίωμα ενός ατόμου να οπλοφορεί δημόσια για αυτοάμυνα, δίνοντας μια σημαντική νίκη στους υπερασπιστές των δικαιωμάτων των όπλων σε ένα έθνος βαθιά διχασμένο σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης των περιστατικών βίας με πυροβόλα όπλα.

Η απόφαση, με τους συντηρητικούς δικαστές του δικαστηρίου στην πλειοψηφία και τους φιλελεύθερους δικαστές να διαφωνούν, κατέρριψε τους περιορισμούς που είχε θεσπίσει η πολιτείας της Νέας Υόρκης για τη μεταφορά κρυμμένων όπλων έξω από το σπίτι. Το δικαστήριο αποφάσισε ότι ο νόμος, που θεσπίστηκε το 1913, παραβιάζει το δικαίωμα ενός ατόμου να «κρατάει και να φέρει όπλα» σύμφωνα με τη δεύτερη τροποποίηση του Συντάγματος των ΗΠΑ.

Το Σύνταγμα των ΗΠΑ προστατεύει «το δικαίωμα ενός ατόμου να φέρει όπλο για αυτοάμυνα έξω από το σπίτι», σύμφωνα με την απόφαση που συντάχθηκε από τον δικαστή Κλάρενς Τόμας.

Η απόφαση θα μπορούσε να υπονομεύσει παρόμοιους περιορισμούς σε άλλες πολιτείες και να θέσει σε κίνδυνο άλλους τύπους κρατικών και τοπικών περιορισμών για τα πυροβόλα όπλα σε εθνικό επίπεδο.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος χαρακτήρισε την ένοπλη βία εθνική ντροπή, καταδίκασε την απόφαση.

«Αυτή η απόφαση έρχεται σε αντίθεση τόσο με την κοινή λογική όσο και με το Σύνταγμα και θα πρέπει να μας προβληματίσει βαθιά όλους», δήλωσε. «Μετά τις φρικιαστικές επιθέσεις στο Μπάφαλο και το Ουβάλντε, καθώς και τις καθημερινές πράξεις βίας με όπλα που δεν γίνονται πρωτοσέλιδα σε εθνικό επίπεδο, πρέπει να κάνουμε περισσότερα ως κοινωνία – όχι λιγότερα – για να προστατεύσουμε τους Αμερικανούς μας συμπατριώτες».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

«Αρκετοί οι νεκροί» από την επίθεση σε εμπορικό κέντρο της Κοπεγχάγης

Δολοφονία 19χρονου Παλαιστίνιου από τον ισραηλινό στρατό

Πέθανε η ηθοποιός Ντίνα Κώνστα

«Αν είσαι μουσουλμάνος στην Ινδία και αντιδράς, τα δικαιώματά σου καταπατώνται σε απευθείας μετάδοση»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα