ΑΘΗΝΑ
03:35
|
20.04.2024
Για «τρομακτική επίδειξη ανικανότητας» έκανε λόγο ο πρωθυπουργός της Αλβανίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι ηγέτες της Αλβανίας, της Βόρειας Μακεδονίας, της Σερβίας, της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, του Μαυροβουνίου, της Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου ταξίδεψαν σήμερα στις Βρυξέλλες για να συναντήσουν τους Ευρωπαίους ομολόγους τους ώστε να συζητήσουν την ενσωμάτωση των χωρών τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε εν μέσω εντάσεων σχετικά με το βέτο της Βουλγαρίας στην έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών για τη Βόρεια Μακεδονία, η οποία έχει επίσης θέσει σε αναμονή τις διαπραγματεύσεις για την Αλβανία.

Εν όψει της συνόδου, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, αποδοκίμασε τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καθυστέρηση.

«Είστε ένα χάλι παιδιά, είστε ένα μεγάλο χάλι και είστε ντροπή και νομίζω ότι είναι κρίμα που μια χώρα του ΝΑΤΟ απαγάγει δύο άλλες χώρες του ΝΑΤΟ, ενώ στην πίσω αυλή της Ευρώπης υπάρχει θερμός πόλεμος και φυσικά, δεν είναι καλό να βλέπουμε ότι 26 άλλες χώρες μένουν ακίνητες σε μια τρομακτική επίδειξη ανικανότητας», δήλωσε ο Ράμα.

Υπήρξε κάποια ελπίδα για πρόοδο όταν ο αρχηγός της αντιπολίτευσης της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, εμφανίστηκε έτοιμος να συνεχίσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Κίριλ Πέτκοφ, ο οποίος ηγήθηκε στη μετατόπιση της θέσης της κυβέρνησης, χαρακτήρισε σήμερα τον Μπορίσοφ «το πιο ανέντιμο άτομο που γνωρίζω» κατά την άφιξή του στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Λέει το πρωί “Θέλω να στηρίξω την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ”, η οποία αποτελεί εξαιρετική θέση [και] την ίδια στιγμή μπλοκάρει την επιτροπή στο κοινοβούλιο το ίδιο απόγευμα», δήλωσε ο Πέτκοφ.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, δήλωσε ότι παρακολουθεί «στενά» τις εξελίξεις στη Βουλγαρία και ανέφερε ότι η έναρξη διαπραγματεύσεων τόσο με την Αλβανία όσο και με τη Βόρεια Μακεδονία αποτελεί «κορυφαία προτεραιότητα».

Παρά το γεγονός ότι έχουν εδώ και καιρό δεχτεί υποσχέσεις σχετικά με την ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι προοπτικές ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ έχουν συναντήσει τείχος, με φθίνουσες προοπτικές σημαντικής προόδου.

Καθώς το μπλοκ κινείται με ταχύτητα ρεκόρ για να χορηγήσει στην Ουκρανία και τη Μολδαβία καθεστώς υποψηφιότητας για ένταξη στην ΕΕ, ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, προέτρεψε τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναζωογονήσουν την ενσωμάτωση των Βαλκανίων και να περιορίσουν τη ρωσική επιρροή σε ολόκληρη την περιοχή.

«Το πιο σημαντικό είναι ότι τα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων θα έχουν μια καλή ευκαιρία να γίνουν πραγματικά μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο Σολτς σήμερα εν όψει της κοινής συνεδρίασης. «Έχουν εργαστεί τόσο σκληρά, οπότε είναι κοινό μας καθήκον αυτό το κάτι που θα συμβεί».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Εργασιακό Γολγοθά αντιμετωπίζουν οι νέοι εργαζόμενοι λέει έρευνα του Eteron

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα